17 yılı bulan iktidarına rağmen AKP’nin İzmir’de, gerek genel gerekse yerel seçimlerdeki başarısızlığını hepimiz biliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda İzmir Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı için AKP kadrolarındaki çok değerli kişilerin aday gösterilmesine rağmen , başarılı olunmaması İzmirlilerin tercihi olarak nitelendirilebilinir.
Mart ayında yapılacak seçimler için Adalet ve Kalkınma Partisi yine kendi kadroları içinde çok değer verdiği önemli bir kişiyi Büyükşehir’e başkan adayı olarak gösterdi.
Geçtiğimiz hafta basınla buluşan eski ekonomi bakanlarımızdan Nihat Zeybekçi, üstüne basa basa bu defa “İzmirlileri Dinleyeceğiz” sloganını ortaya çıkarmakta. Bunun; “Bugüne kadar sizi dinlemedik, sesinizi duymadık amaaaa, artık bunun gerekliliğini anladık ve İzmir için İzmirlilerin istekleri doğrultusunda hareket edeceğiz” anlamına gelip gelmediğini göreceğiz. Fakat ortadaki gerçek, bugüne kadar verilen birçok seçim vaadinin seçim sonucunda ortaya çıkan başarısızlığın ardından tutulmadığı veya kerhen tutulduğu.
Sakın buradan AKP’nin İzmir’e yatırım yapmadığı anlamını çıkarmayın. Ama İzmir gibi Türkiye’nin üçüncü büyük şehrine yapılan gerçek kamu yatırımını, Ankara veya İstanbul ile kıyasladığımızda ortaya ciddi bir fark çıkıyor. İBB’nin birçok projesi raflarda veya imza masalarında bekletilerek şehrin sorunlarının hızla çözülmesi Ankara’da geciktirilirken, diğer illerin sorunları bir gecede halledilebiliyordu.
Şimdi Nihat bey İzmirlileri dinlemek için kolları sıvadı. Eğer hakikaten duyduğu talepleri önümüzdeki yıllar içerisinde İzmir’e, hükümet nezdinde uygulamlar ile gerçekleştirebilir ise bir sonraki seçimlerde AKP’nin İzmir’de başarılı olma şansı çok artar. Ama sadece dinleyip seçimlerden sonra başarısız olunması halinde unutacaklar ise, boşuna zaman harcamış olurlar.
Nihat Bey’in Denizli Belediye Başkanlığı dönemindeki başarılarını hepimiz biliyoruz. Bu başarıyı İzmir’e de taşımak arzusunda olduğunu ve farklı projeler ile ortaya çıkacağı da kesin. Nihat Zeybekçi’nin İzmir’i çok iyi dinleyeceğini de tahmin ediyorum ama dinlemek başka, duymak ve uygulamak başka..
Bu projelerin, İzmir’in gerçek ihtiyaçlarını hedef alan ve İzmirliler için dünya normlarında çok daha yüksek yaşam standartlarını içeren girişimler olmasını diliyorum.