• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Evrim Demirel ►SAĞLIK ve YAŞAM
12
14
16
18
18/10/2018 14:34
Sağlıklı Salatanın 7 Önemli Kuralı...

Evrim Demirel
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Acıbadem Kadıköy Hastanesi

     Rokasından kıvırcığına, domatesinden kuzukulağına, taze soğanından reyhanına ve daha birçoğuna... Salata, besin değerleri açısından zengin güçlü silahşörleri, kendine has tadı ve rengiyle lezzetinin yanı sıra tam bir sağlık deposu. Ancak aman dikkat! Salata hazırlarken bazı kurallara mutlaka uyulması gerekiyor. Aksi halde sağlık vadeden bu yeşillikler bir anda tehlikeli hale gelebilir. Üstelik içine katılan soslar ile kilo almanıza bile neden olabilir. Salatanın faydalarını ve sağlıklı salata hazırlalamak için şu 7 kurala uymak gerekiyor.

1. Lezzet artırıcı soslardan kaçının
     Bağırsak hareketlerini hızlandıran ve sindirim sisteminin hızlı çalışmasına yardımcı olan salata, vücudu toksik öğelerden temizleyerek yeniliyor. Aynı zamanda yüksek lif ve yüksek su içeriği sayesinde mide kapasitesini doldurarak tokluk hissi de yaratıyor. Düşük kalorileri ile diyet yapanlar için de uzun süreli tokluk sağlıyor. Ancak, düşük kalorisi ile diyetlerin vazgeçilmezi olan salata, daha fazla kilo almanıza da yol açabilir! Salatanın üzerine koyacağınız soslar, içindeki pek çok katkı maddesinin yanı sıra yüksek kalorileri ile tehdit oluşturabiliyor. Bu nedenle salatanıza saf zeytinyağı ve limon, biraz da elma sirkesi ekleyip başka bir sos kullanmamakta fayda var.

2. Gelişigüzel yıkamayın
     Salatalar, yüksek miktarda antioksidan ve lif içermeleri sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyor. Buna karşın yeşil yapraklı sebzeler; yapıları itibariyle birçok hastalık riski taşıyabiliyor. Bu nedenle, salata malzemelerini musluk altında gelişigüzel temizlemek ciddi tehlikelere davetiye çıkarıyor.  Örneğin; yiyeceklerin üretilmesi esnasında zararlı organizmalardan korumak için kullanılan pestisitler iyi yıkanmadığında besinlerin üzerinde kalabiliyor ve buna bağlı olarak da insanda ölümcül hastalıklara sebep olabiliyor. Musluk altında akıttıktan sonra içine sirke koyduğunuz bol su dolu bir kapta yeşillikleri mutlaka bekletin. Bir süre sonra kirli suyu döküp musluk altında teker teker tekrar yıkayın.

3. ‘Bahçe bunlar, doğal’ diye yanlış inanışa kapılmayın
     ‘Bahçe bunlar, doğal, temiz’ diye yanlış bir inanışa kapılmayın. Bahçe yeşillikleri olması onun sağlıklı ve organik olduğu anlamına gelmez. Zira, kanalizasyonun karıştığı sular da ishal gibi hastalıklara yol açabilirken, yol kenarlarında satılan yeşilliklerin ise üzerine yoldan geçen araçların egzozundan gelen zararlı atıklar sinebiliyor ve böylece salata malzemeleri zararlı hale gelebiliyor.

4. Metal bıçak kullanmayın
     Yeşillikleri doğrarken metal bıçak değil tahta bıçak kullanın. Hatta en iyisi elinizle doğramanız. Metal, yeşilliklerde vitamin ve mineral kaybına yol açıyor ki özellikle de küçük çocuklar, hamile ve emzikliler için bu değerler çok önemli. Yeşillikleri küçük parçalar yerine büyük parçalar şeklinde doğramak da en faydalısı.  

5. Çok bekletmeyin
     Bu tür yiyecekler besin değerini çabuk kaybettiğinden, tüketmeden hemen önce ve tüketeceğiniz miktarda hazırlamak ideali. Ancak günün yoğun koşuşturmacasının ardından evde hazır olsun diyorsanız tüm yeşillikleri ve salata malzemelerini iyice yıkayıp doğramadan buzdolabı poşetine koyup ağzını sıkıca bağlayın ya da salatalık malzemelerini hazırlayarak koyduğunuz kabın kapağını hava almaması için iyice kapatın. 

6. Kesme tahtasını temizleyin
     Salata çiğ tüketilen bir besin olduğundan, kesme tahtasını her kullanımdan önce yıkamaya özen gösterin. Aynı zamanda kesme tahtalarını besinlere göre ayırın. Et kestiğiniz tahta ve çiğ sebzeleri doğradığınız kesme tahtasının birbirinden farklı olması çok önemli. Aksi halde kesme tahtasına bulaşabilecek bir mikroorganizma salatanıza geçebilir ve hastalık kapmanıza neden olabilir. 

7. Önce yıkayıp sonra doğrayın
     Çiğ sebze ve salatalarımızı kesinlikle önce iyice yıkamalı, sonra az bıçak darbesi ile veya elle doğramalıyız. Özellikle yeşil yapraklı sebzelerde bulunan C vitamini darbelerden ve sıcaklık gibi faktörlerden kayıplara çok çabuk uğrar. O nedenle örneğin; ıspanaklarımızı veya marullarımızı ilk önce uygun koşullarda yıkayıp sonra doğrayarak tüketmeliyiz. 

Önceki Yazılar :
Haberler
  EŞYA KABUL BİRİMİ İNŞAATI YAPILMASI ve GİRİŞ YOLU DÜZENLENMESİ İŞİ

  OKUL BİNASI BAKIM ONARIM İŞİ

  T.C. İZMİR 3. İCRA DAİRESİ 2019/3459 TLMT. TAŞINIRIN AÇIK ARTIRMA İLANI

  Kuru üzüme 80 milyon dolarlık dokunuş

  Kurulan şirket sayısı yüzde 57 arttı

  “Basmane ve Alsancak’ta ulaşım yer altına alınacak”

  Yabancılar durmadan alıyor

  İzmir’in ilk masal evi eğitim ve istihdam sağlayacak

  Gürer: Ülke hayvancılığının içinde bulunduğu durum, meraların durumu ile ilgilidir

  Fazıl Say’a bu yıl festivalin ‘Onur Ödülü’ verildi

  Seferihisar’da Halk Market açıldı

  Uzay meraklısı ailelerden uzay turlarına büyük ilgi

  Sign Of The City Awards yeniliklerle başladı

  Aydınlatma sektörü atağa kalktı

  Sonbaharı Urla’da Jazz Festivali ile karşılıyoruz

  Bayraklı’da ‘Deprem’ paneli

  Urla’dan ‘kokulu’ davet; ‘Sarı’ festival başlıyor

  Halkbank’tan Türk Lirası’nı destekleyen yeni ürün

  Dünya rekortmeni Derya Can’dan yeni rekor denemesi

  İMİB doğal taşta 2 milyar dolarlık ticaret hacmini arttırmak istiyor

  Burslu okuyacak Tekstil Mühendisleri Ar-Ge Merkezlerinde istihdam edilecek

  “Geçirimli beton sayesinde sel felaketindeki hasarın önüne geçmek mümkün”

  Geberit cirosunun % 2,5’i ile Ar-Ge odaklı çalışıyor

  Albaraka Türk ICD ile Murabaha sözleşmesi imzaladı

  Büyük zafer iki etkinlikle kutlamacak

  Torbalı Belediyesi’nden ‘Börülce Festivali’; haydi İzmir bu festival kaçmaz

  Ulusal Yapay Zeka Enstitüsü kuruluyor

  Buca Belediyesi’nden Atatürk Maskı’nda özel bakım çalışması

  Bornova Belediyespor’da hedef play-off

  İnşaat maliyet endeksi aylık %0,79 düştü

  Tüketici güven endeksi 58,3 oldu

  Trump’ın dış politikası hanehalkı gelirini 580 $ azaltacak

  11 Sight, sağlık turisti geri dönüşünü 3 kata kadar artırıyor

  Aksa Enerji, fon yöneticileri ve analistler ile bir araya geldi

  Yeni Bi’ Fest bu yıl ilk kez İzmir Arena’da

  Çocuklara çevreci bilgi oyunu; ‘Dünyanın Geleceği’

  İhale Özetleri

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  Borsalarda Alım-Satım

  Döviz / Altın

  23 Ağustos 2019 Tarihli ve 30867 Sayılı Resmi Gazete

  Karayollarında Durum

  T.C. İZMİR 3. İCRA DAİRESİ 2018/4614 TLMT. TAŞINIRIN AÇIK ARTIRMA İLANI

  TIBBİ MALZEME SATIN ALINACAKTIR

  Kuru üzüm rekolte beklentisi 300 bin ton

  “Sağlık Meslek Örgütleri çok uluslu şirketlerin oyuncağı değildir”

  Yurtdışı varlıklar 239,4 milyar $, yükümlülükler 578,2 milyar $

  İzmir’in en değerlisi Göztepe

  Kulaçlar kadına şiddete karşı

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 24.08.2019
  Ticaret 23.08.2019
  Ticaret 22.08.2019
  Ticaret 21.08.2019
  Ticaret 20.08.2019
  Ticaret 19.08.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni