• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Evrim Demirel ►SAĞLIK ve YAŞAM
12
14
16
18
18/10/2018 14:34
Sağlıklı Salatanın 7 Önemli Kuralı...

Evrim Demirel
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Acıbadem Kadıköy Hastanesi

     Rokasından kıvırcığına, domatesinden kuzukulağına, taze soğanından reyhanına ve daha birçoğuna... Salata, besin değerleri açısından zengin güçlü silahşörleri, kendine has tadı ve rengiyle lezzetinin yanı sıra tam bir sağlık deposu. Ancak aman dikkat! Salata hazırlarken bazı kurallara mutlaka uyulması gerekiyor. Aksi halde sağlık vadeden bu yeşillikler bir anda tehlikeli hale gelebilir. Üstelik içine katılan soslar ile kilo almanıza bile neden olabilir. Salatanın faydalarını ve sağlıklı salata hazırlalamak için şu 7 kurala uymak gerekiyor.

1. Lezzet artırıcı soslardan kaçının
     Bağırsak hareketlerini hızlandıran ve sindirim sisteminin hızlı çalışmasına yardımcı olan salata, vücudu toksik öğelerden temizleyerek yeniliyor. Aynı zamanda yüksek lif ve yüksek su içeriği sayesinde mide kapasitesini doldurarak tokluk hissi de yaratıyor. Düşük kalorileri ile diyet yapanlar için de uzun süreli tokluk sağlıyor. Ancak, düşük kalorisi ile diyetlerin vazgeçilmezi olan salata, daha fazla kilo almanıza da yol açabilir! Salatanın üzerine koyacağınız soslar, içindeki pek çok katkı maddesinin yanı sıra yüksek kalorileri ile tehdit oluşturabiliyor. Bu nedenle salatanıza saf zeytinyağı ve limon, biraz da elma sirkesi ekleyip başka bir sos kullanmamakta fayda var.

2. Gelişigüzel yıkamayın
     Salatalar, yüksek miktarda antioksidan ve lif içermeleri sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyor. Buna karşın yeşil yapraklı sebzeler; yapıları itibariyle birçok hastalık riski taşıyabiliyor. Bu nedenle, salata malzemelerini musluk altında gelişigüzel temizlemek ciddi tehlikelere davetiye çıkarıyor.  Örneğin; yiyeceklerin üretilmesi esnasında zararlı organizmalardan korumak için kullanılan pestisitler iyi yıkanmadığında besinlerin üzerinde kalabiliyor ve buna bağlı olarak da insanda ölümcül hastalıklara sebep olabiliyor. Musluk altında akıttıktan sonra içine sirke koyduğunuz bol su dolu bir kapta yeşillikleri mutlaka bekletin. Bir süre sonra kirli suyu döküp musluk altında teker teker tekrar yıkayın.

3. ‘Bahçe bunlar, doğal’ diye yanlış inanışa kapılmayın
     ‘Bahçe bunlar, doğal, temiz’ diye yanlış bir inanışa kapılmayın. Bahçe yeşillikleri olması onun sağlıklı ve organik olduğu anlamına gelmez. Zira, kanalizasyonun karıştığı sular da ishal gibi hastalıklara yol açabilirken, yol kenarlarında satılan yeşilliklerin ise üzerine yoldan geçen araçların egzozundan gelen zararlı atıklar sinebiliyor ve böylece salata malzemeleri zararlı hale gelebiliyor.

4. Metal bıçak kullanmayın
     Yeşillikleri doğrarken metal bıçak değil tahta bıçak kullanın. Hatta en iyisi elinizle doğramanız. Metal, yeşilliklerde vitamin ve mineral kaybına yol açıyor ki özellikle de küçük çocuklar, hamile ve emzikliler için bu değerler çok önemli. Yeşillikleri küçük parçalar yerine büyük parçalar şeklinde doğramak da en faydalısı.  

5. Çok bekletmeyin
     Bu tür yiyecekler besin değerini çabuk kaybettiğinden, tüketmeden hemen önce ve tüketeceğiniz miktarda hazırlamak ideali. Ancak günün yoğun koşuşturmacasının ardından evde hazır olsun diyorsanız tüm yeşillikleri ve salata malzemelerini iyice yıkayıp doğramadan buzdolabı poşetine koyup ağzını sıkıca bağlayın ya da salatalık malzemelerini hazırlayarak koyduğunuz kabın kapağını hava almaması için iyice kapatın. 

6. Kesme tahtasını temizleyin
     Salata çiğ tüketilen bir besin olduğundan, kesme tahtasını her kullanımdan önce yıkamaya özen gösterin. Aynı zamanda kesme tahtalarını besinlere göre ayırın. Et kestiğiniz tahta ve çiğ sebzeleri doğradığınız kesme tahtasının birbirinden farklı olması çok önemli. Aksi halde kesme tahtasına bulaşabilecek bir mikroorganizma salatanıza geçebilir ve hastalık kapmanıza neden olabilir. 

7. Önce yıkayıp sonra doğrayın
     Çiğ sebze ve salatalarımızı kesinlikle önce iyice yıkamalı, sonra az bıçak darbesi ile veya elle doğramalıyız. Özellikle yeşil yapraklı sebzelerde bulunan C vitamini darbelerden ve sıcaklık gibi faktörlerden kayıplara çok çabuk uğrar. O nedenle örneğin; ıspanaklarımızı veya marullarımızı ilk önce uygun koşullarda yıkayıp sonra doğrayarak tüketmeliyiz. 

Önceki Yazılar :
Haberler
  Efes Selçuk, beş açılışla taçlanıyor

  Pasaport’taki tütün depoları yıkılıyor

  Üniversite mezunu değil, kaynakçı lazım

  İzmir’de Çocuk Hakları Günü kutlandı

  Baharatçılar tek çatı altında toplandı

  Bayraklılı çocuklar ‘hakları’ için yürüdü

  Başkan Kılıç’tan özel konuklarla “çocuk hakları” zirvesi

  Sütteki referans fiyat üreticiye yansımıyor

  Global rekabet için dijital dönüşüm şart

  Yatırımlarına doğru yön vermek isteyen Fon Bilen’e soracak

  Mandi ve Mandila İzmir sokaklarında

  Isınırken tasarruf ettiren çözümler koçtaş’ta

  Menemen Belediye Başkanı Aksoy’dan çocuklar için yeni bir proje

  Milyonlarca Black Friday fırsatı tek platformda

  Flokser Kimya’dan yalıtım için yanmazlığı artırılmış poliüretan sistemleri

  Şirketlerin en büyük endişesi teknoloji

  Ve Karaburun’da hukuk kazandı

  “Çevre mevzuatından muafiyet ile ‘kirletme hakkı’ getiriliyor”

  BASE 2019’a sanatseverlerden büyük destek

  ISM bu yıl da ‘en iyiler’ arasında yer aldı

  Yüksel: “İş yaşamında başarının anahtarı güven”

  İndirim günlerinde alışveriş yaparken siber dolandırıcılara dikkat

  Maxion İnci Jant Grubu’na istihdam ödülü

  Aktif Bank’ın Afrika çıkarması sürüyor

  Başkan İduğ’a DİSK desteği

  Karanlık internette kripto para hırsızlığı

  Usta Tiyatrocu Yıldız Kenter Bornova’da adını taşıyan sahnede anılacak

  Bayraklı’da ‘Sesli Sağlık Asistanı’ dönemi

  İhale Özetleri

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze Meyve Hal Fiyatları

  Borsalarda Alım-Satım

  Döviz / Altın

  20 Kasım 2019 Tarihli ve 30954 Sayılı Resmi Gazete

  Karayollarında Durum

  BORNOVA VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜN’DEN İLANEN TEBLİĞ

  44’ÜNCÜ BAKIM FABRİKA MÜDÜRLÜĞÜ İÇİN BİR HEKİMİN KISMİ ZAMANLI İŞYERİ HEKİMİ OLARAK ÇALIŞTIRILMASI İŞİ

  T.C. SELÇUK ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNDEN KAMULAŞTIRMA İLANI

  KOBİ’ler finansmana daha kolay erişecek

  Karbon izi azalacak, ekonomik, sosyal gelişim artacak

  Türkiye’nin makine yapan makineleri ABD, Rusya, Polonya, Almanya ve Kanada’da

  TSKB’ye cinsiyet eşitliği ve kadın istihdamına destek için AFD’den 85 milyon euro kredi

  “Kadın girişimci olmak dünyanın her yerinde zorluklar içeriyor”

  Esnafın sesi Konak’ta güçlü çıkacak

  Kadın kooperatifçiliği için 5 milyon Euro’luk proje

  Mercimekte fark ödemesi desteği artırılacak

  Doğa olaylarından kaynaklanan hasar 160 milyar dolar

  İZDENİZ rekor kırdı

  Yıldız Kenter son yolculuğuna uğurlandı

  Ege-Teknopark ilk ödülünü Bakan Varank’tan aldı

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 20.11.2019
  Ticaret 19.11.2019
  Ticaret 18.11.2019
  Ticaret 16.11.2019
  Ticaret 15.11.2019
  Ticaret 14.11.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni