• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  TİCARET SOHBETLERİ  |  FİNANS  |  İHALELER  |  TİCARET BORSALARI  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Oğuzhan Daver ►KEYİF KÖŞESİ
12
14
16
18
09/10/2018 09:57
Budama teknikleri ve zamanlaması (1)

Oğuzhan Daver
daveroguz@gmail.com

     Ekonomik kriz nedeniyle bitki ithalatı azalır mı bilmiyorum? Bir yığın süs bitkisini memeleketimizde üretsek ne güzel olur. Phlomis russeliana(sarı çalba), Verbascum(sığırkuyruğunun ülkemizde 200 civarında türü varmış hepsini burada yazmayayım), Lavandula stoechas(karabaş otu) gibi memleketimizin endemik bitkileri daha yaygın olarak üretimeyi hak edilmiyorlar mı?. Karabaş otu 2000’li yılların başına kadar üretilmezdi.

     Phlomis russeliana, susuzluğa karşı çok dayanıklı, sarı çiçek açan bir bitki ama, bizde bazı yörelerde hiç tanınmıyor. Halbuki İngilizler, Türk Adaçayı ismini vermişler. Sığır kuyruğunun sadece memleketimizin birçok bölgesinde kendiliğinden yetişen acı sarı renkli çeşidinden başka pembe, turuncu, mor renkleri de var, fakat, bitkinin yaşam süresinin de çok uzun(iki yıllık) olmadığını belirteyim. Lavantaya gelince, karabaş otunu eskiden çok az insan tanırdı; hoş lavantayı hala güzel ve doğru budamayı bilen insan çok az. Budama deyince bu konuya biraz dalmak istiyorum.

     Biliyorsunuz, budama kuru ya da kırılmış  bir dalı kesmek, bilhassa meyve veren bitkilerde havalanmayı ve ışığın yeterince bitkinin her yerine girmesini sağlamak, bitkinin doğal görümünü korumak, meyve veya çiçek veren bitkilerde verimliliği azalan dalları gençleştirmek veya çitlerde ya da tek tek bitkilerde şekiller oluşturmak için yapılabilir.

     Ayrıca alacalı bitkilerde, birden yeşil yapraklı bir dal görürseniz bunu da budamanızı tavsiye ederim, yoksa bitki yavaş yavaş eski alacalı halini bırakıp yeşile bürünebilir. Solmuş çiçekleri kesmek, leylak ve güllerde olduğu gibi bir sene sonra çiçek veriminin azalmamasını sağlar. Bir de, benim sevdiğim kelle uçurma tekniği var. Bunu Anadolu halkı, kışın söğütlere uyguluyor.

     Belli bir yükseklikten kesilen ağaç, kirpi gibi her yöne dal veriyor. Böylece Anadolu’nun su boylarındaki söğüt görünümü oluşuyor. Benim bahsettiğim teknikte ise Çin kavağı(Paulownia), fasülye ağacı(Catalpa) veya kokarağaç(Ailanthus altissima) her sene 2. ve 3. boğumdan kesildiğinde egzotik dev yapraklar üretiyor, bunu yaparsanız dallar çıkınca dal sayısını bir ya da ikide sınırlandırın. Kafa uçurma tabir ettiğim budama şeklinde ağaçlar çiçek açmıyor bilesiniz.

     Büyükçe bir dal kestiğinizde, hemen son kesmek istediğiniz yerden kesmeye çalışmayın. Dal ağırsa, tam gövdeye yakın yerden kestiğinizde işinizi bitirmeden dal kırılarak ana gövdeden de bir sıyrığı da kopartabilir. Ondan, önce dalı hafifletecek şekilde kısaltın, sonra da tam gövde ile dalın birleştiği yerden kesin. Kesim işlemini yaparken, ne gövdeyi yaralayın, ne de kestiğiniz dalı uzun bırakın. Her iki durumda da hastalıklara bilhassa da mantarlara giriş kapısı bırakmış oluyorsunuz. 3 santimetreden geniş budanan bölgelerin hastalık girişlerine engel olmak için mastik(mastikayla karıştırmayın) denen macunla kapatılması iyi olur.

     Ben eskiden camcı macunuyla kapatırdım, su bazlı bir boya da aynı işlevi görüyor. 3 santimetre dememin sebebi ise şu; budama yaptığınız zaman kesim yapılan yerin kenarlarında oluşan sikatris dokusu yavaş yavaş kenarlardan merkeze doğru kesilen bölgeyi kapatıyor. Bu hipertrofik doku aşağı yukarı benim orta parmağım kalınlığında oluyor. Karşılıklı gelen bu dokular ancak 3-4 santimetreyi kapatabiliyor.

Önceki Yazılar :
Haberler
  Fuarcılıkta yıldızı parlayan kent: İzmir, hayalin gerçeğe döndüğü yer

  Her engel aşılmak içindir

  Bornova’da muhtar dayanışması

  Meyve suyunda meyve oranı azaltılamaz

  Havayollarındaki tazminatlar için TL çağrısı

  Bornova Belediyesi’nin piyano kurslarına yoğun ilgi

  İhale Özetleri

  İhale Özetleri

  22 Ekim 2018 Tarihli ve 30573 Sayılı Resmî Gazete

  Karayollarında Durum

  21 Ekim 2018 Tarihli ve 30572 Sayılı Resmî Gazete

  Star Rafinerisi, ilk özel endüstri bölgesi oldu

  Her yıl 214 milyar TL’lik gıda çöpe gidiyor

  Su ürünleri sektörü ABD’ye ihracatta 100 milyon dolar hedefliyor

  Kurulan şirket sayısı %16,26 arttı

  Palandöken, “Gıda israfıyla mücadele hızlanmalı”

  Koç Holding, Dünyanın en iyi işverenleri listesinde ilk 100’de

  Su ürünleri sektörü tek çatı altında buluştu

  ininal, yaygın yükleme ağına Teknosa’yı da ekledi

  Gıdanın geleceğine Aroma katkısı

  “16 Nisan, reform süreci başlangıcıdır”

  Palandöken, “Zincir marketlerden sonra esnafı en çok halk ekmek zorluyor”

  Kaan Air, orman yangınlarıyla mücadeleye hazırlanıyor

  Arçelik Kristal Elma’da 4 ödül birden kazandı

  ATO’dan nitelik eleman sorununa çözüm

  Türk mobilya markaları Amerika’da beğeni topladı

  Doğru zeytinyağı seçiminde 5 püf nokta

  Başkan Şenol: Yapacak daha çok işimiz var

  Karşıyaka’da ‘Muhtarlar Parkı’ açıldı; Muhtarlara en anlamlı hediye

  Aksaray’dan dünyaya teknoloji ihracatı

  Hedef engelsiz Buca

  Bornova Belediyesi’nden eğitime tam destek

  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden açıklama

  MOPAK’ın çevresel çalışmaları sertifika ile ödüllendirildi

  Tasarımcı gençler vitrine çıktı

  Hem masal hem tiyatro

  Arçelik’ten büyük yenileme hareketi

  Pınarbaşı’nda Sonbahar Şenliği

  Şirketlerin yarısı şifre güvenliğini yönetemiyor

  Akıllı ağ saldırılarının yeni oyuncusu Mısır

  Almanya’da Türk otomotiv endüstrisi rüzgarı esti

  “Ülkemizin geleceği genç girişimcilerde”

  SHERPA, yeni şeffaflık rehberini duyurdu

  Ege Perla’da okuma atölyesi ile çocuklar eğlenerek öğreniyor

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  Borsalarda Alım-Satım

  20 Ekim 2018 Tarihli ve 30571 Sayılı Resmî Gazete

  Star Rafineri üretime başladı

  Pekcan: Önceliğimiz yerel para ile ticaret

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 22.10.2018
  Ticaret 20.10.2018
  Ticaret 19.10.2018
  Ticaret 18.10.2018
  Ticaret 17.10.2018
  Ticaret 16.10.2018
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni