• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Oğuzhan Daver ►KEYİF KÖŞESİ
12
14
16
18
03/12/2018 15:11
Fazla yaprakları ne yapalım? Soğukta çelik alma yöntemi

Oğuzhan Daver
daveroguz@gmail.com

     Sonbahar aslında bir projeler mevsimidir. Ağaçların ekimi için de, çalı boyutlarında bitkilerin ekimi için de, soğanlı bitkilerin ekimi için de, en uygun zaman sonbahardır. İlkbaharda doğa uyandığı için bitkilerin albenisi en fazla bu zamandadır. Dolayısıyla ticari açıdan fidanlıkları düzenlemek, güneşli bir ilkbahar gününde satış yapmak daha kolaydır. Bundan dolayı fidanlıklarda çiçekçilerde en fazla satış ilkbaharda yapılır.  Ama usta bir bahçıvan, bahçesini düzenlemek için sonbaharı beklemelidir. Benden söylemesi, ilkbaharda açacak soğanlı bitkilerle ilgili bir hayaliniz varsa gün bugündür.

     Ben bu sonbahar, yolda bulduğum bütün dalları, yaprakları topladım. Hepsini bir bir dal öğütücüsünden geçirdim, daha sonra kompost kutularını doldurdum ve bir güzel ıslattım. Fakat daha sonra havanın soğuması ve rüzgarla daha çok kuru yaprağım oldu. Depolayacak yerim olmadığından onları da ağaç diplerine ve bahçenin bostan bölümünde yabani otların yeşermesini önlemek için toprağa bir güzel örttüm, üzerinde biraz tepindim ve ıslattım. Yağmur, kar ve güneşin etkisiyle bu yapraklar ıslanacak hücreleri suyla şişecek, inşallah donlar olacak, sularla şişen hücreler buz tutunca bitkisel dokular parçalanacak, güneşin etkisiyle bakterilerin, toprak solucanların etkisiyle toprağa karışacaklar.

     Burada hemen bir parantez açalım. Unutmayın yumuşak yapraklar hızla toprağa karışırlar. Kızılağaç, huş, akçaağaç, kavak, elma, armut, erik, söğüt, ıhlamur, dişbudak, fındık, akasya, at kestanesi yaprakları bu gruba girer. 15 santimetre kalınlığında 6 ile 10 ayda tamamen toprağa karışırlar, bu karışımı her türlü bitki altına rahatça serebiliriz. Parlak yapraklar ise 15 santimetre kalınlığında 10 ila 24 ayda toprağa karışırlar. Bu gruba, sarmaşık, kestane, çınar, zakkum, çoban püskülü, meşe, defne, çınar yapraklı akçaağaç gibi bitkileri sokabiliriz. Bu sonuncu yaprakları ağaçların, meyve ağaçlarının, çit bitkilerinin, frenk üzümü, bektaşi üzümü, likapa gibi bitkilerin diplerine koyabiliriz.

     Eğer parlak yaprakları kompost içine veya bitki diplerine atacaksanız ben çim biçme makinenizle üzerlerinden geçmenizi veya dal kırma makinesiyle biraz öğütmenizi öneririm. Bilhassa çınar ve meşe yaprakları hele kuru kaldıklarında aylar boyunca bozulmadan duruyorlar. Aman bu iki çeşit yaprak bazen çok uzun sürelerle kaybolmadan kalabiliyorlar. Bu arada sıcak bölgelerde toprağa karışma işleminin daha hızlı olduğunu unutmayın. 2014 yılında gittiğim Myen-Mar’da, kompostların 2 ayda olgunlaştığını görünce şaşırmıştım. Hava ne kadar sıcaksa, güneş ne kadar yapraklara vuruyorsa bozunma da o kadar hızlı olur. Bundan 2 sene önce sadece iğne yapraklı ağaç yapraklarını biriktirip içine arada mutfak artıklarını atarak neredeyse un gibi bir konpost elde ettim, fakat pH değerini daha asit olduğunu da unutmayın. Birde çözünerek toprağa karışma süreci güneşi direkt alsa bile uzun oluyor. Yine de aralara az mutfak artığı, ayda bir sulama, arada idrar ve 2 ayda 1 karıştırma sonucunda istenen sonuca ulaşılıyor.

     Sonbahar projeleri bu kadarla kalmıyor. Eğer sevdiğiniz bir incir ağacı varsa ve bundan bir yavru almak istiyorsanız size ufak bir numara. Bu mevsim, soğukta çelik almak için en uygun zaman. Yan dalı 30 santimetre civarında olan olan bir uç dal bulun, daha sonra bu 30 santimetre civarında boyu olan dalı altından ve üstünde 4-5 santimetre kalacak kadar kesin. Böylece baş kısmı biraz kısa, T harfine benzeyen bir dal parçanız olacak. Bu parçayı, T’nin başı kumda, ucu yani filizlenecek bölümü dışarıda kalacak şekilde, daha başka bir deyişle T’yi ters olarak 4/5’i sırf kumla dolu saksıya gömün. Bu yöntemi güllere, ortancalara, frenk üzümlerine, bektaşi üzümlerine, asmaya uygulayabilirsiniz. Hatta kestiğiniz dallar, 20-25 santimetre uzunluğunda 2 ile 4 gözü olan dal parçaları olsun.

     Keserken ben, alt ucu düz, üst uçları eğik kesiyorum. Böylece alt ve üst kısımları karıştırmıyorum. En az 3 dalı kuma toprağa veya kum toprak karışımına gömüyorum. Daha sonra saksıyı göreceli olarak bahçenin en ılık yerine duvar dibine koyun ve unutun. Merak etmeyin, mart ayında tamamına yakını kökleniyor. Çelik aldığınız dallar sizin için çok değerliyse, kurşun kalem kalınlığında söğüt dalları alın, 3’er santimetre boyunda kesin.  Bu dalları çekiçle ezin. Bu ezilen dalları temiz bir su içinde kaynatın, hatta bu su, yağmur suyu olursa daha iyi olur, soğutun;  48 saatliğine bu suyu dinlendirmeye bıraktıktan sonra süzün. Sonra aldığınız çelikleri 12 saatliğine bu suda dik olarak tutun. Bu sürenin sonunda dal parçalarını kuma veya karışım içine ya da toprağa gömebilirsiniz. Daha önce salisilatların köklenmeye nasıl faydalı olduklarını “Çiçeklerin Tutması İçin Birkaç İpucu” yazımda belirmiştim.

     Keyifli Bahçeler...

Önceki Yazılar :
Haberler
  Gurur Polat: Bebek sahibi olmak artık daha kolay

  İhale Özetleri

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  14 Aralık 2018 Tarihli ve 30625 Sayılı Resmî Gazete

  13 Aralık 2018 Tarihli ve 30624 Sayılı Resmî Gazete - 2. Mükerrer

  13 Aralık 2018 Tarihli ve 30624 Sayılı Resmî Gazete - Mükerrer

  Karayollarında Durum

  İHALEYE SON TEKLİF VERME TARİHİ ve SAAT ► 25.12.2018 - 15:00

  İkinci 100 günde 24 milyar TL’lik 454 eylem

  Merkez Bankası, politika faizini yüzde 24’te sabit tuttu

  Türkiye Uzay Ajansı kuruldu

  Bakan Selçuk: Sözleri tutmanın mutluluğunu yaşıyoruz

  Markalaşmanın yolu ‘dijitalleşme’

  Arçelik tasarım öyküleri ile ilham verdi

  1 milyon kullanıcı lifebox’la rehberini yedekledi

  Capatect Isı Yalıtım Sistemi % 50’ye varan enerji tasarrufu sağlıyor

  Toprak ve Çocuk Programı’ndan öğrencilere zeytin hasadı etkinliği

  Döviz / Altın

  Gündem, dijital dönüşüm olmalı

  EGİAD30’dan dijital dönüşüm

  EGİAD hem üyesine hem İzmir’e kazandıracak

  Türkiye’nin beyin gücü İzmir’de buluşuyor

  Türk markaları 2019’da yurt dışında en az 500 yeni mağaza açacak

  İklimlendirme sektörü, ISK-SODEX Fuarı’na odaklandı

  Ekimde 774 bin 681 ton inek sütü toplandı

  Ekimde 1,7 milyar adet yumurta üretildi

  İş değiştirenlerin sayısı arttı

  E-ticaretin en uzun ve en verimli gecesi: 21 Aralık

  Başkan Karabağ; “Esnafın tuttuğu nabız şaşmaz”

  Otomotivde Ege’nin dünya markası

  Samsung’dan internet kullanıcılarına siber zorbalığa karşı hareket çağrısı

  Karşıyaka’dan Şırnak’a yardım eli uzandı

  Eşya ve Giysi Bankası’ndan 11 ayda 1138 kişi yararlandı

  Orta Doğu, Türkiye ve Afrika’daki internet kullanıcıları her gün 1,5 milyon saldırıyla karşı karşıya

  Teknolojinin ve eğitimin geleceği

  Eski ihtişamına kavuştu

  Sporda marka kent: Bornova

  İZBAN hattına minibüs takviyesi

  Bornova‘da hayat boyu öğrenme atölyeleri

  İhale Özetleri

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  Borsalarda Alım-Satım

  13 Aralık 2018 Tarihli ve 30624 Sayılı Resmî Gazete

  İHALENİN TARİHİ ve SAATİ ► 21.12.2018 - 10:00

  İHALENİN TARİHİ ve SAATİ ► 03.01.2019 - 14:00

  İHALENİN TARİHİ ve SAATİ ► 08.01.2019 - 10:00

  İHALENİN TARİHİ ve SAATİ ► 03.01.2019 - 11:00

  İHALENİN TARİHİ ve SAATİ ► 03.01.2019 - 10:00

  KEMALPAŞA BELEDİYE BAŞKANLIĞINDAN İLAN

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 14.12.2018
  Ticaret 13.12.2018
  Ticaret 12.12.2018
  Ticaret 11.12.2018
  Ticaret 10.12.2018
  Ticaret 08.12.2018
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni