• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Kariyer  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  TİCARET SOHBETLERİ  |  FİNANS  |  İHALELER  |  TİCARET BORSALARI  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Dr. Yusuf Yıldırım ►SAĞLIK ve YAŞAM
12
14
16
18
09/01/2018 15:51
Kötü Kolesterol Kış Aylarını Seviyor

Dr. Yusuf Yıldırım
İç Hastalıkları Uzmanı
Medical Park Bahçelievler Hastanesi

     Yazın havanın sıcak olması ister istemez insanın iştahını azaltır. Ağır gıdalar, terlemeyi artırıp kişinin konforunu bozduğu için çok fazla tercih edilmez. Ancak kışın durum tam tersine döner. İnsanlar ağır yemekler tüketmeye daha meyilli olurlar. Bu da vücuda harcayabileceğinden daha fazla enerji almamıza sebep olur ve fazla gelen enerji yağa dönüşür. Artan yağ oranı da doğal olarak kolesterolü yükseltir.

     Kolesterol her insanın kanında olması gereken bir maddedir. Beslenme eksikliği olanlarda, zafiyet geçirenlerde kolesterol değerleri çok düşer ve bu da tehlikeli bir durumdur. Kolesterol düzeyini değerlendirirken, hastanın ek bir hastalık durumunun olup olmadığını göz önünde bulundurulur. Sağlıklı bir insanda LDL kolesterol dediğimiz, halk arasında kötü huylu olarak bilinen kolesterolün üst sınırı 200’dür. Sağlığında hiçbir risk faktörü, şekeri, kalp hastalığı öyküsü olmayan hastalarda LDL kolesterolü 200’e kadar normaldir. Eğer hastanın şeker, kalp veya damar hastalığı varsa, kolesterol düzeyini 70’e kadar indirmek gerekir. Cinsiyetine yönelik bir takım genetik faktörlere dayalı olarak kadınlar, erkeklere oranla kolesterol artışına daha yatkındır. Kadınların beslenme alışkanlıkları ve tatlıya olan düşkünlükleri de kolesterole zemin hazırlar.

     Ambalajlı ürünler, koruyuculardan yapay karbonhidratlara bir sürü yapay madde içerir. Bunlar da doğal olarak vücudumuza zarar verir ve metabolizmamızı bozar. Vücudumuz doğal olan gıdaları sindirip, sağlıklı bir şekilde kana karışmasına uygundur. Yapay olan gıdalar vücuda girdiği zaman hormonal dengemiz bozulur. Aşırı insülin üretimine sebep olur. Bu etkenler de yağlanmaya yol açar. Başta cips ve bisküvi olmak üzere, ambalajlı ürünleri çok fazla tüketmemek gerekir. Çikolata diğer abur cuburlara oranla daha sağlıklı olarak kabul edilir. İçerisinde daha az katkı maddesi konulan çikolata türlerinden ölçülü olarak tüketebilirsiniz. Ancak özellikle bisküvi, kraker, cips gibi ürünlerdeki yağlar, raf ömrünü uzatmak için kullanılan katkı maddeleri vücudun metabolik faaliyetlerini bozar.

Orta tempoda 10 bin adım şart!
     Yatmadan önce yenilen bir paket cips, bir paket bisküvi, bir şişe kola ya da meyve suyu alacağımız 1000-1200 kaloriye denk gelir. Akşam vakti çok hareket etmediğimiz ve uykuda da çok fazla kalori harcamadığımız için, harcayacağımız maksimum kalori 200-300’dür. Geriye kalan 900 kaloriyi vücut mecburen depolamak zorundadır. Bu kaloriyi yakmak için de için de minimum, orta tempoda, 10 bin adım atılmamız gerekir. Kolesterol daha çok masa başında çalışan kişilerde görülür. Günlük 5 bin adımdan daha az atanlarda, fast food tarzı beslenenlerde ve gençlerde adölesan çağı dediğimiz (12- 16 yaş) döneminde görülebilen bir durumdur. Tamamen bozuk beslenme tarzı ve egzersizden uzak bir hayat süren herkeste kolesterol yüksekliği karşımıza çıkabilir. Özellikle alkol kullanan kişilerde kolesterolün olumsuz etkisi iki katına çıkar.

     Kolesterolün yoğunluğu kan akışını bozar. Bu da; halsizlik, yorgunluk, baş arkasında yanma, baş arkasında uyuşma, ellerde ve ayaklarda yanma gibi şikayetler yaratır. Bu tarz şikayetleri olanların mutlaka kolesterol değerleri kontrol edilmelidir. Kolesterol hastalarında belirti vermeyen bir hasta grubu da vardır. Rahatsızlık, yaptığı ikinci etkilerle karşımıza çıkar. Asıl korktuğumuz nokta hastalığın; damar yağlanması, damarlarda daralma, kalp krizi ve tansiyon seviyelerinde olmasıdır. Erken dönemde kolesterol rahatsızlığını tespit edip, müdahale ettiğimiz, ilaçtan önce yaşam değişikliği yaptığımız hastalarda risk azalır. Ama kolesterol şikayeti uzunca dönem devam edip hasta müdahale etmediyse bu durum karşımıza; tansiyon, şeker ve kalp hastalığı olarak çıkar.

     Kolesterol, vücudun damar ağında ciddi problemlere neden olduğu için ilerleyen dönemlerde beyin damarlarındaki problemlerden, bilek damarlarındaki problemlere kadar pek çok organda olumsuz etkilere neden olabilir. Yüksek kolesterol kalp hastalarında da çok tehlikeli bir durumdur. Yüksek kolesterolü olan bir kişinin profiline baktığımızda, tipik bir kalp hastası profili oluşturduğunu söyleyebiliriz.

     Hastalara hiç önermememize rağmen, mutlaka bir pasta, kurabiye yiyeceklerse, evde kendilerinin yapmalarını tavsiye ediyoruz. Pasta, kurabiye gibi yiyeceklerin; bilinen, güvenilen ürünlerle yapılması, vücuda alınan zararı azaltacaktır. Ambalajlı ürünlerde kullanılan glikoz şurubu gibi ürünlerin zararlı etkilerine nazaran evde kullandığımız şeker çok daha az zararlıdır. Hazır cipslere alternatif olarak da, patatesten veya mısırdan az yağ kullanarak ev yapımı cips hazırlanabilir. Bu da raf ömrü uzatılmış gıdalardan kesinlikle çok daha sağlıklıdır. Bunları tüketmek yerine en doğrusu, meyve kurularını tercih etmektir. Hiçbir işleme uğramadan, doğal yollardan kurutulup, suyu çekilip saklanmış meyveler tüketilebilecek en sağlıklı atıştırmalıklardandır.

Önceki Yazılar :
Haberler
  İHALENİN TARİHİ ve SAATİ ► 27.07.2018 - 10:00

  TCDD İŞLETMESİ İZMİR 3. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNDEN İHALE İLANI

  GAZİEMİR BELEDİYE BAŞKANLIĞINDAN

  GAZİEMİR BELEDİYE BAŞKANLIĞINDAN

  İhale Özetleri

  17 Temmuz 2018 Tarihli ve 30481 Sayılı Resmî Gazete

  Karayollarında Durum

  THY 4 bin 600 personel alacak

  İZTO, TARKEM’in %1’lik hissesini alarak ortak oldu

  İşsizlik oranı Nisan’da %9,6

  “Sorunları yığmayın, çözüm önerilerinizle sunun”

  TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Tarım istihdamdaki gücünü koruyor

  Palandöken, “Güçlü ekonomi için üretim kilit noktadır”

  Evdeki atık ilacın imhasına ‘1krş’ önerisi

  Arkas Aegean Link Regatta için geri sayım

  Ambalaj tasarımının yıldız öğrencileri belli oldu

  DEÜ Rektörlüğüne Prof Dr. Nükhet Hotar atandı

  Sabancı Vakfı 400 yeni öğrenciye burs verecek

  Yaz tatilinde İngilizce kurslarına çocuklardan yoğun ilgi

  Rotaract’ta yeni dönem Ata’yı ziyaretle başladı

  “Dövizle alışveriş ve iş yeri kiralamaktan kaçının”

  “Dijital dönüşüm için iş birliği şart”

  Furniture İstanbul 2018 için geri sayım başladı

  Doktar, ‘‘Çiftçinin Nabzı Araştırması’’ sonuçlarını açıkladı

  Konut projelerinde yabancılar zirvede

  Akhisar’da yapılması istenen ziraat fakültesi için ATSO harekete geçti

  Tüketici hakem heyetleri yeniden yapılandırılıyor

  Nar Tanelerinin Avrupa başarısı

  Sanayi 4.0’a uyumlu otomasyon platformu

  Siber saldırılardan uzak bir seyahat için 5 ipucu

  İhtiyaç duyulan özellikler tek bir yazıcıda buluştu

  T-Systems, bulut çözümlerini geliştiriyor

  Tarım-ÜFE Haziran ayında %0,08 arttı

  Geçen yıl Ar-Ge’ye 10,7 milyar lira harcadık

  Çin, 2018’in ilk yarısında yüzde 6,8 büyüdü

  Renault Grubu’ndan ilk yarı rekoru

  AXA Acenteleri, ‘Google Premier Partners Projesi’ ile hızla dijitalleşiyor

  Çeşme’de dünya standartlarında 500 TL’lik pizza

  Türk şirketlerin Kuveyt’te tamamladıkları en büyük proje

  Camda Dünya Mirası Koleksiyonu’ndan “Myra Antik Vazo”

  E-ihracatta lojistik en kilit nokta

  Deloitte Teknoloji Fast 50’ye başvurular başladı

  Vagonpark son teknoloji ile donatılıyor

  İzmir’in Müzikleri APİKAM’da

  Güne parkta sporla başlıyorlar

  Judo Şampiyonası’na muhteşem final

  “Mutluluk Atölyesi”nden 400 öğrenci yararlanacak

  Urla’da “mavi bayrak” bereketi

  150. yılda “sanat sokakta”

  Karabağlar’ın parkları rengârenk

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 17.07.2018
  Ticaret 16.07.2018
  Ticaret 14.07.2018
  Ticaret 13.07.2018
  Ticaret 12.07.2018
  Ticaret 11.07.2018
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni