• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

Dondurma ve bakır ustaları İEF’de

10 Eylül 2019 Salı 14:00
12
14
16
18

Dondurma ve bakır ustaları İEF’de

   ► Kahramanmaraş’ın yerel lezzeti dondurma ve el işi üreticileri ürünlerini sergilemekten memnuniyet duyduklarını dile getirdiler.

           SERCAN ENGEREK     
     Geçtiğimiz cuma 88. kez kapılarını açan İzmir Enternasyonel Fuarı (İEF) farklı kültürleri bir araya getirmesiyle dikkat çekiyor. Fuarın onur konuğu illerinden Kahramanmaraş’ın yerel lezzeti dondurma ve el işi üreticileri ürünlerini sergilemekten memnuniyet duydukları dile getirdi.

Dondurmanın salebi Ahır dağından
     “Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık” ana temasıyla EXPO 2023’e hazırlanan Kahramanmaraş’ın yerel lezzetleri ve geleneksel ürünleri ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor. Kahramanmaraş’ın üreticileri ünlü lezzeti dondurma, çeşitli el işi ürünlerini sergilemek üzere fuarda stant açtı. Fuara ilk kez katıldıklarını ifade eden dondurma ustası Serdar Solak, Maraş dondurmasının öyküsünü anlattı. Tarihi 1840’lı yıllara dayanan Maraş dondurmasının içindeki en önemli maddenin salep ve keçi sütü olduğunu kaydeden Solak şöyle dedi: “Dondurmanın gerçek bir kıvama gelmesi çok uzun bir süreç. Ana ürünleri salep, süt, şeker. Ama her salep olmuyor. Maraş’taki Ahır dağının yükseklerinde yetişen yabani orkidenin kökünden yapılan salep... Gerisi ise ustalık.”

     Pek çok şehirde Maraş dondurması üretildiğinden ama hepsinin gerçek lezzeti yansıtmadığından yakınan dondurma ustası bu işin aileden geldiğini belirtti. Solak, dondurmanın belli bir okulu olmadığını, kendisinin de dondurmacılığı baba ve dedesinden öğrendiğini sözlerine ekledi. Ama 2008’de Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenen Maraş dondurmasının hâlâ sahteleri üretilmeye devam ediyor ustaya göre. Dondurmanın gerçek kıvama gelmesindeki püf noktaya değinen Solak, “Döverek yapmamızın amacı içinde salep olduğu için. Eğer dövmezsek aldığımızda kopar. Dövmedeki amaç dondurmanın elastiki yapıyı kazanması” diye konuştu.

“Bakırcılık ancak gönül verenlerin yapacağı bir iş”
     İEF’te, Kahramanmaraş’tan İzmir’e taşınan bir diğer el işçiliği ise bakırcılık. Bakır eski bir ürün ama bakırdan üretilen mutfak araç gereçleri gittikçe hayattan çıktı. Eski insanlar bakır kaplarda yapılan kahvenin, çayın, yemeğin lezzetine doyum olmadığını söyleyegeldi çoğu zaman. Şimdilerde daha çok bakır süs eşyası olarak üretilen ürünlerle veya müzelik kap kacaklarla bilinse de bakırcılığı hâlâ devam ettirenler var. Yok olmaya yüz tutan mesleklerden olan bakırcılığı kendi atölyesinde devam ettiren Yavuz Arıkmert, ekmeğini yıllardır bu işten kazandığını söyledi: “Bakırcılık biraz da nesilden nesle geçen bir meslek. Ben babamdan öğrendim mesela. Mesleğimi severek yapıyorum. Ekmeğimi bu işten çıkarıyorum.” 

     Kahramanmaraş’taki atölyesinde çaydanlık, semaver, tepsi ve cezve gibi araçlar üreten Arıkmert, yaptıkları işin zorluğuna dikkat çekti: “Hammadde önce eritilir. Sonra tornaya gelir, kalıp şeklini alır, kaynağı yapılır. Sonra işleme ve kalay aşaması. Çok meşakkatli ve uzun bir süreç. Ama dediğim gibi çok zor bir iş. En zorlandığımız şey ise eleman yetiştirmek. Bir inşaatçı ya da bir demirci bir işte daha kolay çalışabilir ama bizde öyle değil. Daha çok bu işe gönül veren insanların yapacağı, yetişeceği bir alan bakırcılık. Mesela ben yeğenimi yetiştiriyorum yanımda. O da ileriki yıllarda devam edecek diye umuyoruz.”

Bakırın kalaylı olması önemli
     Solak, atölyelerinde ürettikleri görünüşleriyle zarafeti andıran bakır semaver ve çaydanlıklara en çok talep olduğunu söyledi. Sağlığa zararlı olduğu iddialarına ilişkin “Önemli olan doğru kullanabilmek. Bakır kaplara insanlar bazen mesafeli duruyor ama aslında bu işin en önemli yanı bakırın iyi kalaylanabilmesi. Yani üretimdeki iyi ustalık” dedi. Bakır mutfak araçları kullanan insanların mutlaka kalaylı olmasına dikkat etmesi gerektiğini salık verdi bakır ustası Solak.     

     Son dönemlerdeki ekonomik dalgalanmaların ise üretimi etkilediğini ifade eden Arıkmert, “Dolar arttığı zaman biz de etkileniyoruz. Hammaddeye otomatik olarak zam geliyor. Türkiye’de bir tane bakır fabrikası var. Bakırı eritip külçe haline getiriyorlar burada. Yurtdışına da gönderiyorlar. Bakır ihracatında Maraş ikinci sırada. Bakır İstanbul’a, Gaziantep’e, Erzincan’a Kahramanmaraş’tan gider” ifadelerini kullandı.


+ Benzer Haberler
» “Kişisel verilerin korunması haktır”
» Kaybolan oyuncaklarını koleksiyonunda topluyor
» ‘Gözle görülemeyen’ kirlilik
» Midye dolmalar ‘kooperatif’te pişecek
» Kadınlar ‘dayanışma ağları’ örüyor
» Ağustos’ta turist sayısı yüzde 24,35 arttı
» Denizlerde avlanma derinliği tartışması
» “10 fabrika hayalimi dile getirmeyi seviyorum”
» Kemeraltı’nın tek sıcak demircisi
» “Yürürlükteki sistemde 3-5 puan bile önemli”


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 23.09.2019
  Ticaret 21.09.2019
  Ticaret 20.09.2019
  Ticaret 19.09.2019
  Ticaret 18.09.2019
  Ticaret 17.09.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni