• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Evrim Demirel ►SAĞLIK ve YAŞAM
12
14
16
18
18/10/2018 14:34
Sağlıklı Salatanın 7 Önemli Kuralı...

Evrim Demirel
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Acıbadem Kadıköy Hastanesi

     Rokasından kıvırcığına, domatesinden kuzukulağına, taze soğanından reyhanına ve daha birçoğuna... Salata, besin değerleri açısından zengin güçlü silahşörleri, kendine has tadı ve rengiyle lezzetinin yanı sıra tam bir sağlık deposu. Ancak aman dikkat! Salata hazırlarken bazı kurallara mutlaka uyulması gerekiyor. Aksi halde sağlık vadeden bu yeşillikler bir anda tehlikeli hale gelebilir. Üstelik içine katılan soslar ile kilo almanıza bile neden olabilir. Salatanın faydalarını ve sağlıklı salata hazırlalamak için şu 7 kurala uymak gerekiyor.

1. Lezzet artırıcı soslardan kaçının
     Bağırsak hareketlerini hızlandıran ve sindirim sisteminin hızlı çalışmasına yardımcı olan salata, vücudu toksik öğelerden temizleyerek yeniliyor. Aynı zamanda yüksek lif ve yüksek su içeriği sayesinde mide kapasitesini doldurarak tokluk hissi de yaratıyor. Düşük kalorileri ile diyet yapanlar için de uzun süreli tokluk sağlıyor. Ancak, düşük kalorisi ile diyetlerin vazgeçilmezi olan salata, daha fazla kilo almanıza da yol açabilir! Salatanın üzerine koyacağınız soslar, içindeki pek çok katkı maddesinin yanı sıra yüksek kalorileri ile tehdit oluşturabiliyor. Bu nedenle salatanıza saf zeytinyağı ve limon, biraz da elma sirkesi ekleyip başka bir sos kullanmamakta fayda var.

2. Gelişigüzel yıkamayın
     Salatalar, yüksek miktarda antioksidan ve lif içermeleri sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyor. Buna karşın yeşil yapraklı sebzeler; yapıları itibariyle birçok hastalık riski taşıyabiliyor. Bu nedenle, salata malzemelerini musluk altında gelişigüzel temizlemek ciddi tehlikelere davetiye çıkarıyor.  Örneğin; yiyeceklerin üretilmesi esnasında zararlı organizmalardan korumak için kullanılan pestisitler iyi yıkanmadığında besinlerin üzerinde kalabiliyor ve buna bağlı olarak da insanda ölümcül hastalıklara sebep olabiliyor. Musluk altında akıttıktan sonra içine sirke koyduğunuz bol su dolu bir kapta yeşillikleri mutlaka bekletin. Bir süre sonra kirli suyu döküp musluk altında teker teker tekrar yıkayın.

3. ‘Bahçe bunlar, doğal’ diye yanlış inanışa kapılmayın
     ‘Bahçe bunlar, doğal, temiz’ diye yanlış bir inanışa kapılmayın. Bahçe yeşillikleri olması onun sağlıklı ve organik olduğu anlamına gelmez. Zira, kanalizasyonun karıştığı sular da ishal gibi hastalıklara yol açabilirken, yol kenarlarında satılan yeşilliklerin ise üzerine yoldan geçen araçların egzozundan gelen zararlı atıklar sinebiliyor ve böylece salata malzemeleri zararlı hale gelebiliyor.

4. Metal bıçak kullanmayın
     Yeşillikleri doğrarken metal bıçak değil tahta bıçak kullanın. Hatta en iyisi elinizle doğramanız. Metal, yeşilliklerde vitamin ve mineral kaybına yol açıyor ki özellikle de küçük çocuklar, hamile ve emzikliler için bu değerler çok önemli. Yeşillikleri küçük parçalar yerine büyük parçalar şeklinde doğramak da en faydalısı.  

5. Çok bekletmeyin
     Bu tür yiyecekler besin değerini çabuk kaybettiğinden, tüketmeden hemen önce ve tüketeceğiniz miktarda hazırlamak ideali. Ancak günün yoğun koşuşturmacasının ardından evde hazır olsun diyorsanız tüm yeşillikleri ve salata malzemelerini iyice yıkayıp doğramadan buzdolabı poşetine koyup ağzını sıkıca bağlayın ya da salatalık malzemelerini hazırlayarak koyduğunuz kabın kapağını hava almaması için iyice kapatın. 

6. Kesme tahtasını temizleyin
     Salata çiğ tüketilen bir besin olduğundan, kesme tahtasını her kullanımdan önce yıkamaya özen gösterin. Aynı zamanda kesme tahtalarını besinlere göre ayırın. Et kestiğiniz tahta ve çiğ sebzeleri doğradığınız kesme tahtasının birbirinden farklı olması çok önemli. Aksi halde kesme tahtasına bulaşabilecek bir mikroorganizma salatanıza geçebilir ve hastalık kapmanıza neden olabilir. 

7. Önce yıkayıp sonra doğrayın
     Çiğ sebze ve salatalarımızı kesinlikle önce iyice yıkamalı, sonra az bıçak darbesi ile veya elle doğramalıyız. Özellikle yeşil yapraklı sebzelerde bulunan C vitamini darbelerden ve sıcaklık gibi faktörlerden kayıplara çok çabuk uğrar. O nedenle örneğin; ıspanaklarımızı veya marullarımızı ilk önce uygun koşullarda yıkayıp sonra doğrayarak tüketmeliyiz. 

Önceki Yazılar :
Haberler
  İZMİR NARLIDERE BELEDİYE BAŞKANLIĞINDAN KİRALIK GAYRİMENKUL

  TONER ALIMI

  YOL YATAY TRAFİK İŞARETLERİNİN TEMİZLENMESİ HİZMETİ ALINACAKTIR

  REDÜKTÖRLÜ GİYOTİN MAKASI ALIMI

  T.C. MENDERES İCRA DAİRESİ 2017/508 TLMT. TAŞINIRIN AÇIK ARTIRMA İLANI

  HOLMATRO MARKA KURTARICILARA YEDEK PARÇA ALIMI

  İhale Özetleri

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  22 Mayıs 2019 Tarihli ve 30781 Sayılı Resmî Gazete

  Karayollarında Durum

  Fidan ihracatı son 8 yılda 40 kat arttı

  Yapı ruhsatlarında yüzölçümü yüzde 37,7 azaldı

  Dünya Süt Günü dışa bağımlılığın gölgesinde kutlanıyor

  EGİAD’dan Portekiz çıkarması

  SOCAR Türkiye, Aliağa’daki yatırımlarını sürdürecek

  Alaçatı’da İtalya rüzgarı esecek

  Ölçü aletlerindeki muafiyetin son günü 28 Mayıs

  Fethiye bayrama hazır...

  Ege Koop’tan Çeşme Ildır’da 200 bin liraya ev

  ‘Koop-tuk Geliyoruz’ Buca Kırıklar Köyü’nde

  Otokoç Otomotiv “Türkiye’nin En İyi İşyeri” seçildi

  Palandöken, “Bayram sonrası piyasada hareketlenme başlayacak”

  Paylaşım ekonomisi 2025’te 400 milyar dolara ulaşacak

  Morpass üyelerine 2.5 milyon TL indirim

  Tüketici güven endeksi mayıs ayında 55,3 oldu

  İnşaat maliyet endeksi aylık %1,47 arttı

  Merkez Bankası swap faizini yüzde 24’e indirdi

  “İklim değişikliği tarımı tehdit ediyor”

  Ege’den “Anadolu’da Tohum Bilimi ve Arkeobotaniksel Araştırma Sempozyumu”

  Türkiye’nin yüzde 32’si serbest meslek sahibi

  Online alışverişlere Ramazan ve Anneler Günü dopingi

  Teknolojide geleceği gördü, hedefleri aştı

  TEB’den %1,99’dan başlayan faiz oranıyla bayram kredisi

  Dokuzlar’a Büyükşehir’in eli değdi

  Kursiyerlerden muhteşem sergi

  Batur; ‘Konak, İzmir’in bir numaralı ilçesi olacak’

  “Kemâl” İzmirlileri büyüledi

  Başkan Selvitopu’ndan iftar sonrası ev ziyareti

  Utopia World Hotel’in satışı için Orman Bakanlığı’na başvuruda bulunuldu

  Gentaş Genel Metal Sanayi, sermayesini yüzde 22 artıracak

  Aselsan, Savunma Sanayii Başkanlığı ile sözleşme imzaladı

  Banvit yılın ilk çeyreğinde 13.6 milyon lira zarar açıkladı

  Hayvanlar kısırlaştırma ile koruma altında

  Bornova Belediyesi’nden dolandırıcılara karşı uyarı

  Başkan Kılıç’ın ‘ortak akıl’ projesi yola çıktı

  Menderes’te festival zamanı

  Bornovalı çocuklar bilimle aydınlanacak

  Palandöken,“Hurda araç teşvik artışı ekonomiye olumlu yansır”

  Arçelik AutoDose Teknolojisi’nde indirim fırsatı

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 22.05.2019
  Ticaret 21.05.2019
  Ticaret 20.05.2019
  Ticaret 18.05.2019
  Ticaret 17.05.2019
  Ticaret 16.05.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni