• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Evrim Demirel ►SAĞLIK ve YAŞAM
12
14
16
18
18/10/2018 14:34
Sağlıklı Salatanın 7 Önemli Kuralı...

Evrim Demirel
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Acıbadem Kadıköy Hastanesi

     Rokasından kıvırcığına, domatesinden kuzukulağına, taze soğanından reyhanına ve daha birçoğuna... Salata, besin değerleri açısından zengin güçlü silahşörleri, kendine has tadı ve rengiyle lezzetinin yanı sıra tam bir sağlık deposu. Ancak aman dikkat! Salata hazırlarken bazı kurallara mutlaka uyulması gerekiyor. Aksi halde sağlık vadeden bu yeşillikler bir anda tehlikeli hale gelebilir. Üstelik içine katılan soslar ile kilo almanıza bile neden olabilir. Salatanın faydalarını ve sağlıklı salata hazırlalamak için şu 7 kurala uymak gerekiyor.

1. Lezzet artırıcı soslardan kaçının
     Bağırsak hareketlerini hızlandıran ve sindirim sisteminin hızlı çalışmasına yardımcı olan salata, vücudu toksik öğelerden temizleyerek yeniliyor. Aynı zamanda yüksek lif ve yüksek su içeriği sayesinde mide kapasitesini doldurarak tokluk hissi de yaratıyor. Düşük kalorileri ile diyet yapanlar için de uzun süreli tokluk sağlıyor. Ancak, düşük kalorisi ile diyetlerin vazgeçilmezi olan salata, daha fazla kilo almanıza da yol açabilir! Salatanın üzerine koyacağınız soslar, içindeki pek çok katkı maddesinin yanı sıra yüksek kalorileri ile tehdit oluşturabiliyor. Bu nedenle salatanıza saf zeytinyağı ve limon, biraz da elma sirkesi ekleyip başka bir sos kullanmamakta fayda var.

2. Gelişigüzel yıkamayın
     Salatalar, yüksek miktarda antioksidan ve lif içermeleri sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyor. Buna karşın yeşil yapraklı sebzeler; yapıları itibariyle birçok hastalık riski taşıyabiliyor. Bu nedenle, salata malzemelerini musluk altında gelişigüzel temizlemek ciddi tehlikelere davetiye çıkarıyor.  Örneğin; yiyeceklerin üretilmesi esnasında zararlı organizmalardan korumak için kullanılan pestisitler iyi yıkanmadığında besinlerin üzerinde kalabiliyor ve buna bağlı olarak da insanda ölümcül hastalıklara sebep olabiliyor. Musluk altında akıttıktan sonra içine sirke koyduğunuz bol su dolu bir kapta yeşillikleri mutlaka bekletin. Bir süre sonra kirli suyu döküp musluk altında teker teker tekrar yıkayın.

3. ‘Bahçe bunlar, doğal’ diye yanlış inanışa kapılmayın
     ‘Bahçe bunlar, doğal, temiz’ diye yanlış bir inanışa kapılmayın. Bahçe yeşillikleri olması onun sağlıklı ve organik olduğu anlamına gelmez. Zira, kanalizasyonun karıştığı sular da ishal gibi hastalıklara yol açabilirken, yol kenarlarında satılan yeşilliklerin ise üzerine yoldan geçen araçların egzozundan gelen zararlı atıklar sinebiliyor ve böylece salata malzemeleri zararlı hale gelebiliyor.

4. Metal bıçak kullanmayın
     Yeşillikleri doğrarken metal bıçak değil tahta bıçak kullanın. Hatta en iyisi elinizle doğramanız. Metal, yeşilliklerde vitamin ve mineral kaybına yol açıyor ki özellikle de küçük çocuklar, hamile ve emzikliler için bu değerler çok önemli. Yeşillikleri küçük parçalar yerine büyük parçalar şeklinde doğramak da en faydalısı.  

5. Çok bekletmeyin
     Bu tür yiyecekler besin değerini çabuk kaybettiğinden, tüketmeden hemen önce ve tüketeceğiniz miktarda hazırlamak ideali. Ancak günün yoğun koşuşturmacasının ardından evde hazır olsun diyorsanız tüm yeşillikleri ve salata malzemelerini iyice yıkayıp doğramadan buzdolabı poşetine koyup ağzını sıkıca bağlayın ya da salatalık malzemelerini hazırlayarak koyduğunuz kabın kapağını hava almaması için iyice kapatın. 

6. Kesme tahtasını temizleyin
     Salata çiğ tüketilen bir besin olduğundan, kesme tahtasını her kullanımdan önce yıkamaya özen gösterin. Aynı zamanda kesme tahtalarını besinlere göre ayırın. Et kestiğiniz tahta ve çiğ sebzeleri doğradığınız kesme tahtasının birbirinden farklı olması çok önemli. Aksi halde kesme tahtasına bulaşabilecek bir mikroorganizma salatanıza geçebilir ve hastalık kapmanıza neden olabilir. 

7. Önce yıkayıp sonra doğrayın
     Çiğ sebze ve salatalarımızı kesinlikle önce iyice yıkamalı, sonra az bıçak darbesi ile veya elle doğramalıyız. Özellikle yeşil yapraklı sebzelerde bulunan C vitamini darbelerden ve sıcaklık gibi faktörlerden kayıplara çok çabuk uğrar. O nedenle örneğin; ıspanaklarımızı veya marullarımızı ilk önce uygun koşullarda yıkayıp sonra doğrayarak tüketmeliyiz. 

Önceki Yazılar :
Haberler
  2019 YILI RAMAZAN AYI VE MUHARREM AYI İFTAR YEMEĞİ ALIMI

  “Zeytinyağında KDV yüzde 1’e düşürülmeli”

  Türk organik sektörü üç koldan tanıtım atağına kalktı

  “İlave istihdam teşvikleri kapsamında Şubat, Mart, Nisan aylarında işe alınacak sigorta kapsamını genişletiyoruz”

  Soyer: İzmir Hub merkezi olacak

  ESİAD’dan “Gelecek İzmir” projeleri

  İZKA Kalkınma Kurulu yeni başkanını seçti

  Beko çocuklara ‘Şampiyonlar Gibi’ beslenmeyi öğretti

  “Yatırım yapmak için fırsat sunuyoruz”

  QNB Finansbank’a Bonds & Loans’dan 4 ödül

  UPS, Whatsapp hattı ile müşterilerinin hayatını kolaylaştırıyor

  KOBİ’lere dijitalleşme anlatıldı

  Başkent ‘Kahvaltı Festivaline’ ev sahipliği yapıyor

  rOtring’in modern tasarımlı yeni ürünlerine tam not

  Dijital paranın kaderi kurumsallaşmaya bağlı

  AB standartlarında e-tebligat sistemi

  Müşteri hizmetlerine yeni yatırım: Renault Diyalog

  Bornova’da ‘Çizgi Film Festivali’ başlıyor

  Dost Market’te krediler yükseldi

  Çiçeklerle uğurlandı

  Milyonlar Barış’ı izledi

  2018’de Brisa, dengeli büyüdü

  Çimsa 2018 yılında 869 milyon TL tutarında ihracata imza attı

  “Yapay zeka bilişim sektörünün önemli konusu

  Koçtaş’a gelenler 4 alıyor, 3 ödüyor

  Ege Bölgesi’nin iddialı tarım fuarı Denizli’de açılıyor

  Türkiye’deki Suriyeli sayısı 3 milyon 644 bin 342 oldu

  Mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı %53,4 oldu

  Hizmet sektörü güven endeksi 79,5 oldu

  Kapasite kullanım oranı yüzde 74’e geriledi

  Fortinet Güvenlik Zirvesi, siber güvenlik gündemine yön verecek

  AB Horizon 2020’den Tüpraş’a teşvik

  Çimento fiyatları düştü, kriz çözüldü

  Bayraklı’nın parklarına yeni oturma gurupları

  Karşıyakalılara ‘homeopati’ semineri

  Doğanın içinde muhteşem merkez; 28 bin doğaseveri ağırladı

  MUHTELİF METAL MALZEMELERİ ALIMI

  İhale Özetleri

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  Borsalarda Alım-Satım

  Döviz / Altın

  22 Şubat 2019 Tarihli ve 30694 Sayılı Resmî Gazete

  Karayollarında Durum

  TIBBİ SARF MALZEME SATIN ALINACAKTIR

  Ege Bölgesi’nin ihracatı 21 milyar dolara dayandı

  “İstihdamda yüzde 5 büyümeyi hedefliyoruz”

  Çiftçiye 1.000 TL’lik mazot ve gübre desteği

  Yerli turist yurtdışında 4,9 milyar $ harcadı

  Selçuk Yaşar’a TÜSİAD’dan teşekkür plaketi

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 23.02.2019
  Ticaret 22.02.2019
  Ticaret 21.02.2019
  Ticaret 20.02.2019
  Ticaret 19.02.2019
  Ticaret 18.02.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni