• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Oğuzhan Daver ►KEYİF KÖŞESİ
12
14
16
18
18/05/2020 14:40
Fesleğen (Ocimum basilicum), Reyhan ve Pesto

daveroguz@gmail.com

     Fesleğen (Ocimum basilicum) dünyaya Hindistan’dan dünyaya yayılmıştır. Fesleğenin, 200’e yakın çeşidi olsa da 50 civarındaki fesleğen, yemek için bilhassa Güneydoğu Asya, Ortadoğu ve Avrupa’da kullanılmaktadır. Gerçekte bütün dünyaya yayılmış olan fesleğenler Ocimum’un kültivarlarıdır. Bizde, Kafkasya’da ve İran’da, genellikle mor yapraklı olanı (reyhan) başta olmak üzere salatalarda ve yemeklerde bolca kullanılmaktadır. Hoş, büyük yapraklı yeşil olanlar da salata, pizza, omlet gibi yemeklerde yeterince kullanılıyor. Yemeklerde, hayatı kolaylaştıran bir fesleğen karışımı da pestodur.  İtalyanlardan bize gelen pesto (sosu), çam fıstığıyla, sarımsakla fesleğenin karışımı ile elde ediliyor. Çam fıstığı yerine ceviz koyanlar da var, biliyorum.

     Her halde biraz daha ucuza patlıyor. Daha da Allah bilir neler vardır? Kim bilir? Yalnız size şu kadarını söyleyeyim, şu pestoyu yapın, buzdolabına atın, yorgun olduğunuzda, yemek yapmaya mecaliniz olmadığında makarnayı bunla karıştırın, üzerine de biraz peynir rendeleyin bakın ne güzel gidecek. Küçük yapraklı fesleğen ise, genellikle mutfak pencerelerini sinekten, böcekten korumak için ekilir. Aromatik özellikleri o kadar fazla değildir. Yine de salataya, yemeğe, çorbaya, sandviçe, meyve salatasına koyduğunuzda yeni bir tat oluşturuyor. Şeftaliyle beraber insanı ferahlattığını düşünüyorum. Hangi edebi yazıda okumuştum? Unuttum. Yazar fesleğeni koklamak için üstünden okşamayı, küçük bir çocuğun başını, saçlarını okşamaya benzetmişti.

     Geleneksel tıpda da kullanılan fesleğen mide bulantısını azaltır. Barsakları rahatlatır. Bitkinin bolca içerdiği eugenol maddesi gastrointestinal sisteminizi rahatlatır, spazmaları çözer. Şimdi kalkıp da fesleğen çayını içip, önemli bir hastalığın tedavisini geciktirmemeye dikkat etmek gerekir. Önce doktora gidip bir patoloji gözükmezse bitki çayını gönül rahatlığıyla tüketin. Yoksa stres ve kronik kabızlıkta oluşan karın ağrısını çok güzel gideriyor. Fesleğenin asıl etkili olduğu sorun mide bulantısıdır. Ağzınıza alacağınız 2 veya 3 fesleğen yaprağını çiğneyin, biraz sonra tadı acımsı bir hal alsa da, daha sonra mide bulantısını çok hafifletiyor, hatta geçiriyor. Bu arada gebelikte kullanımı öneriliyor. Ama gebeyseniz, siz yine de günde 9 büyük yaprağı geçmeyin. Her ne kadar eugenol kasılmaları önlese de aşırı kullanımının mide, yutak borusunda yanma ve acı yaptığı söyleniyor. Aşırı kullanımının ne kadar olduğunu bilemiyorum doğal olarak. Hiç bir yerde ölçüyle ilgili bir şey verilmiyor.

     Bildiğim şeyler, fesleğenin K ve C vitaminlerinden zengin olduğudur. Ben yıllardır, parazitleri uzaklaştırmak için domatesle fesleğenleri beraber ekiyorum, faydasını da zararını da görmedim. Yalnız doğruya doğru beyaz bit hiç olmuyor. Fakat domateslerde Bordo bulamacı ya da potasyum bikarbonat kullananlara, yiyeceklerse fesleğenleri çok iyi yıkamalarını veya yememelerini öneriyorum. Yine de klasik kalalım lahana, kabak, fasulye, domates ve biber yanına rahatlıkla ekebilirsiniz. Hava sıcaklığının 10 derecenin altına indiği zamanlar ise bitkinin yaşaması zorlaşır. Bundan dolayı ektiğiniz tohumları Mayıs ayından önce toprağa almamanızı öneririm. Ayrıca pazardan aldığınız fesleğen demetini hemen açın, tazeyse 3 ya da 5 gün içinde çok kolayca kök veriyor. Çelik alma yöntemiyle, hızlıca yüzlerce küçük fesleğen fideniz olabilir.

     Fesleğen tohumlarının ekimi kapalı ortamlarda Ocak ayından itibaren yapılabilir. Bu sene Korona virüs falan derken, ben ancak Mayıs başında ekmeye başladım. Bu hafta içi de toprağa alacağım. Fesleğen ortalama 20 ile 60 cm. arasına kadar büyüyen bir ot. Mevsimin ilerleyen zamanlarında ufak, beyaz çiçekler sonrasında da, ufak siyah tohumlar veriyor. Ekimi çok basit. Güneşin alnında, ya da kalorifer yanında tohumları saklamadıysanız hemen çimleniyorlar. Doğal olarak gübreli, geçirgen, zengin ve doğrudan güneş ışığı almayan topraklarda bolca sulanmaktan hoşlanıyorlar. Biraz büyümeye başlayınca çimdikleyerek uçlardan budamak hem ana gövdenin çabuk çiçeklenmesini önlüyor, hem de bu yaprakları mutfakta kullanmanızı sağlıyor. Çiçeklenen bitkiler, çiçekli bırakıldığında az sonra kurumaya başlıyorlar. Yaşam döngüsünü hemen sonlandırmamak için bitkileri büyüdükçe sık sık budayın.

     Fesleğeni saklamak için kuruttuğunuz zaman, aromasını ve tıbbi özelliklerini kaybediyor. En iyisi en güzel yapraklarını güzelce yıkadıktan sonra buzdolabında saklamak; ya da zeytin yağıyla dolu, ağzı sıkı sıkıya kapalı bir kavanoz içinde bulundurmak. Ben size yine de, pestoyu öneriyorum. İşte gerçek pesto tarifi: 40 gr taze fesleğen, 55 gr çam fıstığı, 50 gr parmesan, 1 baş sarımsak, 8 çorba kaşığı zeytin yağı, 2 tatlı kaşığı limon suyu, tuz, karabiber (hatta kırmızı biber ama bu benim tavsiyem). Sarımsağı küçük doğrayın, fesleğenleri ufak ufak kesin. Fesleğen haricindeki çam fıstığı, parmesan ve zeytinyağını değirmenden geçirin. Karışım bulamaç haline gelecektir. Arkasından fesleğen yapraklarını ekleyin tekrar değirmenden geçirin. Tuz ve karabiber ekleyin. Ben yemek yapmayı değil de, sadece yemeyi bildiğim için kırmızı biber de eklenmesini, buna karşılık tuz ve limon suyu konmamasını isterim. Çam fıstığı yerine ceviz koymak ise masrafı azaltır.

    Yaptığınız pestoları ufak cam kavanozlara koyarak, sıcak suyun içinde sterilizasyon işlemi yaptıktan sonra ağızlarını kapatıp, soğutun, buzdolabında uzun süre saklayın, istediğinizde peyder pey kullanın. Çam fıstığı yerine tuzlanmamış kaju veya yer fıstığı denenebilir, ne dersiniz? Parmesan yerine kaşar peyniri veya Kars graviyeri? Neden olmasın? Pestoyu iyi bilenlere göre parmesan peyniri pestonun olmazsa olmazı. Size önereceğim başka bir damak bayramı da şu: Ayran bardağının içine nane yerine 1 veya 2 fesleğen yaprağı veyahut, cacığın ya da, haydarinin içine çok ince kıyılmış fesleğen yaprakları. Aynen nane ve dere otu gibi, fesleğen de yoğurtla iyi bir ikili oluşturuyor.

     Keyifli Bahçeler...

Önceki Yazılar :
Haberler
  Sevgi Yolu’nda su baskınları önlenecek

  ATO’dan dijitalleşme yolunda bir adım daha

  Toros tesisleri hazır

  Başkan Tugay’dan 68 yıllık esnafa vefa

  Gaziemir Belediyesi çevre sorunlarına dikkat çekti

  Kemeraltı’nda koronavirüs önlemleri

  Renault ve Dacia Yetkili Satıcıları Covid-19 önlemleri ile normalleşmeye hazır

  İzmir büyük ittifak ile her zorluğun altından kalkabilir

  Mavi yüzgeçli orkinos avcılığı başladı

  İhale Özetleri

  05 Haziran 2020 Tarihli ve 31146 Sayılı Resmi Gazete

  Karayollarında Durum

  Aktif vaka sayısı Nisan ortasından beri ilk kez arttı

  BİLGİ İŞLEM SİSTEK DESTEK BİRİMİ MALZEMESİ SATIN ALINACAKTIR

  DÜZELTME İLANI: MOBİL DAĞITIM VE TRANSFORMATÖR MERKEZLERİ ALIMI YAPILACAKTIR

  Havacılık sektörü dünyada küçülüyor

  Gürer: “Kamuda personelin statü ayrımına son verilmeli”

  İmece 2021’de yüksek çözünürlükle gözlem yapacak 

  Sağlık İşçileri Sendikası’ndan teşekkür ziyareti

  “Dış hat uçuşları için 92 ülke ile işbirliği içindeyiz”

  Euler Hermes’ten ihracat kaybı uyarısı

  Döviz / Altın

  Borsalarda Alım-Satım

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze Meyve Hal Fiyatları

  Bayındır’dan Başkan Soyer’e anlamlı ziyaret

  Çeşme Belediyesi’nden işletmelere eğitim sertifikası

  Üç milletvekilinin vekillikleri düşürüldü

  QNB Finansbank’tan KOBİ’lere özel 6 ay geri öde-mesiz işe dönüş kredisi

  Kötü niyetli botların en çok etkilediği 3 sektör

  Babaları mutlu edecek en güzel hediyeler boyner’de

  Kalkınma Ajanslarından tarımda arz güvenliğine destek

  Başkan Sengal: Efes Selçuk’ta güven ortamı oluşturacağız

  Arçelik, 2030 sürdürülebilirlik hedeflerini açıkladı

  İzmir’in meşe ormanları yeniden yeşeriyor

  Turkcell şirketleri yeni normale hazırlıyor

  Pınar Su ve İçecek, Türkiye’nin “Karbon-Nötr” ürünlerini üreten ilk içecek firması oldu

  “İklim değişikliği gıda güvenliğini de tehlikeye atmaktadır”

  Amorf Doğaltaş Tasarım Yarışmasına başvuru süresini uzattırdı

  İZSİAD online olarak Haluk Levent’i ağırladı

  Habur ve Gürbulak sınır kapıları açılıyor

  Nar Çiçekleri Anaokulu açılıyor

  Türksat, 2020’nin ilk üç ayını 101 milyon TL faaliyet kârı ile kapattı

  Türkiye İMSAD 34. ‘Gündem Buluşmaları’nda ‘Pandemi Sonrası Normalleşme Senaryoları’ konuşuldu

  Karşıyakalı çocuklar bisiklet sevgisini resmetti

  Karabağlar’da dört bir yanda dezenfeksiyon

  Başkan Aksoy’dan yaya trafiğine büyük katkı

  Ünlü isimler Bayraklı’da Nazım’ı anlattı

  Ödemiş’te dezenfeksiyon çalışmaları hız kesmiyor

  Başkan Batur müdürlerine yeni dönem startını verdi

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 05.06.2020
  Ticaret 04.06.2020
  Ticaret 03.06.2020
  Ticaret 02.06.2020
  Ticaret 01.06.2020
  Ticaret 29.05.2020
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni