• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  TİCARET SOHBETLERİ  |  FİNANS  |  İHALELER  |  TİCARET BORSALARI  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Evrim Demirel ►SAĞLIK ve YAŞAM
12
14
16
18
18/10/2018 14:34
Sağlıklı Salatanın 7 Önemli Kuralı...

Evrim Demirel
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Acıbadem Kadıköy Hastanesi

     Rokasından kıvırcığına, domatesinden kuzukulağına, taze soğanından reyhanına ve daha birçoğuna... Salata, besin değerleri açısından zengin güçlü silahşörleri, kendine has tadı ve rengiyle lezzetinin yanı sıra tam bir sağlık deposu. Ancak aman dikkat! Salata hazırlarken bazı kurallara mutlaka uyulması gerekiyor. Aksi halde sağlık vadeden bu yeşillikler bir anda tehlikeli hale gelebilir. Üstelik içine katılan soslar ile kilo almanıza bile neden olabilir. Salatanın faydalarını ve sağlıklı salata hazırlalamak için şu 7 kurala uymak gerekiyor.

1. Lezzet artırıcı soslardan kaçının
     Bağırsak hareketlerini hızlandıran ve sindirim sisteminin hızlı çalışmasına yardımcı olan salata, vücudu toksik öğelerden temizleyerek yeniliyor. Aynı zamanda yüksek lif ve yüksek su içeriği sayesinde mide kapasitesini doldurarak tokluk hissi de yaratıyor. Düşük kalorileri ile diyet yapanlar için de uzun süreli tokluk sağlıyor. Ancak, düşük kalorisi ile diyetlerin vazgeçilmezi olan salata, daha fazla kilo almanıza da yol açabilir! Salatanın üzerine koyacağınız soslar, içindeki pek çok katkı maddesinin yanı sıra yüksek kalorileri ile tehdit oluşturabiliyor. Bu nedenle salatanıza saf zeytinyağı ve limon, biraz da elma sirkesi ekleyip başka bir sos kullanmamakta fayda var.

2. Gelişigüzel yıkamayın
     Salatalar, yüksek miktarda antioksidan ve lif içermeleri sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyor. Buna karşın yeşil yapraklı sebzeler; yapıları itibariyle birçok hastalık riski taşıyabiliyor. Bu nedenle, salata malzemelerini musluk altında gelişigüzel temizlemek ciddi tehlikelere davetiye çıkarıyor.  Örneğin; yiyeceklerin üretilmesi esnasında zararlı organizmalardan korumak için kullanılan pestisitler iyi yıkanmadığında besinlerin üzerinde kalabiliyor ve buna bağlı olarak da insanda ölümcül hastalıklara sebep olabiliyor. Musluk altında akıttıktan sonra içine sirke koyduğunuz bol su dolu bir kapta yeşillikleri mutlaka bekletin. Bir süre sonra kirli suyu döküp musluk altında teker teker tekrar yıkayın.

3. ‘Bahçe bunlar, doğal’ diye yanlış inanışa kapılmayın
     ‘Bahçe bunlar, doğal, temiz’ diye yanlış bir inanışa kapılmayın. Bahçe yeşillikleri olması onun sağlıklı ve organik olduğu anlamına gelmez. Zira, kanalizasyonun karıştığı sular da ishal gibi hastalıklara yol açabilirken, yol kenarlarında satılan yeşilliklerin ise üzerine yoldan geçen araçların egzozundan gelen zararlı atıklar sinebiliyor ve böylece salata malzemeleri zararlı hale gelebiliyor.

4. Metal bıçak kullanmayın
     Yeşillikleri doğrarken metal bıçak değil tahta bıçak kullanın. Hatta en iyisi elinizle doğramanız. Metal, yeşilliklerde vitamin ve mineral kaybına yol açıyor ki özellikle de küçük çocuklar, hamile ve emzikliler için bu değerler çok önemli. Yeşillikleri küçük parçalar yerine büyük parçalar şeklinde doğramak da en faydalısı.  

5. Çok bekletmeyin
     Bu tür yiyecekler besin değerini çabuk kaybettiğinden, tüketmeden hemen önce ve tüketeceğiniz miktarda hazırlamak ideali. Ancak günün yoğun koşuşturmacasının ardından evde hazır olsun diyorsanız tüm yeşillikleri ve salata malzemelerini iyice yıkayıp doğramadan buzdolabı poşetine koyup ağzını sıkıca bağlayın ya da salatalık malzemelerini hazırlayarak koyduğunuz kabın kapağını hava almaması için iyice kapatın. 

6. Kesme tahtasını temizleyin
     Salata çiğ tüketilen bir besin olduğundan, kesme tahtasını her kullanımdan önce yıkamaya özen gösterin. Aynı zamanda kesme tahtalarını besinlere göre ayırın. Et kestiğiniz tahta ve çiğ sebzeleri doğradığınız kesme tahtasının birbirinden farklı olması çok önemli. Aksi halde kesme tahtasına bulaşabilecek bir mikroorganizma salatanıza geçebilir ve hastalık kapmanıza neden olabilir. 

7. Önce yıkayıp sonra doğrayın
     Çiğ sebze ve salatalarımızı kesinlikle önce iyice yıkamalı, sonra az bıçak darbesi ile veya elle doğramalıyız. Özellikle yeşil yapraklı sebzelerde bulunan C vitamini darbelerden ve sıcaklık gibi faktörlerden kayıplara çok çabuk uğrar. O nedenle örneğin; ıspanaklarımızı veya marullarımızı ilk önce uygun koşullarda yıkayıp sonra doğrayarak tüketmeliyiz. 

Önceki Yazılar :
Haberler
  Acenteye 2019 bütçesinden ‘destek’ çıktı

  TürkAkımı 2019’da faaliyete geçecek

  “Yağ fiyatlarında artış kaçınılmaz hale gelebilir”

  Perakende satış hacminde yüzde 3,4 azalma

  Turkcell Vakfı faaliyetlerine resmen başladı

  Folkart, ISO 45001 belgesi aldı

  “İzmir’de makine ihracatı hedefi 1 milyar $”

  Gökdelenler bölgesi enerjide S.O.S veriyor

  “Esnafın olmadığı ekonomik büyüme düşünülemez”

  Yerli kanser ilacı laboratuvar ortamında üretildi

  Medikal teknoloji sektörü 2017 toplam geliri 379 milyar dolar

  Pnömokonyoz olguları erken dönemde tespit edilecek

  Sigara ve alkol bunama riskini artırıyor

  Minik öğrencilerden geri dönüşüme katkı

  Muğla turizmine Londra piyangosu

  Saklı Cennet”e ödül üstüne ödül

  Kariyer Amazon ve İBB meslek fabrikası işbirliği ile ileri Excel eğitimi başladı

  Veride ‘hızlı olanlar’ fark yaratıyor

  Manisalı çiftçilere her yıl 5 milyon lira

  Yarının Eğitimi Zirvesi’nden çarpıcı mesajlar

  Torbalı’ya giden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu kadınlar, karanfillerle karşıladı

  İzmir’de felsefe konuşuldu

  “İşverenler, kıdem tazminatını istemiyor”

  Nesta yaratıcı girişimcilik programı İzmir’de

  Wee Baby’den Ar-Ge’ye 14 milyon TL yatırım

  8.5 milyon Freelancer nasıl emekli olacak

  Zorlu Enerji üst üste 3’üncü defa BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’ne girdi

  Başkan Karabağ, “Birlik olmak zorundayız”

  Amaç üretimi artırmak

  Finans sektörünün kalkınma perspektifi: Kapsayıcılık

  Burgan Bank yılın üçüncü çeyreğinde nakdi kredilerini yüzde 37 artışla 19 milyar TL’ye yükseltti

  En düşük faizli konut kredisi ING’de

  Fidye yazılımı artık tehdit değil

  Dell Rugged çift bataryalı dizüstü bilgisayarını tanıtıldı

  Karşıyaka’da ‘Öğretmenler Günü’ coşkusu

  Başkan Pekdaş’a bir ödül de tiyatrodan

  WannaCry 2018’in 3. çeyreğinde yaklaşık 75.000 kullanıcıyı etkiledi

  Yeni hedef, tanıtım ve ihracat atağı

  Tarım desteğinde “sınır tanımıyor”

  Zübeyde Ana’nın kızları

  “Piyanonun Usain Bolt’u” İzmir’e geliyor

  Mutfak Atölyesi’nde üçüncü dönem eğitimleri başlıyor

  Bakan Piriştina gençlerle buluştu

  Sıcacık destek

  Çocukları sevin, zorlamayın

  Türkiye’nin mandalina başkentinde turuncu bayram kutlandı

  Bizim Çocuklar doludizgin sürüyor

  İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞINDAN GAYRİMENKUL SATIŞI

  İhale Özetleri

  İhale Özetleri

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 20.11.2018
  Ticaret 19.11.2018
  Ticaret 17.11.2018
  Ticaret 16.11.2018
  Ticaret 15.11.2018
  Ticaret 14.11.2018
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni