Çam balı üretiminde ciddi düşüş
.png)
DUYGU GÖKSU / ÖZEL
Türkiye’nin çam balı üretiminin yüzde 80’inin karşılandığı Muğla’da üreticiler bu yıl ciddi sıkıntılar yaşıyor. Mayıs ayında yaşanan yüksek sıcaklıklar ve kuraklık basra oluşumuna zarar vererek arıcıları olumsuz etkiledi. 35 yıldır arıcılık yapan Muğlalı bal üreticisi Yusuf Alper, Mayıs ayında 45 dereceye ulaşan hava sıcaklığının basra böceğini olumsuz etkilediğini, balın azaldığını ve arıların güçsüzleştiğini söyledi.
Bu yıl bal üreticilerinin gelirlerinin yüzde 60 ile yüzde 80 civarında azaldığını belirten Alper, “Bu sene piyasada yeterli çam balı yok. 30 ile 36 kilogram civarında değişen teneke balda fiyatlar toptan olarak 750 TL ile 800 TL arasında, perakende ise 1000 TL ile 1200 TL arasında bulunuyor” dedi. Propolise olan talebin devam ettiğini ve fiyatların da ona göre yükseldiğini ifade eden Alper, üretime büyük zarar veren ‘varroa’ konusunda üreticilerin bilinçlenerek ciddi önlemler aldığını ve korkulduğu gibi bir hastalık yaşanmadığını da sözlerine ekledi.
“Kredilerimiz ertelensin”
Çamda bal olmadığı için arıların güçsüzleştiğini ve sayılarında ciddi bir azalma olduğunu söyleyen Alper, “Arıcılar olarak gelirlerimizde yüzde 60 ile yüzde 80 arasında bir düşüş oldu. 35 senedir arıcılık yapıyorum daha önce bu kadar az bal olduğunu görmemiştim. Mayıs ayında yaşanan yüksek sıcaklık çok fazla etkiledi.
Çamın özsuyunu emerek beslenen ve çamın özsuyunu tatlı bir madde halinde dışkılayan basra böceğı yüksek sıcaklıktan zarar gördü ve bal azaldı. Üreticiler kredi alarak geçinmeye çalışıyor. Tarım Kredi Kooperatifi devlete olan borcunu erteletti ama üreticinin kredileri ertelenmiyor. Bu yönden çok mağduruz. Biz de kredilerimizin ertelenmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
