• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

“Aşure kuruyemişçilere can suyu oldu”

08 Eylül 2020 Salı 13:00
12
14
16
18

“Aşure kuruyemişçilere can suyu oldu”

   ► Türk kültür ve geleneklerini yansıtan aşure ayının gelmesiyle birlikte kuruyemiş sektöründe hareketlilik görüldü

           SELDA AK     
     Türk kültür ve geleneklerini yansıtan aşure ayının gelmesiyle birlikte kuruyemiş sektöründe hareketlilik görüldü. Kuruyemiş sektörü temsilcileri pandemi  nedeniyle yaşanan durgunluğun ardından aşure ayının sektöre canlılık getirdiğini söyledi.
     İzmir Ticaret Odası Kurutulmuş Meyveler ve Çerezler Grubu Meclis Üyesi Muhammet Ali Altınışık, aşure döneminin pandemi nedeniyle geçen yıla göre oldukça zayıf geçtiğini söyledi. Salgına rağmen yine de bu dönemde aşure malzemelerine talep olduğunu belirten Altınışık, “Aşure dönemine yeni başladığı için tam olarak ne kadar talep var bunu net olarak söyleyemeyiz. Aşurelik malzeme satan yerlerde hazırlık olduğu için bizde de hareketlilik var. Sonuçta beklenti var. Toptancı, tedarikçi olduğumuz için biz önce talebi değil beklentiyi karşılarız. Talep oluşur ikinci dönemde de asıl sirkülasyon kendini belli eder. Aşure ayında ilk 3 haftada satışlar etkili oluyor. Talebin net yansımalarını aşure dönemi bittiğinde anlayacağız” dedi.

“Aşure tencereleri küçülecek”
     Salgın nedeniyle vatandaşların hijyen konusunda tedirginlik hissettiğini ve aşureyi güvenle tüketme riski yaşadıklarını kaydeden Altınışık, “Vatandaşlar
‘aşurelik malzeme alacağız ama salgından dolayı nasıl ikram edeceğiz’ diye düşünüyor. Birçok insan hijyen kaygısı yaşıyor. Dolayısıyla vatandaşlar bu sebeple kuruyemiş gramajlarını düşük tuttu. Eskiden halkımız büyük tencerelerde aşure kaynatır ona göre de epey malzeme alırdı. Şimdi miktar azaldı.  Aşure bir gelenek olduğu için herkes yapacak. Fakat pandemi sürecinden dolayı aşure tencereleri küçülecek, hatta eskisi gibi kimse mahallede kapı kapı dolaşıp aşure dağıtmayacak diye düşünüyorum. Bu yıl ikram yapmak oldukça zor” diye konuştu.

“Tedarik sıkıntısı yaşamıyoruz”
     Sezon sonu olduğu için yeni çıkacak ürünlerin başında olduğumuzu belirten Altınışık, “O yüzden aşurelik malzemede kısmen tedarik problemi var. Bu sene talebin çok olmaması belki bizler içinde çok büyük problem yaşatmaz. Normalde aşırı talebin olduğu yerlerde tedarik problemi bizim için hep çıkmazdır. Bu sene aşırı talep olmadığı için tedarik sıkıntısı yaşamıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Esnaf nefes aldı”
     Geçtiğimiz yıla göre aşurelik malzeme talebinin hemen hemen yarıya düştüğünü aktaran Altınışık, “Yaz döneminde insanlar kısmen kuruyemişten uzaklaşıyor. Yaş meyve, dondurma ve içecekler daha ön planda oluyor. Aşure sayesinde küçük esnaflarımız, oturan esnaflarımız, çerez satamayan esnaflarımız hem bakliyat gruplarını satarak hem kuru meyve grubunu satarak nefes aldı. Vatandaşlarımızın tercihi keselerine göre değişiklik gösteriyor. Aşure süslemelerinde kullanılan Antep fıstığı, ceviz ve çam fıstığı, fiyatlarından dolayı pek talep edilmiyor. Çam fıstığının kilosu perakendeolarak kalitesine göre 500-800 lira arasında değişiklik arasında değişiklik gösteriyor. Bu yıl Antep fıstığında yüksek rekolte beklendiği için Eylül ayı sonu gibi fiyatlara yansımasını bekliyoruz. Antep fıstığında ürünün kalitesine göre perakende satış fiyatı 75-120 lira arasında değişiyor. Dünya olarak oldukça zor bir yıl geçiriyoruz, aşure ayının herkese bereket getirmesinin dilerim” diye konuştu.  

“Badem  ve çam fıstığında talep düştü”
     Bolluk ve bereketin simgesi olan aşure ayının başlamasının kuruyemiş sektörüne yansımalarını değerlendiren Ümit Kuruyemiş Genel Müdür Yardımcısı Berk Çimen, “Perakende satışlarımızı olumlu yönde etkilendi, satışlarımızı kısmen artırdı.
     Aşure içine giren kuruyemişlerden incir, ceviz ve fındık gibi ürünlerin satışlarında artış oldu. Geçtiğimiz yıllara göre vatandaşların talebini tam olarak değerlendirebilmemiz için aşure ayını bitirmemiz gerekiyor. Fakat yaptığımız sevkiyatlara baktığımızda başlangıç olarak kişi başı tüketimin düşük olduğunu söyleyebilirim. Normalde aşure zamanında bizim 50-100 gram aralığında değişen paketlerimiz oluyor. Bu paketlere de geçmiş yıllara oranla az talep var. Özellikle badem  ve çam fıstığı talebi düştü. Pandeminin etkisiyle vatandaşların birçoğu ikram etmeyi düşünmediği için talep düştü” dedi.

“Mağazaya gelenler diğer ihtiyaçlarını da alıyorlar”
     En çok buğday sattıklarını kaydeden Çimen, “Sırasıyla sultani üzüm, kuş üzümü ve ceviz, baharat gruplarından tarçın ve susam satıyoruz. Vatandaşlar artık gramını oldukça düşük tutarak alışveriş yapıyor.
     Mağazalarda aşure dönemi öncesinden başlayan hareketlilik var. Aşurelik malzeme almaya gelenler diğer ihtiyaçlarını da alıp gidiyorlar. Atıştırmalık kuruyemiş ürünlerini de alıyorlar.
     İnsanların mağazaya gelmesiyle başka ürünleri de satıyoruz. O yüzden aşure ayının yarattığı hareketlilik kuruyemişçiler için can suyu oldu” diye konuştu.


+ Benzer Haberler
» Çiçekçilik sektöründen devlet desteği talebi
» Konutta kronikleşen talep sürüyor
» “Çimentoda maliyetine ihracat dönemi”
» Cari açığın ilacı küçükbaş hayvancılıkta
» Milli servetimiz çam fıstığı alarm veriyor
» “Meyve sebze sektöründe rakibimiz yok”
» Elleçlenen konteyner Aliağa’da artarken, İzmir’de azaldı
» Çiftçi, üretimde dayatılan zehrin farkında
» “Çin kestanesi, Türk kestanesini lekeliyor”
» “Gelecek yıl beyaz et üretiminde düşüş olmayacak”


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 19.09.2020
  Ticaret 18.09.2020
  Ticaret 17.09.2020
  Ticaret 16.09.2020
  Ticaret 15.09.2020
  Ticaret 14.09.2020
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni