Profesyonel Koç, Mentor, Eğitmen
cd.yunar@wishandfuture.com
Merhaba değerli okur,
Zamanın ruhu kavramını severim, beni geçmişten ve gelecekten özgürleştirir, şimdiye, AN’a getirir. Kapılıp gittiğim düşüncelerimden beni nezaketle çekip alır. Bütün duyularımla zamanı koklarım, içimde ve dışımda ne var ne çok? diye bakıp AN ile bağlantı kurarım. Bu bağlantıdan gelenlerle bir çayın rengini suya vermesi gibi demlenirim. Dün de böyle yaptım, gönlüme mitolojik bir hikâye düştü, demlendirdim ve sizinle de paylaşmak istedim; Tanrı Janus
Janus’u Roma Tanrıları arasına kral Numa (M.Ö. 753-673) katmış. Roma’nın ikinci kralı olan Numa, tanrılara insan ve hayvan imgeleriyle tapılmasını yasaklayıp, tanrısallığın saf akıl yoluyla algılanabileceğini düşündüren, savaşları sonlandırıp barışın üstünlüğünü halka inandıran, ülkesinde köklü reformlar yapan, barış ve huzuru sağlayan, günümüzdeki yöneticilere örnek olabilecek bilge bir yöneticiymiş.
Kaynaklara göre; Janus dönemi, İtalya’nın ‘altın çağı’ olarak anılıyor. Bu dönemde barış ve huzur içinde yaşayan insanlar namuslu ve iyilermiş, bu nedenle toprak onlara her şeyi sunup insanlara iyiliklerinin karşılığını veriyormuş. Janus, Romalılara uygarlık getirerek gemi yapımını, para basımını, toplum kurallarını, yasaları, toprağı işlemeyi öğretmiş.
Janus, mitolojide iki yüzlü olarak tasvir edilmiş. Sebebi ise, Jüpiter’den kaçarak Janus’a sığınan tanrı Satürn’ün hediye ettiği geleceği görme yetisidir. Janus, tıpkı kapılar gibi iki yöne baktığından giriş ve çıkışın ya da başlangıç ile bitişin tanrısı olarak kabul edilmektedir.
İşte bu yüzden, takvimdeki ilk ay olarak kabul edilen ocak ayına Janus’tan türeyen January adı verilmiştir.
İnanışa göre Janus, hem güneşin hem de ayın bilgisine sahiptir ve bu bilgilerle evrenin koruyucusudur. Tasvirlerinde sağ elinde asa, sol elinde anahtar taşır. Bu sembollerle evrendeki tüm geçitlerin ve geçişlerin sembolüdür. Kısaca, doğada ve insanda gözlemlediğimiz tüm geçiş süreçlerine Janus liderlik eder. İsminin Latincede kökü ise cennetin kapısı, cennetin öncüsüdür.
Zamanın ruhu ve Tanrı Janus’un penceresinden baktığımızda, yeni yıla girerken bizler de hem bireysel hem de dünya olarak, bitiş ile başlangıç, çıkış ile giriş, başka deyim ile tam bir geçiş dönemindeyiz. Her geçiş, farkındalıkla geçilmeyi bekler! Farkındalık ise odak ve dikkat ister. Janus’tan aldığımız ilhamla, şimdi kendimize dönelim ve bu geçiş dönemine dair bir öz değerlendirme yapalım.
- 2020’den nasıl çıkıyor ya da nasıl bitiriyorsunuz? Kazanımlarınız neler oldu?
- 2021’e nasıl başlıyor ya da giriyorsunuz? Neler bekliyor ya da diliyorsunuz?
- Bu geçişin bir sembolü olsa bu ne olur?
Bir İtalyan atasözüne göre, “Tanrı bir kapıyı kapatırsa bir pencereyi açarmış.” Bu dönem, size ve dünyaya hangi kapıları kapatıp, hangi pencereleri açtı?
Bitişini ve başlangıçlarını farkındalıkla kutladığımız nice yıllara J