• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

Gıdada bilgi kirliliğine dikkat!

30 Temmuz 2020 Perşembe 14:00
12
14
16
18

Gıdada bilgi kirliliğine dikkat!

           HABER MERKEZİ     
     Değişen alışkanlıklar, yaşam koşulları ve sosyal medya nedeniyle yaşadığımız yoğun bilgi bombardımanı çeşitli endişelerle birlikte bilgi kirliliği yani infodemiyi de beraberinde getiriyor. Tükettiğimiz gıdalarda yaşadığımız bilgi kirliliğine en iyi örnek olarak margarini gösteren Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Genel Koordinatörü Ebru Akdağ, bitkisel kökenli bir gıda maddesi olan margarinin sanılanın aksine kolesterol, trans yağ içermediğini ve doymuş yağ asidi oranının neredeyse sıvı yağlar seviyesinde olduğuna dikkat çekiyor.

     İnsanın varlığını sürdürebilmesi, hayattan keyif alması, sosyalleşmesi ve sağlığı için en temel ihtiyaçlarından biri de yemek yemek. Ancak sıklıkla karşılaştığımız ne yememiz ve yemememiz gerektiğine dair bilimsel olmayan yanlış bilgiler, hem ekonomik hem de sağlık anlamında bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Gıda alanındaki bilgi kirliliğiyle ve önyargılarla bilimsel referanslarla mücadele eden Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD), özellikle margarin konusunda yanlış bilinen doğruları paylaşarak, tüketicileri bilgilendiriyor.

Bilgi kirliliğinden en fazla etkilenen gıda: Margarin
     MÜMSAD Genel Koordinatörü Ebru Akdağ, tüketiciler için margarin hakkında bilinmesi gereken bilimsel gerçekleri şöyle sıralıyor; “151 yılı aşan bir geçmişi olan margarin, değişen bilimsel veriler, yaşam alışkanlıkları ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda yenilenerek üretilmeye devam ediyor. Ülkemizde üretilen, yerli margarinler tamamen bitkisel kökenli yağlardan üretiliyor.  Bitkisel kökenli hiçbir ürün kolesterol içermediğinden margarin de kolesterol içermez. Türk Gıda Kodeksi’ne göre %1’in altındaki trans yağ içeriği ‘trans yağ yoktur’ şeklinde ifade edilir. Ülkemizde üretilen margarinler de trans yağ içermez.  Hatta tüketicileri bilgilendirmek için margarin paketlerinin üzerinde “trans yağ yoktur” logosu da yer alır.

Doymuş yağ mı doymamış yağ mı?
     Dengeli beslenme için günlük enerjimizin %30’unu yağlardan almamız gerektiğini hatırlatan Ebru Akdağ, “Sağlık otoriteleri tarafından günlük yağ tüketiminde doymuş, tekli-doymamış, çoklu-doymamış yağ asitlerinin 1/1/1 oranında alınması önerilir. Doğadaki bütün yağlar hem doymuş hem doymamış yağ içerir. Yumuşak (kase) margarinlerdeki doymuş yağ asidi oranı neredeyse sıvı yağlar seviyesindedir. Doğadaki hiçbir yağ bu yağ asitlerini 1/1/1 oranında içermez. Modern margarin ise bu orana en yakın yağ türüdür.” diyerek, yanlış bilinen doğruları paylaşıyor.


+ Benzer Haberler
» Fethiye Rotary’de bayrak değişimi
» “İstanbul Sözleşmesi Yürürlükte Kalmalı”
» Yurt dışı eğitim hayallerine bir adım at
» Yaşar Üniversitesi yeni akademik yıla hazır
» İş insanı Hüseyin Cengiz, 4. kitabını okuyucuyla buluşturdu
» İzmirli kadınlardan hükümete İstanbul Sözleşmesi çağrısı
» Başkan Sandal’dan ağaçlandırma çağrısı
» Durum ciddiyetini koruyor. Aktif vak’a sayısı iki gündür artıyor
» Eximbank’tan uluslararası işbirliği
» 115 ürüne ek gümrük vergisi getirildi


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 06.08.2020
  Ticaret 05.08.2020
  Ticaret 04.08.2020
  Ticaret 30.07.2020
  Ticaret 29.07.2020
  Ticaret 28.07.2020
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni