• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

“Milli ve yerel tohumumuza sahip çıkmalıyız”

08 Ekim 2018 Pazartesi 13:00
12
14
16
18

“Milli ve yerel tohumumuza sahip çıkmalıyız”

           HABER MERKEZİ     
     İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından “13000 Yıllık Geçmişi ile Kavılca Buğdayı Atölyesi ” gerçekleştirildi.
     Geleneksel Türk Mutfağına ait miraslarımızı yeni nesile aktarmayı, unutulmaya yüz tutan tatları gündeme getirmeyi hedefleyen İKÇÜ Turizm Fakültesi; bu çerçevede Kars Kavılca Buğdayını ele aldı.
     Anadolu’muzun sahip olduğu bir zenginlik olan, 13000 yıldır hiçbir değişime uğramadan tarımı yapılan, dünyanın en eski buğday türlerinden, “Kars Kavılca” buğdayı,  Turizm Fakültesi öğrencilerine düzenlenen atölye dersiyle tanıtıldı. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyeleri ile 3. ve 4. sınıf öğrencileri,  Kavılca Bulgurunu ve ununu kullanarak çeşitli yemek uygulamaları yaptı. Üretilen lezzetler ise misafirlere servis edildi.

     Atölye çalışmasında öğrencilere ders veren Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atilla Akbaba, gıda konusunun ülkelerin bağımsızlığı ve istikbali için önemli olduğunu vurguladı. Dekan Prof. Dr. Akbaba, ilerleyen dönemlerde gıda konusunun stratejik öneminin daha da artacağını, bu bağlamda milli tohumlarımızın korunması, kullanılması ve yaygınlaştırılmasının gerekli olduğunu ifade etti.
     Gıda temini ve güvenliğinin son yılların en önemli toplumsal konuları arasında ilk sıralarda yer aldığını kaydeden   Prof.Dr.Akbaba, “Sağlıklı gıdaya erişim ve gıda ürünlerinin güvenliği, ülkeler açısından yaşamsal bir önem taşımakla birlikte, biz tüketicilerin de mutlak hakkı ve talebidir.” dedi.

“Milli ve yerel tohumlarımıza sahip çıkmalıyız.”
     İKÇÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün odak noktasını, Türk Mutfağının zenginliklerinin oluşturduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Akbaba, “13000 yıldır hiçbir değişime uğramayan, yüksek besin değerine sahip, Anadolu’muzun “Kavılca”sını  ele almaktan; milli ve yerel tohumumuzla ilgili bilgi paylaşmaktan ve ürünün yaygınlaşmasına destek olmaktan gurur duyuyoruz.” diye konuştu.

Kars Kavılca Buğdayı (Kavılca (Emmer – Triticum dicoccon)  hakkında:
     Kastamonu – Siyez buğdayı ile Kars-Kavılca Buğdayı, Türkiye’de tarımı yapılan, genetiği değişmemiş GDO’suz buğday türüdür. 13000 yıllık geçmişi ile genetiğini ilk günkü gibi muhafaza edebilmiş bu buğday türü Kars ilimizin iklimine uygun yapıdadır. Kabuğu kalın ve katmanlı, bu sebepten de gluten oranı normal buğday türlerine göre çok düşüktür.
     İnsan bünyesinin ihtiyacı olan vitamin, mineral, protein ve yağ asitleri açısından genetiği değişmiş olan buğdaylara göre 1,5 kat daha zengindir. İçerisinde B1 ve B6 vitamini bulundurur, karbonhidrat değeri düşüktür. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücuda etki edebilecek hastalıkların oluşmasına engel olur.

 


+ Benzer Haberler
» “Klinik araştırmalardan 4 milyar $ pay alabiliriz”
» Tütün endüstrisi düşmanımız mı? Başımızın tacı mı?
» Kötü karne çocuğu tüm alanlarda başarısız yapmaz
» Yarıyıl tatilinde çocuğunuzu etkinliklere boğmayın
» İzmir’den bir ilk daha: Mobil temiz hava cihazı İtfaiyecilerin “akciğeri” olacak
» Meçhul Paşa hem güldürdü hem düşündürdü
» Foça’da suluboya resim sevinci
» İşçievleri’nin 30 yıllık rüyası gerçek oldu
» Öğrencilere kitap, annelere bez torba
» Çocukların tatili kitaplarla renklenecek


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 21.01.2019
  Ticaret 19.01.2019
  Ticaret 18.01.2019
  Ticaret 17.01.2019
  Ticaret 16.01.2019
  Ticaret 15.01.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni