• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  TİCARET SOHBETLERİ  |  FİNANS  |  İHALELER  |  TİCARET BORSALARI  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Oğuzhan Daver ►KEYİF KÖŞESİ
12
14
16
18
03/07/2018 12:04
Sardunya

Oğuzhan Daver
daveroguz@gmail.com

     Bitki ve meyve isimleri bizi hayali bir yolculuğa çıkartmıyor mu? Çin gülü, Japon ayvası, Hindistan cevizi ve daha niceleri…
     Portakalın, Uzak Doğu’dan Portekiz aracılığıyla, üzerlerinde “Portugal” yazan sandıklarda geldiği söylenir.

     Yıllar önce, Atlas Dergisi’nde Malta eriğinin (Eriobotrya japonica) de Malta Adası üzerinden gelebileceği ile ilgili bir yazı okumuştum.
     Peki ya sardunya? O da Sardunya Adası üzerinden denizcilerle mi geldi? Kim bilir? Bundan 5-10 yıl önce Faik Yaltırık’ın bu topraklara gelen egzotik bitkilerle ilgili bir kitap yayınladığını hatırlıyorum ama okumak nasip olmadı.

     Güney Afrika’nın endemik bitkisi olan sardunya, 1652 yılında Ümit Burnu’ndan Avrupa’ya getiriliyor. Hint Hollanda şirketi aracılık ediyor. 1672 yılında Alman hekim Dr. Paul Hermann, Hollanda’ya pek çok sardunya götürüyor.

     Sardunya türleri İran, Irak, Yeni Zelanda, Avustralya’da da yetişmesine rağmen, çeşitlilik bakımından en zengin bölge o tarihlerde Güney Afrika’ydı. Bu bölgede 250 civarında çeşidini saymak mümkündü. Diğer bahsettiğimiz bölgelere de yayılmış, irili ufaklı bir yığın türü vardır. Bunlardan bazıları 2 metreyi bulurlar, bazıları ise sukulent diyeceğimiz türleridir. İnsanoğlu çeşitli kültivarlarını elde etmiştir. Günümüzde sardunyalar, 16.000 den fazla çeşidiyle bahçeleri, balkonları, pencereleri süslemektedir.

     Sardunyayı çelikleme yöntemi ile ya da tohumdan çoğaltabilirsiniz. Tohumdan çoğaltma işini meslek erbabına bırakalım. Çelik alma işini yapmaksa çok basit. Yalnızca aldığınız çeliği yaprakların hemen altından eğik olarak kesin. Yaprakların çıktığı yer, hücre yenilenmesine en uygun yer olduğu için buradan kök vermesi çok daha hızlı oluyor. Eğik kestiğiniz zaman da kesik bölgenin yüz ölçümü ve kestiğiniz kenarın uzunluğu daha fazla oluyor. Böylece daha çok kök oluşma ihtimali beliriyor.

     Sardunyaları çoğaltmanın tam zamanı. Kökler belirince çelikleri saksıya alın. Genel kaide olarak, kışın 10 derecenin altına düşmeyen sıcaklıkta saklayın. Bu arada dalları da sonbaharda 1/3 oranında kısaltmayı unutmayın.

     Keyifli bahçeler.

Önceki Yazılar :
Haberler
  Şirketlerin %48’inde bilgi güvenliği başkanı yok

  ShadowPad’i keşfeden Kaspersky Lab Global Araştırma ve Analiz Ekibi’ne ödül

  Fortinet, entegre ve otomatik siber güvenlik çözümlerinde dünya lideri

  Şirketler teknoloji alanında çalışan yeteneklere techtalent ile daha kolay ulaşacaklar

  LG, yeni Transparan OLED Ekranı ile geleceğini gözler önüne seriyor

  Çukurköy’e hayat öpücüğü

  Sabahattin Ali unutulmadı; 111. yaşında, muhteşem anma

  Acılar bitiyor, hayaller ve umutlar gerçek oluyor

  İzmir Modeli için geldiler

  Karabağlar Belediyesi’nin bütçesinde açık

  İzciler Bayraklı’da buluştu

  Cumhuriyet Kütüphanesi çoşkuyla kapılarını açtı

  Büyükşehir Belediyesi, kıyı tasarımı için kolları sıvadı

  Karşıyakalılar Takas Şenliği’nde buluştu

  Sezon açılışı Andımız’la yapıldı

  Konak’ta Cumhuriyet coşkusu sürüyor

  Fuarcılıkta yıldızı parlayan kent: İzmir, hayalin gerçeğe döndüğü yer

  Her engel aşılmak içindir

  Bornova’da muhtar dayanışması

  Meyve suyunda meyve oranı azaltılamaz

  Havayollarındaki tazminatlar için TL çağrısı

  Bornova Belediyesi’nin piyano kurslarına yoğun ilgi

  İhale Özetleri

  İhale Özetleri

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  22 Ekim 2018 Tarihli ve 30573 Sayılı Resmî Gazete

  Karayollarında Durum

  21 Ekim 2018 Tarihli ve 30572 Sayılı Resmî Gazete

  Star Rafinerisi, ilk özel endüstri bölgesi oldu

  Her yıl 214 milyar TL’lik gıda çöpe gidiyor

  Su ürünleri sektörü ABD’ye ihracatta 100 milyon dolar hedefliyor

  Kurulan şirket sayısı %16,26 arttı

  Palandöken, “Gıda israfıyla mücadele hızlanmalı”

  Koç Holding, Dünyanın en iyi işverenleri listesinde ilk 100’de

  Su ürünleri sektörü tek çatı altında buluştu

  ininal, yaygın yükleme ağına Teknosa’yı da ekledi

  Gıdanın geleceğine Aroma katkısı

  “16 Nisan, reform süreci başlangıcıdır”

  Palandöken, “Zincir marketlerden sonra esnafı en çok halk ekmek zorluyor”

  Kaan Air, orman yangınlarıyla mücadeleye hazırlanıyor

  Arçelik Kristal Elma’da 4 ödül birden kazandı

  ATO’dan nitelik eleman sorununa çözüm

  Türk mobilya markaları Amerika’da beğeni topladı

  Doğru zeytinyağı seçiminde 5 püf nokta

  Başkan Şenol: Yapacak daha çok işimiz var

  Karşıyaka’da ‘Muhtarlar Parkı’ açıldı; Muhtarlara en anlamlı hediye

  Aksaray’dan dünyaya teknoloji ihracatı

  Hedef engelsiz Buca

  Bornova Belediyesi’nden eğitime tam destek

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 22.10.2018
  Ticaret 20.10.2018
  Ticaret 19.10.2018
  Ticaret 18.10.2018
  Ticaret 17.10.2018
  Ticaret 16.10.2018
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni