• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Emel Unutmaz Duman ►KONUK YAZAR
12
14
16
18
28/09/2017 16:16
Kalbiniz için Belinizi İnceltin

Emel Unutmaz Duman
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Medical Park Bahçelievler Hastanesi

     Sağlıklı bir kalbe sahip olmanın en önemli yollarından biri, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak. Bunun için işe doğru yağı kullanmak, esmer tahılları tercih ederek posayı artırmak, kurubaklagil, sebze ve balığa sofranızda yer açarak başlayabilirsiniz.

     Her gün bir diş sarımsak, haftada üç kez fındık, haftada üç gün kuru fasulye ve nohut yemek kalp sağlığına iyi geliyor. Kalp sağlığı için öncelikle tuz, şeker ve alkolden uzak bir yaşam tercih edilmeli ve fiziksel görüntünün kalp sağlığı konusunda ipuçları verdiğini de unutulmamalı.
     Beslenmenizde toplam yağ tüketimi enerjinin yüzde 30’unu geçmemeli. Süt ve süt ürünlerinin az yağlı veya yağsız olanlarını tercih edin. Beslenmenizde balığa haftada en az 2 kere yer verin.

     Tam tahılları ve ürünlerini tüketin. Yemeklerinizde katı yağları az kullanın. Margarin, tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı gibi doymuş yağlar yerine bitkisel sıvı yağları (zeytinyağı, ayçiçek yağı, soya, kanola yağı vb.) tercih edin. Tüketilen yağın miktarı kadar çeşidi de kolesterol dengesini sağlamak açısından önemlidir. Örneğin 1 tatlı kaşığı yağ yerine, 5 adet zeytin veya 4-5 adet fındık veya 2 adet ceviz yiyebilirsiniz.

     Kolesterol içeren besinlerin diyetten çıkarılması gerekmez, sınırlamak yeterlidir. Beslenmenizde kuru baklagillere (nohut, kuru fasulye, mercimek vb.) daha çok yer verin. Kuru baklagiller; yağ, doymuş yağ ve kolesterolden fakir, kompleks karbonhidratlar ile posadan zengin bitkisel protein kaynağı besinlerdir. İçerdikleri fitokimyasal maddeler nedeniyle kan kolesterolünü düşürücü pozitif etkileri vardır.

     Kalp sağlığı için protein grubu besinler de (balık, kümes hayvanları eti, yumurta ve kırmızı et) beslenmede yer almalı. Ancak bu besin grubunun tüketiminde önemli olan miktar ve sıklıktır. Kalp sağlığının korunması açısından yağsız kırmızı etin haftada en fazla 1 kez, tavuk etinin 1 kez, balık etinin 2 – 3 kez, kuru baklagillerin de 2 – 3 kez yenilmesi gerekir.

     İdeal vücut ağırlığınızı koruyun, şişmansanız ideal ağırlığınıza ulaşın. Aşırı vücut yağı, kalp hastalığı riskini arttırır. Vücutta fazla yağın depolandığı bölgeye göre de kalp sağlığı etkilenir. Bu nedenle; ideal vücut ağırlığınıza ulaşmanız (ideal beden kitle indeksi / BKİ) dışında, bel / kalça oranınızın da normal olması kalp sağlığı açısından önemlidir. Bel / kalça oranı erkeklerde 0.9’un, kadınlarda ise 0.85’in üzerine çıkmamalıdır.

     Kalp sağlığınız için fiziksel aktivitenizi de artırın. Aktif yaşam, kan kolesterol ve trigiliserit düzeylerinizi normalde tutar, HDL kolesterol (iyi kolesterol) düzeyini arttırır, kan basıncını düşürür, stresi kontrol etmeye yardımcı olur ve enerji harcayarak vücut ağırlığının kontrol altında tutulmasını sağlar.

Önceki Yazılar :
Haberler
  Borsalarda Alım-Satım

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze Meyve Hal Fiyatları

  Bayındır’dan Başkan Soyer’e anlamlı ziyaret

  Çeşme Belediyesi’nden işletmelere eğitim sertifikası

  Kötü niyetli botların en çok etkilediği 3 sektör

  Babaları mutlu edecek en güzel hediyeler boyner’de

  Kalkınma Ajanslarından tarımda arz güvenliğine destek

  Başkan Sengal: Efes Selçuk’ta güven ortamı oluşturacağız

  Arçelik, 2030 sürdürülebilirlik hedeflerini açıkladı

  İzmir’in meşe ormanları yeniden yeşeriyor

  Turkcell şirketleri yeni normale hazırlıyor

  Pınar Su ve İçecek, Türkiye’nin “Karbon-Nötr” ürünlerini üreten ilk içecek firması oldu

  “İklim değişikliği gıda güvenliğini de tehlikeye atmaktadır”

  Amorf Doğaltaş Tasarım Yarışmasına başvuru süresini uzattırdı

  İZSİAD online olarak Haluk Levent’i ağırladı

  Habur ve Gürbulak sınır kapıları açılıyor

  Nar Çiçekleri Anaokulu açılıyor

  Türksat, 2020’nin ilk üç ayını 101 milyon TL faaliyet kârı ile kapattı

  Türkiye İMSAD 34. ‘Gündem Buluşmaları’nda ‘Pandemi Sonrası Normalleşme Senaryoları’ konuşuldu

  Karşıyakalı çocuklar bisiklet sevgisini resmetti

  Karabağlar’da dört bir yanda dezenfeksiyon

  Başkan Aksoy’dan yaya trafiğine büyük katkı

  Ünlü isimler Bayraklı’da Nazım’ı anlattı

  Ödemiş’te dezenfeksiyon çalışmaları hız kesmiyor

  Başkan Batur müdürlerine yeni dönem startını verdi

  Bahçe Sohbetleri’yle salgının etkilerini yenecekler

  Nazım Hikmet’in unutulmaz dizeleri evlerde yankılandı

  Veri kurtarma alanında 2025’e kadar %7 büyüme öngörülüyor

  Tatili evde oyun oynayarak geçirecek çocuklar için ebeveynlere uyarı

  Bilgisayara kötü hizmetçi saldırısı

  Tarımda yeni bir üretim seferberliği başlatmalıyız

  İhale Özetleri

  04 Haziran 2020 Tarihli ve 31145 Sayılı Resmi Gazete

  Karayollarında Durum

  50 binin üzerinde test yapıldı

  MUHTELİF KİT SATIN ALINACAKTIR

  Enflasyonda yıllık %11,39, aylık %1,36 artış

  Ege’den Mayıs’ta 793 milyon dolarlık ihracat

  “Türkiye’nin ham çelik üretimi düştü”

  Borsalarda Alım-Satım

  Döviz / Altın

  Ofiste ve masabaşında çalışanlar için basit egzersizler

  “Biz Varız” hijyen paketleri Halkın Bakkalı’nda

  Masraf arttı gelir azaldı ama yatırımlar durmadı

  Gürer: “Ürünü doludan etkilenen çiftçilerin zararı bir an önce karşılanmalı”

  “Hazır yemek sektöründe 150 bin kişi işsiz kalabilir”

  İzmir Adnan Menderes’te uçuşlar başarıyla başladı

  Bitcoin ile lüks mobilya satışına başladı

  ESİAD’dan İzmir’e kültürel katkı

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 04.06.2020
  Ticaret 03.06.2020
  Ticaret 02.06.2020
  Ticaret 01.06.2020
  Ticaret 29.05.2020
  Ticaret 28.05.2020
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni