• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Oğuzhan Daver ►KEYİF KÖŞESİ
12
14
16
18
13/10/2020 06:48
Sonbaharla Beraber Asmalara Bakım Zamanı Geliyor

daveroguz@gmail.com

     Eylül ayı sonunda bahçenizde üzüm veren asmanız varsa keyfiniz yerindedir. Ama bir şartla. Bakacaksınız, hem de iyi bakacaksınız. Zaten çok kaprisli olmayan bitkiniz, olanakların elverdiği en kokulu, en şekerli yemişleri size sunmaya her sonbahar hazırdır. Bu arada eşek arıları, ya da, ülkemize şu yeni dadanan Asya eşek arıları, bazen asmanıza musallat  olabilir haberiniz olsun ama, ne gam! Sizi deli ediyorlarsa, her üzüm salkımına bir kese kağıdı geçiriverin. Böylece tane eksiltmeden tümü olgunlaşabilir.

     Güneş ışınlarının azaldığı bu günlerde, salkımları kapayan yaprakları saplarından keserek olgunlaşmalarını sağlayabilirsiniz. Hatırlarsanız daha önce yemiş veren dalların yemişten sonraki gözlerden kesilmelerinden bahsetmiştim. Buna asmanın yeşil budanması diyebiliriz ki, yemişe daha çok özsu gitmesini sağlayarak, üzüm tanelerinin daha iyi gelişmelerini sağlar. Yeşil budamayı hakkıyla yapmak için, son salkımdan sonra sadece 3 yaprak bırakacak şekilde dalları budayın. Beraberinde meyve vermeyen dalları ve asmanın burgulu tutturgaçlarını (sülüklerini) da diplerinden kesip atın.

     Asmaya sene içinde, 2 defa Bordo bulamacı püskürtülmesi gerekir. Asmaları mantar hastalıklarından korumak için en önemli yöntemdir. İlk püskürtme, yapraklar hemen döküldükten sonra; 2. püskürtme ise tomurcuklar hemen patlamadan yapılmalıdır. Bazı cinslerin mantar hastalıklarına çok dayanıklı olduğunu baştan söyleyeyim. Yalnız, yaprakların suyla ıslatılmaması bu hastalıklardan korunmak için çok önemli bir ayrıntıdır. 5 sene kadar önce, rahmetli Gülser Ayata, Fransa’dan gelen  bir asmayı neredeyse zorla vermişti. Aradan zaman geçti.

     Kitabına uygun olarak budamasını ve bakımını yaptım. Taneleri çok ufak, ama çok şekerli siyah üzümleri her sonbahar afiyetle yiyoruz. Bu asma için şimdiye kadar hiç Bordo bulamacı kullanmadım. Bunun sebeplerinden bir tanesinin ilk budamayı 1,5 metre yukarıdan yaparak yemişlerin ve yaprakların çok yukarıda olmasından kaynaklandığını düşünüyorum.

     Yemiş oluşumunu tetikleyebilmek için, kış sonunda diğer deyişle Şubat sonundan Mart sonuna kadar başka bir budama daha yapmanız önerilir. Bu işlem için don olan günler dışında, geçen seneden kalan dallar 3 tane göz bırakarak budanmalıdır. Doğal olarak tüm dalları dibinden keserseniz, genellikle seneye yemiş memiş alamazsınız. Sonbahar biterken, yanmış hayvan gübresiyle tam olgunlaşmamış kompost çevresine örtü olarak serpilebilir.

     Yeni asmalar sonbahar ve kış aylarında dikilebilir. 30 cm. derinlikte ve genişlikte bir çukur bu iş için harika olacaktır.  Asmayı duvarın yanına ekecekseniz, açtığınız çukurun kenarı duvara 30 cm. olmalıdır. Duvara tel çekerek asmayı bu tele sardıracak iseniz tel, duvara 15 cm. uzaklıkta olmalıdır. Böylece havalanma kolaylaşacaktır. Birden fazla asma ekilecek ise aralarında iki metre olmalıdır. İlk ektiğiniz zaman bitkinin kurumaması için sık aralıklarla sulamanız, 3 sene sonra harika yemişler elde etmeniz için yeterli olacaktır. Tekrar aynı noktayı vurgulayacağım: Lütfen dikim yaparken aşı yapılmış olan boyun kısmını toprağın üstünde kalmasına dikkat edin.
     
     Keyifli Bahçeler...

Önceki Yazılar :
Haberler
  Riskli durum devam ediyor

  Türkiye’nin balığı izmir’den gidiyor

  T.C. KEMALPAŞA İCRA DAİRESİNDEN AÇIK ARTIRMA İLE TAŞINMAZ SATIŞI

  DÜZELTME İLANI: ODALARI FM200 GAZLI SÖNDÜRME SİSTEMİ ve TIBBİ GAZ SANTRALİ İLE KOLLEKTÖRLERİN YENİLENMESİ YAPIM İŞİ

  Vergi yapılandırmasının detayları belli oldu

  Pekcan: Küresel ekonomi %4.4 küçülebilir

  Eylül ayında kurulan şirket sayısı arttı

  Kemeraltı esnafında kira zammı korkusu

  Boyner, 2021’de 5 yeni mağaza açacak

  Demir yolunda hedef yüzde 80 yerlilik

  Sosyal yardım desteği Ekim ödemeleri başladı

  Sabancı ve Skoda Transportation, güçlerini TEMSA’nın geleceği için birleştirdi

  Çelikte kapasite fazlasına çözüm arayışı

  “Sanayici gerekli önlemlerini alarak üretime devam etsin”

  250 milyar dolarlık hırdavat sektörü İstanbul’da buluşacak

  İZİD ve AIESEC İzmir, gençler için buluştu

  Renault Grubu 2020’nin üçüncü çeyreğinde 10 milyar 374 milyon Euro gelir elde etti

  İzmir ilk “Cittaslow Metropol” olmaya aday

  Her beş kişiden üçü turistik seyahate hazır değil

  Borsalarda Alım-Satım

  Can dostlarını sahiplenenler çoğalıyor

  BiP, TV+, lifebox ve Hızlı Giriş Digicel ile 32 ülkeye açıldı

  Maske-Temizlik-Mesafe Haydi Sen de Sobele!

  GF Hakan Plastik, ihracatta gücünü artırıyor

  Başkan Arda ve ekibinden Sarnıç çıkarması

  Ödüllü filmler İzmir Sanat’ta gösterime giriyor

  Baskan Sandal sahaya indi

  “Hey İzmirli” karikatür sergisi açıldı

  Sabri Ülker Bilim Ödülü, Türk bilim insanı Doç. Dr. Elçin Ünal’a verildi

  Geleceğin perakendeciliği yerli girişim “Shopi”ye emanet

  Buca’nın ürünleri 1.458 mutfağa bereket oldu

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  Avrupa’da alarm veren vaka artışı Türkiye’de de yükseliyor

  Asfalt freze Karabağlar yollarında

  Bayraklı, Cumhuriyet Bayramı’nı coşkuyla karşılayacak

  Konak’ta kurslar yeniden başlıyor

  İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞKANLIĞINDAN TANITIM ve REKLAM ALANLARININ KİRAYA VERİLMESİ İŞİ

  SİGORTACILIK HİZMETİ ALINACAKTIR

  İhale Özetleri

  24 Ekim 2020 Tarihli ve 31284 Sayılı Resmi Gazete

  Karayollarında Durum

  Aktif hasta sayısı 36 bini geçti

  İthalat çiftçiyi vuracak

  Dünya kuru üzüm ihracatının %36’sını yapmayı hedefliyoruz

  “Demir İpek Yolu, Türkiye’siz düşünülemez”

  PTT, 180’inci yaşını kutluyor

  Döviz / Altın

  Borsalarda Alım-Satım

  Türk Telekom mobil altyapısını yeniledi

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 24.10.2020
  Ticaret 23.10.2020
  Ticaret 22.10.2020
  Ticaret 21.10.2020
  Ticaret 20.10.2020
  Ticaret 19.10.2020
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni