• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

“Gelecek yıl beyaz et üretiminde düşüş olmayacak”

12 Eylül 2020 Cumartesi 12:00
12
14
16
18

“Gelecek yıl beyaz et üretiminde düşüş olmayacak”

   ► Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Koç, pandemi sürecinde sektörün etkilenmediğini belirterek, önümüzdeki yıl kümes hayvancılığı üretiminde artış beklediklerini söyledi.

           SELDA AK / ÖZEL    
     Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz ayı kümes hayvancılığı istatistiklerini açıkladı. Buna göre Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre hindi eti üretimi  yüzde 8,4 artarken, tavuk yumurtası üretimi yüzde 2,1 oranında, tavuk eti üretimi ve kesilen tavuk sayısı ise yüzde 13,5 azaldı. Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre hindi eti üretimi yüzde 9,3, tavuk eti üretimi yüzde 2,9, kesilen tavuk sayısı yüzde 2,3, tavuk yumurtası üretimi ise yüzde 0,5 arttı.
     Temmuz ayında bir önceki aya göre tavuk eti üretimi yüzde 7,3 azalarak 174 bin 329 ton, kesilen tavuk sayısı ise yüzde 6,2 azalarak 99 milyon 95 bin adet oldu. Temmuz ayında bir önceki aya göre tavuk yumurtası üretimi yüzde 1,5 artarak 1,5 milyar adet oldu. Yine Temmuz ayında bir önceki aya göre hindi eti üretimi yüzde 10,7 azalarak 5 bin 620 ton olarak gerçekleşti.

     TÜİK Temmuz ayı kümes hayvancılığı istatistiklerini değerlendiren Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Koç, firmaların tam kapasite çalıştığını vurgulayarak, üretimlerini düşürmediklerini söyledi. İstatistiklerde yer alan tavuk eti üretimindeki düşüşe ilişkin değerlendirmede bulunan Koç, “Beyaz et üretiminde ve civciv sayısında herhangi bir düşüş yaşanmadık. Son bir yıl içerisinde 2 firma devreden çıktı. Belki üretimden çıkan bu firmaların düşüşe yansıması olmuştur. Fakat şuan faaliyet gösteren firmaların hepsi tam kapasite çalışarak üretime devam ediyor. Yani üretimi düşüren firma yok” dedi.

“Planlamalarımıza göre üretimde yükseliş var”
     Önümüzdeki yıl için yaptığımız tahminlerde de herhangi bir aksaklık yaşanmazsa kümes hayvancılığı üretiminde yine artış görünüyor diyen Koç, “Bizde üretim planlamaları bir yıllık yapılıyor. Gelecek yılın üretim planlamaları da hazır ve buna bağlı olarak üretimde yükseliş görülüyor. Pandemi yaşandı ama biz bu süreçten çok fazla etkilenmedik. Önümüzdeki süreçte ne olur bilemeyiz. Fakat bizim gelen civciv sayımız, damızlık sayımız, kümesler her şey planlı. Yapılan planlamaya göre üretimde herhangi bir eksilme yok” ifadelerini kullandı.
     Yaz döneminde mangalın yapılmamış olmasının üretimi değil satışları etkileyebileceğini sözlerine ekleyen Koç, “Bu durum talebi etkiyebilir. Aynı zamanda fiyatları etkileyebilir ki uygun fiyatlarda satılmaya devam ediyor” dedi.

“Kurban Bayramı dönemi satışlarımız bir miktar düşüyor”
     Balık avı sezonunun sektöre yansımalarının önümüzdeki ay itibariyle belli olacağını kaydeden Koç, “Tavuk tüketimini çok fazla etkilemez. Çünkü tavuk fiyatları oldukça ekonomik, fiyatlar düşük. Baktığınızda marketlerde tavuk eti fiyatı 11-12 lira bandında satılıyor. Zaten toptan fiyatı da 9 lira civarında. Bu fiyata ne başka bir ürünü ne de balığı ikame edemezsiniz. Zaman zaman tüketim açısından değişiklik olabilir. Fakat bu durum tavuk eti tüketiminde düşüşe neden olmayacaktır. Balık sezonunun başlaması tavuk satışlarını etkilemeyecektir. Özellikle Kurban Bayramı dönemi bizi çok ciddi etkiliyor. Kurban kesildiği dönem bizim satışlarımız bir miktar düşüyor. Bu doğrultuda tavuk eti yerine kırmızı et ikame edilebiliyor” diye konuştu.

“Hindi eti tüketimi artıyor”
     Vatandaşların son dönemde damak zevkini değiştirdiğini ve hindi etinin sofralara geldiğini aktaran Koç, “Hindi eti tüketiminde yavaş yavaş bir artış hakim. İnsanlarımız artık sofralarında hindi etine yer veriyor, tüketiyor. Hatta bu artış biraz da hindi eti pişirilmesi ile alakalı. Birçok kişinin pişirme esnasındaki püf noktasını öğrendiğini ve tükettiğini duydum. Artık insanlar kırmızı etin yerine hindi etini ikame etmeye başladı” ifadelerine yer verdi.


+ Benzer Haberler
» Bu kış balık herkesi doyuracak
» İzmir’deki kuaförlerde kan kaybı
» Gemi geri dönüşümde kira sözleşmesi engeli
» Üretim yapan ihracatçı yabancının radarında
» Yeni normalde sınavlara çevrim içi hazırlık
» Daldaki kivinin yüzde 40’ı satıldı
» Çiçekçilik sektöründen devlet desteği talebi
» Konutta kronikleşen talep sürüyor
» “Çimentoda maliyetine ihracat dönemi”
» Cari açığın ilacı küçükbaş hayvancılıkta


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 26.09.2020
  Ticaret 25.09.2020
  Ticaret 24.09.2020
  Ticaret 23.09.2020
  Ticaret 22.09.2020
  Ticaret 21.09.2020
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni