• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

İş kadını Atay’dan Türkiye’de bir ilk; Salyangoz kuluçkahanesi

14 Haziran 2018 Perşembe 15:00
12
14
16
18

   ► Türkiye’nin ilk kuluçkahanesi olan Salyangoz çiftliği İzmir’in Menderes ilçesinde 12 dönüm arazi üzerine kuruldu.

     Türkiye, dünya salyangoz ticaretinde önemli bir rol üstleniyor. Avrupa’da yenilebilir salyangozun soyunun tükenmek üzere ve toplanmasının yasak olması nedeniyle sadece çiftliklerde üretilebiliyor. Türkiye’de ise hala doğadan salyangoz toplanabiliyor, fakat Türkiye’de doğada salyangozu bitiyor. Girişimci, iş kadını Gamze Atay ise bu duruma İzmir’in Menderes ilçesinde kurduğu salyangoz çiftliği ile çözüm buldu. Türkiye’nin ilk kuluçkahanesi olan salyangoz çiftliğini kuran Gamze Atay ile salyangoz üretimini ve ticaretini konuştuk.
     Dünya’da salyangoz tüketiminin yılda yaklaşık 450.000-500.000 ton civarında yapıldığını ve bunun yanında kozmetik sanayiinde de ciddi bir kullanım olduğunu belirten Atay, “Türkiye’de salyangoz üretiminin öncüsü olarak hem yurt için hem yurt dışı pazara büyük katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. Salyangoz ihraç edip ülkemize döviz getireceğiz” dedi.

Gamze Hanım sizi tanıyabilir miyiz?
     İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni bitirdikten sonra özel sektörde çalışma hayatına atıldım.Kariyerimi uzun yıllar özel sektörde ihracat ve pazarlama konularında sürdürdüm.Son 20 yıldır mermer sektöründe faaliyet gösteren ve dünya çapında pek çok projeye imza atmış olan Ataymer’in kurucusuyum. Yurt dışında projelerimize devam ederken bu sektörde yakaladığımız başarıyı başka birsektöre de taşıyarak ülkemize yeni kaynaklar sağlamayı ve bu konuda faaliyet göstermek isteyen insanlara yol açmayı hedefliyorum.

Biraz Helixturca’dan bahseder misiniz?
     Helixturca Türkiye’nin kuluçkahanesi olan ilk salyangoz çiftliği.

Türkiye’de tek misiniz?
     Türkiye’de salyangoz çiftlikleri var. Bildiğim kadarıyla iki yada üç tane bu işi yapmaya çalışan arkadaşlarımız var. Ama onların yaptığı üreticilik şu şekilde. Doğadan topladıkları salyangozları çiftliklerine koyuyorlar bu salyangozlar; ürüyor ya da üremiyor yani bir bahçeyi çeviriyorsun bunlar doğuyor ya da doğmuyor. Yani kontrollü bir üretim olmuyor. Biz kontrollü üretim yapıyoruz. Bizim tek olmamızın nedeni kuluçkahane olmamız. Türkiye’nin doğada salyangozu bitiyor. Ama biz istediğimiz zaman istediğimiz kadar salyangoz üretebiliriz. Biz bahara hayvanın üreme dönemlerine sadık kalmak durumunda değiliz.Üreteceğimiz salyangozların tek bir ırktan olması ve doğadan bulaşabilecek herhangi bir hastalık veya katkı riski olmaması için Avrupa’da sertifikalı bir çiftlikte yetiştirilmiş olan anaçları ithal ettik. Anaçlarımızın gelmesiyle mayıs ayı başında yetiştiriciliğe başladık.

Bu yatırımı yapmaya nasıl karar verdiniz?
     Uzun yıllardır mermer sektöründe başarılı projelere imza atıyoruz. Bu alandaki ihracatımızın yanı sıra ihracat ve döviz girdisi ile ülke ekonomisine katkı sağlayacak farklı ve geniş bir alanda daha faaliyetlerimizi çeşitlendirmek istedik. Araştırma sürecinde özellikle Türkiye’de hiç yapılmamış ve katma değeri yüksek alanlara yöneldik.  Bu sürecin sonunda araştırmalarımızı bu alanda yoğunlaştırdık. Ülkemizde daha önce bu tür bir yetiştiricilik deneyimi olmadığı için yurt dışı firma ve kaynaklardan, yazılmış tezlerden bilgi topladık.Yaptığımız derin araştırmalar sonucu ülkemizde çok küçük bir pazar payı olsa da özellikle Avrupa ülkelerinde pek çok restoranın menüsünde sıkça yer aldığını bildiğimiz bu ürünle ilgili yatırım yapma isteğimiz güçlendi. Üretim sürecini en ince ayrıntısına kadar görmek ve öğrenmek için farklı zamanlarda birkaç kez Avrupa’da bir çiftliğe giderek yerinde inceleme yaptık ve eğitim aldık. Tüm bu analizlerin sonucunda yatırım kararını aldık.

Ne kadar bir yatırımla başladınız?
     Şimdilik bir rakam vermem doğru değil. Çünkü yatırım sürecimiz devam ediyor.

Bu operasyonu kaç kişi ile gerçekleştiriyorsunuz? Biraz sistemin işleyişinden bahseder misiniz?
     Şimdilik başlangıç aşamasında 7 kişilik bir ekibimiz var. Tabii bu sayı hızla artacak. Öncelikle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan gerekli izinleri ve yetiştiricilik belgemizi aldık. Sonrasında yukarıda belirttiğim anaç ithalatını gerçekleştirdik ve kuluçkahanede salyangozlar için gereken ortamı sağlayarak üretime başladık. Yavruları aldıktan sonra da besi dönemi açık alandaki özel ekilmiş bahçelerde devam edecek. Salyangozlarımız yetişkin olduklarında prosedürlere uygun şekilde paketlenerek ihracat başlayacak.

Dünya’da ve Türkiye’de pazar durumu nedir? İhracatınızı hangi ülkelere yapıyorsunuz?
     Dünya’da salyangoz tüketimi yılda yaklaşık 450.000-500.000 ton civarında ve bunun yanında kozmetik sanayiinde de ciddi bir kullanım mevcut. Pazar her geçen gün büyümekte ve özellikle Avrupa’daki talep sürekli artmakta. Başta Fransa olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri bu tüketimin yüzde 50 sinden fazlasını yapıyor ve Çin, Amerika, Afrika da kalan pazarı paylaşıyor.
     Türkiye’den salyangoz ihracatı doğadan toplanarak işlenmiş ürün şeklinde yapılıyor.  2014 yılında yapılan ihracat yaklaşık 5 milyon Euro değerinde iken, 2016 yılına gelindiğinde bu rakam 3 milyon Euro civarlarına düşmüştür. Bu düşüşün temelindeki neden bilinçsiz doğa toplayıcılığıdır. Avrupa’da doğa toplayıcılığı yasaklanarak birçok çiftliğin açılması teşvik edilmiştir. Biz de Türkiye’de salyangoz üretiminin öncüsü olarak hem yurt için hem yurt dışı pazara büyük katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. Şuanda yumurta üretimindeyiz ilk ihracatımızı eylül, ekim gibi yapacağız.

Salyangoz havyarı üretimi de yapıyorsunuz biraz havyar üretiminden de bahsedermisiniz?
     Salyangoz havyarı, kara salyangozunun taze veya işlenmiş yumurtalarında oluşan bir havyar türü. Yumurtalar genellikler 3-4 mm çapında ve doğal durumunda renksizdir. İşlendikten sonra beyaz, pembemsi beyaz veya krem rengini alabilir. Salyangoz havyarı modern gastronomide popülerite kazanmakta olan yeni ve heyecan verici bir malzeme olarak iştah açıcı yemeklere lüks bir dokunuş eklemektedir. Biz şu anda ürettiğimiz havyarı kendimize bebek yapıyoruz. Salyangoz almak için üretim yapıyoruz.  Havyar siparişi aldığımızda havyarını üreteceğiz. Havyarın 100 gramı 100 dolara satılıyor.

Son olarak halk arasında ‘Müslüman mahallesinde salyangoz satmak’ gibi bir deyişte var bu konuda neler söylersiniz?
     Zaten Türkiye’de Müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz düşüncesi çok aşılmış vaziyette. Türkiye’de belirli bölgelerde salyangoz çok tüketiliyor. Türkiye’de özellikle Ege köylüleri  bahar zamanı kendileri toplayıp pişiriyorlar. Alaçatı, Çeşme gibi yerlerde restoranlarda pişiriliyor. Beş yıldızlı otellerde böyle menüler var. Kaldı ki salyangoz tavuktan bile temiz bir hayvan. Çünkü sadece ot yiyor. Tabi ki bu bir kültür meselesi ama bizim pazarımız iç değil, yurt dışına ihraç edip ülkemize döviz getireceğiz.

 


+ Benzer Haberler
» Sokak hayvanlarının İnci’si, tasarımlarıyla umut oluyor
» Müze ziyaretlerinden 26.6 milyon TL’lik gelir
» “Enerji verimliliğinde istenilen ivmeyi yakalayamıyoruz”
» Giyim enflasyonu zirveyi korudu
» Afro-Türkler kaybolan tarihlerini arıyor
» Kur, tatil güzergahını değiştirdi
» “Gerileme yarı yarıya düştü”
» “En çok zencefil satılıyor”
» Kurdaki düşüş kahveye yansımadı
» ‘İzmir, alyans üssü’ diyerek kendimizi kandırdık


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 15.12.2018
  Ticaret 14.12.2018
  Ticaret 13.12.2018
  Ticaret 12.12.2018
  Ticaret 11.12.2018
  Ticaret 10.12.2018
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni