• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

İTB’de ilk ürün ve sezon açılış töreni gerçekleşti

02 Ekim 2021 Cumartesi 15:00
12
14
16
18

İTB’de ilk ürün ve sezon açılış töreni gerçekleşti


           HABER MERKEZİ      
     İzmir Ticaret Borsası tarafından yaklaşık 100 yıldır düzenlenen geleneksel ‘İlk Ürün ve Sezon Açılış Törenleri’ kapsamında 2021/22 Sezonu Çekirdeksiz Kuru Üzüm ve Kuru İncir İlk Ürün ve Sezon Açılış Töreni gerçekleştirildi. Tören kapsamında bu yıl ilk ürün çekirdeksiz kuru üzümü getiren Alaşehir İlçesi Kemaliye Mahallesi üreticilerinden Muhammet Yaşar ve ilk ürün kuru incirini getiren Nazilli İlçesi Ketendere Mahallesi üreticilerinden Fadime Akdemir’in ürünleri İzmir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçılar Birliği tarafından sembolik fiyatla satın alındı.

“BİRLİKTE HAREKET EDİLİRSE DÜNYANIN LİDER ÜRETİCİ VE İHRACATÇISI KALIRIZ”
     Toplantıda konuşan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, “Çekirdeksiz kuru üzüm binlerce üretici ailemizin geçim kaynağı. Onlarca tüccar, aracı ve ihracatçı için de kuru üzüm çok önemli. Ülkemizin de fındıktan sonra en çok ihracat geliri sağlayan tarımsal ürünü. Geçtiğimiz sezon 428 milyon dolar değerinde 225 bin ton kuru üzüm ihracatı gerçekleştirdik. Pandemi şartlarına rağmen iyi bir ihracat gelirine ulaştığımızı söyleyebiliriz. Önemli olan sektörün paydaşlarının ortak faydasına birlikte hareket edebilmemiz. Bunu başarabildiğimiz sürece dünyanın lider üretici ve ihracatçısı olarak kalacağımıza şüphem yok” diye konuştu.
     İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü ise “İlk ürünü getiren üreticilerimizin mahsulleri hem laboratuvar hem de ilgili üyelerimizden oluşturulan ekspertiz heyetimiz tarafından değerlendirildi ve uygun görüldü. Üreticilerimizi tebrik eder, yeni sezonun tüm sektör paydaşlarına hayırlı olmasını dilerim” dedi.

“İZMİR VE AYDIN’DA FİDAN DİKİMLERİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”
     İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen, “Kuru incir dünyada lider olduğumuz, ekonomik olarak da çok kıymetli olan ürünlerimizden birisi. Son yıllarda oluşan fiyatlardan üreticilerimizin de çok memnun olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle İzmir ve Aydın’da fidan dikimleri her geçen gün artıyor. Üretimdeki bu artışı ihraç etme potansiyelimizin olduğunu düşünüyorum. Ancak, her şeye rağmen planlı bir büyüme gerçekleştirmeliyiz. İklim krizi kuru incir için önemli bir risk olarak karşımızda duruyor. Yağış, nem, rüzgâr olayları incirin hem üretim miktarını hem de kalitesini çok etkiliyor. Uzun dönemli iklim değişimlerinin inciri nasıl etkileyeceği üzerinde çalışmalıyız” ifadelerinde bulundu.

     İncirin üretimden ihracat sürecine kadar depolama koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini belirten Şen, “Kaliteli ürün için üretim ve hasat aşaması ne kadar önemliyse ihracatçıya gelinceye kadar olan aşamadaki depolama şartları da çok önemli. Bu süreçle ilgili de iyileştirme çalışmaları yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bitmek üzere olan sezonda ihracatımız değer olarak 250 milyon dolara, miktar olarak ise 72 bin tona yaklaştı. Bu gelirin bütün katma değerinin ülkemizde oluştuğunu düşündüğümüzde incirin önemini daha iyi anlayabiliriz. Bu yılın bizler için bir güzel yanı da ilk ürünü getiren üreticimizin bir kadın olması. Aslına bakarsanız çiftçi kadınlarımız tarımsal üretimin gizli kahramanları. Tarlada onlar, hasatta onlar olsa da ürünün ekonomik değerinin oluştuğu ticarette maalesef yer almıyorlar” diye konuştu.

“KURU ÜZÜM VE İNCİR TÜRKİYE’NİN PRESTİJ ÜRÜNLERİNİN BAŞINDA”
     Ege İhracatçı Birlikleri adına törene katılan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Birol Celep ise “Çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru incir Türkiye’nin ihracatta dünya lideri olduğu iki önemli ürün. Türkiye’nin prestij ürünlerinin başında geliyor. Bizim için her iki ürün de büyük bir mutluluk kaynağı çünkü her iki ürün de Ege Bölgesi’nde yetişiyor. Sürdürülebilirlik sektörümüzün en önemli konusu. İklim krizi, su kullanımı gibi konularda hem farkındalık yaratmak hem de sürdürülebilir üretim ve sürdürülebilir ihracat artışı sağlayarak sektörümüzü geleceğe taşımak için yoğun çalışmalar yürütüyoruz” dedi.


+ Benzer Haberler
» Vak’a sayısı azaldı ama aktif vak’a sayısı artıyor
» OSB’ler ‘4562’ye çözüm bekliyor
» Dünya Gıda Günü: Tek yol gıdamıza sahip çıkmak
» İZTO’dan üyelerine fuar teşviği
» TSKB’den İzmir Demir Çelik’e 75 milyon dolar kredi
» SGK’ya kayıtlı çiftçi sayısı 12 yılda yüzde 46 geriledi
» Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği değişti
» İzmir Körfez Festivali açılış kokteyli yapıldı
» Nohut, sülfürik asit ve saf amonyak ihracatında kayıt uygulaması
» Denizciler pandemide rotasını simülatörle çizdi


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 16.10.2021
  Ticaret 15.10.2021
  Ticaret 14.10.2021
  Ticaret 13.10.2021
  Ticaret 12.10.2021
  Ticaret 11.10.2021
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni