• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Kariyer  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  TİCARET SOHBETLERİ  |  FİNANS  |  İHALELER  |  TİCARET BORSALARI  |  RESMİ GAZETE

Ihlamur fiyatı cep yakıyor

30 Ekim 2017 Pazartesi 17:00
12
14
16
18

Ihlamur fiyatı cep yakıyor

   ► Son 3 yılda yükselen ıhlamurun ilaç fiyatlarıyla eşdeğer olduğunu belirten Eltepe, “Ülkemiz ıhlamur yatağına sahip fakat değerlendirilmiyor” dedi.

           SELDA AK     
     Kış aylarının vazgeçilmezi ve hastalıklara şifa niteliğindeki ıhlamurun kilo fiyatı 100 TL’den satışa sunuluyor. Sonbaharla birlikte hastalıkların gelişiyle soluğu aktarlarda alan insanlar ıhlamuru gramla alıyorlar.
     Ihlamurun pahalılığın iki nedeni olduğunu belirten Kemeraltı esnafı aynı zamanda Ziraat Mühendisi olan Mete Eltepe, “Ihlamur çok değerli tüketimi çok olan bir ürün fakat Türkiye’de ıhlamurun yaklaşık yüzde 70’i hasat edilebiliyor. Yani yüzde 30’u hiçbir şekilde toplanmıyor. Bunun bir nedeni; uzun boylu hasat edilmesi zor bir ağaç olmasıdır. Ihlamurun pahalılığının nedenlerinden biri budur. İnsanlar artık zor işlerden kaçar oldukları için hasat yapılamıyor. İkincisi arkadan gelen yeni nesil ıhlamur ağacını hiç tanımıyor. Zeytin ağacı, meşe ağacı, çam ağacı gibi ağaçları kime sorsan tanır, bilir. Ihlamur ağacını 100 kişiye sorun ancak 3 kişi bilir. Yeni nesil işi öğrenmekten çok hazırını alıp tüketmeye yöneliyor.   Ihlamur nerden alınıyor, nerden toplanıyor diye merak etmedikleri için etrafındaki ıhlamur ağaçlarını da tanımıyorlar. Kısacası ıhlamur iki nedenden dolayı Türkiye’de pahalıdır. Birincisi toplama koşulları zor olduğu için insanlar uğraşmıyor. İkincisi insanlar bu ağacı tanımıyor nesilden nesile bu bilgi aktarılamıyor.” dedi.

Türkiye’de ıhlamur 100 TL, Balkanlarda 20 TL
     Özellikle Karadeniz’e yakın kıyılar Bolu, Ereğli, Zonguldak Alaplı dediğimiz yerden başlayarak Samsun’a Trabzon’a kadar ülkemizin büyük bir ıhlamur yatağına sahip olduğunu ifade eden Eltepe,  “Muhteşem ıhlamur çıkar buralardan. Dediğim gibi değerlendirmeyi bilmedikleri için bu iş bu hale geliyor. Sırf bir kilo ıhlamur çiçeğinin şu an toptan fiyatı 100 TL civarında. Yaprağı ve çiçeği karışık olursa kilosu 60 TL’den satılıyor. Aynı ürün hatta daha iyisi Makedonya, Yunanistan, Bulgaristan tarafında kilosu 15-20 TL’den satılıyor. Neden arada bu kadar fark var? Çünkü orda ki ıhlamur miktarı çok fazla ve insanlar bir şekilde topluyor, değerlendiriyor.” diye konuştu.

Ihlamur çok para kazandıracak bir ağaç
     Ihlamur ağacının hasat zamanının bilinmediğinin altını çizen Eltepe, “Mesela zeytin hasatı Kasım’ın başından itibaren başlar. Çünkü taneyi görürsün. Mayıs, Haziran, Temmuz ayları ıhlamurda çiçek açma yani hasat zamanıdır. Kış aylarında ihtiyaç duyduğumuz ıhlamurlar için insanlar kışın ağaçlara bakıyor. Halbuki kışın hiçbir şey kalmıyor ağacın dallarında. Alçak yerlerde çiçeği tam olarak olgunlaşmış sayıldığı için Mayıs ayından itibaren hasat edilebilir. Mesela çok alçak yer olmasına rağmen Urla’da da ıhlamur ağacı vardır Mayıs ayında hasat edersiniz. Biraz daha yüksek yerde Haziranda daha yüksek yerlerde Temmuz gibi ıhlamur ağacının hasatını yaparsınız. Bulgaristan gibi yerler daha soğuk olduğu için ıhlamurlar15 Temmuz gibi hasat edilmeye başlanır. Bursa, Susurluk gibi yerlerde Temmuz ayının başlarında hasat ediliyor. Ihlamur’un değerini bilen takip eden insan topluyor. Ama insanlar ıhlamuru kış aylarında hatırladığı için kış ayında bakıyorlar tabi o esnada ortada ıhlamur falan yok. İnsanlar ıhlamur ağacını tanısınlar, diksinler. İnsanlar kayısı ağacını dikip kesiyorlar para kazandırmadığı için. İşte ıhlamur çok verimli size çok para kazandıracak bir ağaç. Çok iyi sonuç alacaklardır. 2-3 yıl gibi bir sürede bu şifalı ağacı hasat etmeye başlıyorsunuz. Ekim ayındayız ıhlamur zamanı henüz gelmedi fazla talep yok şuan. En soğuk olan zamanlar Aralık, Ocak, Şubat ayı ıhlamur zamanıdır. İnsanlar ıhlamura çok alışkınlar ve ıhlamurla alakalı bir bilgi var. Bu bilgi de hasta olmadan devreye girmiyor. İlla hasta olmaları gerekiyor. O hastalıklar da Aralık ayında başlıyor.” dedi.

Her bitkiden faydalanmak için kış çayı tüketin
     Ihlamurdan sonra en fazla talep edilen bitki Adaçayı olduğunu belirten Eltepe, “Adaçayı; boğaz ağrısı, kadın hastalıkları, mikrobik problemlerde çok etkili şifa kaynağıdır. Adaçayında fiyatlar yükselmez. Adaçayı kısa sürede ekilip bir yılda biçilebilen bir üründür. Kendi kendine dediğimiz hüdayinabit sistemde de çok çıkar. Bu yüzden kıymetli bitkidir, yüksek antioksidan içerir. Adaçayının kilo fiyatı 15-25 TL’dir. Ihlamurla aralarında epey fiyat farkı vardır. Çünkü adaçayını 3-4 ay içinde ekip hasat edebilirsiniz. En ucuz bitki 10 TL’ye keten tohumudur.  Balık yağından daha fazla zengin omega içerir, zayıflama açısından kürlerde kullanılan bir tohumdur ve kadınlar için iyi bir östrojen kaynağıdır. Nane 20-30 TL arasında ucuz ve faydalı bitkiler arasında yer almaktadır. Taze zencefil kilosu 20 TL’ye satılıyor. Çörek otu da 15-30 TL fiyatları arasındadır. Kış çayının vazgeçilmezi zencefil; iyi bir antioksidan, mikrop öldürücü ve aktivite arttırıcı olması nedeniyle ön plana çıkan bir ürün. Papatyanın kilosu da 20-40 TL civarında değişiyor. Neredeyse papatya fiyatları lavantaya yetişti. Lavanta 30-40 TL arasındadır. Çok özel bir üründür ekilip dikilmesi meşakkatlidir. Fakat papatyada ekmek dikmek yok sadece doğadan toplanıyor. Biz bu ürünlerin değerini bilmiyoruz. Her bitkiden biraz faydalanmak için özellikle hazırladığımız kış çaylarımız var. Kış çaylarının değişilmez bitkileri zencefil zerdeçal tarçın ıhlamur adaçayı kuşburnu hibiskusdur. Kuşburnu 10-20 TL civarında içinde en ucuz olan bir bitkidir.” diye konuştu.

Hasta olmadan önleminizi alın
     Hasta olmadan gerekli önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizen Eltepe; “Zencefil, tarçın, havlıcan, elma limon portakal kabuğu, ıhlamur, adaçayı, kuşburnu, hatmi çiçeği, okaliptus yaprağı, karanfil, zerdeçal, papatya, kekik hazırladığımız çaylar içinde yer alan bitkilerdir. Biz bunu 250 gr paket halinde hazırladık ve 15 TL’ye satışa sunuyoruz. Öksürük, grip, boğaz ağrısı gibi sıkıntılarla birçok insan buraya geliyor. Bitki çaylarının yanı sıra zencefil, tarçın, zerdeçalı toz haliyle karıştırın içine biraz toz halinde çörek otu ve gerçek bal ekleyin. Eğer gerçek bal bulamıyorsanız keçiboynuzu özü dediğimiz ürünü de kullanabilirsiniz. Her sabah aç karınla bu karışımı tüketirseniz öksürük, boğaz ağrısı, grip hastalıklara karşı korunur ve direncinizi arttırırsınız. İlaç kullanmaktansa tıbbi, aromatik bitkileri hasta olmayı beklemeden her gün belli ölçülerde kullanırsak zaten hastalığa karşı önlem almış oluruz.” dedi.

 


+ Benzer Haberler
» “Güçlü Devlet, Güçlü Memur”
» Gelecek Eğitimde, Eğitim Konak’ta
» Araç kiralamada 17.8 büyüme ile Avrupa’yı geçtik
» Cam filmi sektöründe 75 milyon dolar zarar
» Zeytin ağacından 70 ürün üretiliyor
» “Kalitede taviz sektöre zarar verir”
» Sağlıklı yaşlanmak: Anti-aging
» Gönüllü başladı, Milli Takıma antrenör oldu
» "Tiroid hormonları bir orkestra şefidir"
» Havra Sokağı’nda tezgaha kış erken geldi


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 20.11.2017
  Ticaret 18.11.2017
  Ticaret 17.11.2017
  Ticaret 16.11.2017
  Ticaret 15.11.2017
  Ticaret 14.11.2017
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni