• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Oğuzhan Daver ►KEYİF KÖŞESİ
12
14
16
18
01/06/2020 10:20
Isırgan Otu (Urtica dioica)

daveroguz@gmail.com

     Her yazıyı yazdıktan sonra, gazetede okuyunca daha önce defalarca kontrol etmeme rağmen, mutlaka bir yığın imla yanlışı ve bilimsel yanlış buluyorum. Her ne kadar burada bilimsel yazı yazmasak da, bilimsel metotları yadsımamak gerekiyor. Şimdi aklımda kalan eksik yazdığım şeylerden bir tanesi, tohumdan elde edilen akçaağaçların, çelikten elde edilenlerden daha dayanıklı, daha uzun ömürlü olduğudur. Buna benzer eksik yazdığım  bir yığın şey var.

     Bu hafta ısırgan otunu (Urtica dioica) yazmak aklıma geldi. Azeriler ısırgana ikievli gıcıtgan diyorlarmış. Bilimsel eğilimlere uygun. Isırgan otunu, İzmir civarında pek ziyan etmezler. Isırganla ilgili olarak daha önceleri dokumacılıktaki yeni kullanım alanlarını yazmıştım.

     Genellikle başka bölgelerde kendi haline bırakılmış bahçeleri istila ettiğinden midir? bilmiyorum ama, buralarda ısırgan artık ender olarak mutfaklara giriyor. Bazen neredeyse 1 (50 cm ile 100 cm arasında) metreye varan boylarına rağmen toplanması kolay olmuyor. Çok kalın eldiven giymezseniz, bir şekilde ısırgan otunun dikenleri kesinlikle eliniz batar. Isırgan toplayacaksanız, Mart ile Kasım ayları arasında, ilk 3 bilemediniz 4 sıradaki yapraklarını koparınız. Sıradaki diyorum, bu bitkinin yaprakları karşılıklı dizilmiştir.

     Silisyumdan meydana gelmiş ısırgan iğneleri, bir cam gibi etinizin içinde kırılır ve cilt içine histamin, asetil kolin, serotonin, hatta formik asit girmesine neden olarak, o meşhur alerjik reaksiyonu oluşturur. Bu kimyasal maddeler, iğnenin ucunda bulunan baloncuğun içinde olduğundan doğrudan insanın cildine girer. Oluşan kabarcıklar saatlerce cildinizi kaşındırır. Silisyumdan oluşan bu iğneler yaprakların alt yüzünde bulunmazlar. Bu sebepten dolayı kopartırken, 3. veya 4. yaprağın hemen altından kopartmanız gerekir. Bir ufak ayrıntı da, toplamanın çiçeklenmeden önce yapılmasıdır, çünkü çiçeklenmeden sonra, tadı buruk bir acılığa doğru kayar.

     Yemek, içmek için, ısırgan toplayanlarımız bu bahçelerde böcekkıran, bitkikıran maddelerin kullanılmadığından emin olmalarını öğütlerim. Isırgan otu yapraklarında, fenol asitler, aminoasitler, flavinoidler, steroller bol miktarda bulundururlar. Bunların yanında klorofil, vitaminler (A, B1, B2, folik asit, C) ve oligoelementler (demir, kalsiyum, magnezyum, kalsiyum, fosfor) açısından da çok zengindirler. Dolayısıyla kemik erimesi, romatizmal hastalıklar, anemi, selim prostat büyümesinde harika ilaçtırlar. Hatta kemoterapi ve radyoterapinin yan etkilerini azaltmada da kullanılabilir. Fakat tekrar tekrar söyleyeyim, lütfen doktorunuza danışmadan bir şey kullanmayın.

     Ama, alerjik rinitiniz varsa kimseye sormadan günde 3 veya 4 defa ısırgan çayını içebilirsiniz. Çayı, tepeleme bir tatlı kaşığı kurutulmuş ısırgan yaprağını bir büyük kahve fincanı kadar su içinde haşlamayla oluşturuyorsunuz. Aslında ısırgan otunun o kadar çok faydası var ki. Ağız aftlarına, diş eti iltihabına gargara şeklinde, losyon şeklinde de sivilcelere kullanılabilir. Bilhassa lohusalarda  sütü arttırıcı özelliği göz ardı edilmemelidir. Isırganın da, on civarında kültivarları olduğunu unutmayın. Hangisinde ne kadar folik asit var, hangisi daha az tahriş eder? Ciddi araştırma konusu olabilir.

     Isırganı ekmek istiyorsanız, ilkbaharda kolay bir şekilde bitkiyi tohumdan yetiştirebilirsiniz. Bir kere bahçenize yerleştiler mi, haberiniz olsun, bir daha da zor kurtulursunuz. Gerçekten meraklısıysanız, ısırganların yetiştiği toprağı kartonlarla sınırlandırmanızı, böylece köklerin yayılmasını önlemenizi öğütlerim. Isırganı yetiştirdik, topladık, şimdi de yiyelim.

     Isırgan, börekte, çorbada, hatta pestoda kullanılabilir. Ben burada salatasından bahsetmek istiyorum. Bunun nedeni de ısırganın dikenleri. Isırgan pişirilince veya kurutulunca iğnelerinin de tahriş edici özelliği yok oluyor. Hemen yenecekse bitkiyi sirkeli suda 1 saat bekletmek, içindeki börtü böcekten arındırmak için, aynı zamanda da, tahriş edici özelliğini yok etmek için iyi bir yöntem. Zamanınız yoksa, sirkeli suda yıkayıp “blendır”dan geçirip hemen salataya koyabilirsiniz. Yoksa ısırganı elinizde yuvarlayarak, sıkarak yemeye pek itibar etmeyin, ufak bir iğnesi bile canınızı sıkmaya yeter.

     Keyifli Bahçeler...

Önceki Yazılar :
Haberler
  12 Temmuz 2020 Tarihli ve 31183 Sayılı Resmi Gazete

  1.016 yeni vak’a ya karşı 1.334 iyileşme

  “Sıfır araç üretimi fiyat artışını engelleyecek”

  İnşaat malzemeleri ihracatında miktar arttı değer düştü

  Çin-Avrupa yük trenlerinin taşıdığı mallarda artış

  Fintek şirketleri, finansal sistemdeki sorunları çözmeye aday

  AKUT, arama kurtarmanın Avrupa Birliği’ne girdi

  Gençlere ve Kadınlara pozitif ayrımcılık

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze Meyve Hal Fiyatları

  Siber güvenliğin geleceği Türk Telekom’a emanet

  Uzay Kampı Türkiye, yaz kamplarına 20. yılına özel programla başlıyor

  Akkol: Şirketler arasında paylaşımlı ortak ofis dönemi başlıyor

  İzmir Büyükşehir Belediyesi “Girişimcilik Merkezi” kuruyor

  Kırsalın kaderini değiştiren kalkınma hamlesi

  “Haller ihracat merkezi olmalı”

  E-Ticaret sitelerine 5 dakikada siber güvenlik taraması

  KalDer İzmir Şubesi, Webinar serisiyle ekonomi ve gündemin nabzını tuttu

  Poyraz Zeytinyağları ödüle doymuyor

  İZSU, 6 ilçede 30 kuyu daha açıyor

  İş dünyasından “vergileri 2021’e erteleyin” beklentisi

  Kripto para dünyasında eşantiyon dolandırıcılığı

  Güzelbahçe’nin Mavi Bayraklı plajı’nda milli sporcular yetişiyor

  Facebook şifrenizi çalan 25 uygulamaya dikkat!

  Kötü amaçlı saldırılar ’3 arttı

  Karşıyaka’da geri dönüşmeyen atık kalmayacak

  Alt yapı ile gelen başarı

  İhale Özetleri

  11 Temmuz 2020 Tarihli ve 31182 Sayılı Resmi Gazete

  10 Temmuz 2020 Tarihli ve 31181 Sayılı Resmi Gazete 1. Mükerrer

  Karayollarında Durum

  Günlük vak’a sayısı binin altına inmiyor

  T.C. İZMİR 12. İCRA DAİRESİ 2017/8153 ESAS TAŞINIRIN AÇIK ARTIRMA İLANI

  Nisan ayı işsizliği % 12,8

  Zeytin ve zeytinyağı internet satışına denetim geliyor

  BAE ile gıdada yeni iş birliklerinin temeli dijitalde atıldı

  TCMB yatırımcılarla videokonferans gerçekleştirdi

  Döviz / Altın

  BDDK’dan 7 bankaya idari ceza

  Çin’de talep artınca ÜFE de yükselmeye başladı

  Girişim ekosistemi sağlık sektörüyle büyüyor

  Borsalarda Alım-Satım

  Kemeraltı çarşısı da turuncu çember içinde

  Otomotiv’de Türk Yazılım Şirketi tüm Dünyaya araç kiralayacak

  “İzmir Büyükşehir Belediyesi örnek bir kurumdur”

  TEB Girişim Bankacılığı girişimcileri desteklemeye devam ediyor

  Mobilya sektörü yükselişte

  “Temassız kullanımına talep artıyor”

  TSKB’ye 150 milyon dolar sendikasyon kredisi

  Karabağlar’da asfalt seferberliği

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 13.07.2020
  Ticaret 11.07.2020
  Ticaret 10.07.2020
  Ticaret 09.07.2020
  Ticaret 08.07.2020
  Ticaret 07.07.2020
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni