• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Oğuzhan Daver ►KEYİF KÖŞESİ
12
14
16
18
09/11/2021 06:34
Üzümsü Yemişler -II

daveroğuz@gmail.com

     Geçen hafta, kabak tatlısından bahsedince, bir çok mesaj ve elektronik posta aldım. Okşan Kurç kardeşimiz, 1 kilo bal kabağı (Cucurbita maxima) parçaları aralarına, 2 su bardağı kadar toz şeker koyarak, bir gece beklettiğini yazmış. Ertesi gün kendi suyunda yumuşayana kadar pişirdiğini de eklemiş. Bal kabağı ile helvacı ya da kestane kabağı nedense hep karışır. Aralarında bir çok fark olmasına rağmen, balkabaklarının sapı kesince kesitinin yuvarlak olmasına karşılık, helvacı kabaklarının (Cucurbita pepo) sapları beş köşelidir. Beş köşeli sap şekli, helvacı kabaklarının bir alt türü olan Hokkaido kabakları için de geçerlidir.

     Kabakları saplarını kestikten sonra, güneşli bir günde, dışarıda bırakarak saplarının kurumalarını bekleyiniz. Daha sonra sıcaklığı 10-15 derece arasında olan, serin nemsiz bir yerde istif edin. 15 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda, yemişlerde su kaybı olmaktadır. Çok fazla kabağınız varsa, bir tahta palet alarak alt taraftan hava akımının geçmesini sağlayınız. Sakladığınız kabakların yaralanmaması önemlidir. Burada püf noktalarından bir tanesi de, bu yemişleri taşırken saplarından tutarak götürmeyin. İnanamayacağınız kadar kolay bir şekilde, kabaklar saplarından ayrılarak yere düşerek yararlanılır. Yaralanan, berelenen kabakların sakladığınız yerde çürümesini önleyemezsiniz.

     Birkaç ufak söz de, Ağustos, Eylül aylarında kum ve perlit karışımına diktiğimiz çelikler için etmek isterim. Normal şartlarda çelikler, dikimden 6 ile 8 hafta arasında köklenmeye başlayarak, kompost, toprak karışımına alınabilirler. Bunlara rağmen, diktiğim çelikleri Nisan ayına kadar yerlerinden rahatsız etmiyorum. Bunun nedeni, bir çok defa hiç ümidimin kalmadığı çeliklerin bile, ilkbaharın ışıltılarıyla yeşillendiğine tanıklık ediyorum. Doğal olarak soğuktan korkan bitki fidelerinin, ısının düşmediği ortamlarda saklanması gerektiğini de unutmamak lazım.

     Geçen hafta yazdığım diğer bir konu olan üzümsü yemişlere de, bıraktığım yerden devam etmek istiyorum. Biz de pek bilinmese de siyah Frenk üzümleri (Ribes nigrum), yeşil Frenk üzümleri (Ribes odoratum) ve kırmızı Frenk üzümleri (Ribes rubrum) mayhoş tatlarıyla çocukların hoşlandığı yemişlerdendir. Pastacılıkta ve et, balık soslarında Orta Avrupa mutfaklarında çokça kullanılırlar. Diğer bir üzümsü yemiş ise, Bektaşi üzümüdür (Ribes uva-crispa). Fransızlar bu yemişe palamut Frenk üzümü adını takmışlar (groseillier a maquereau). Boyu 1,5 m.’yi aşmayan ağaççık, çok dikenli olması ve yemişlerinin çok ekşi olması nedeniyle çok rağbet görmüyor. Yalnız fransız mutfağında ekşiyi tatlıyla, yağlıyı yavanla dengelemek önemli olduğu için, bu yemişin kullanılması o kadar tuhafıma gitmedi. Unutmayın, Frenk üzümleri de, Bektaşi üzümleri de Haziran, Eylül ayları arasında meyve verirler.

     Üzümsü meyveler deyince kızılcık (Cornus mas), yalancı iğde (Hippophae rhamnoides), kara mürver (Sambucus nigra), iğde (Elaeagnus angustifolia) aklımıza geliyor. Hatta bunlara kivi (Kiwi ssp.), aronya (Aronia) , fındık (Corylus) da eklenebilir. Kara mürverin çiğ yenmesi durumunda ishal, karın ağrısı gibi istenmeyen yan etkileri olduğunu yazmıştım. Yalancı iğde ise, likapadan bile daha çok C vitamininden zengin olup, permakültür yapanlar tarafından çok beğenilen, her duruma uyum sağlayabilen bir bitkidir.

     Likapa (Vaccinium ssp.) ya da yaban mersini Doğu karadeniz bölgesinin endemik bitkisi olup, çok asitli  (pH’ı 4,5 ile 5,5 arasında), geçirgen toprak ve bol su ister. Bahçemdeki fideler 6 bilemediniz 7 yılda bir yeterli koşulları oluşturmadığım için ziyan olurlar. Siz, en iyisi mi büyük saksılarda bu bitkileri rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Doğal olarak saksılardaki bitkilerin, toprağa dikili olanlardan daha çok su istediğin unutmayın.

     Her ne kadar yazmak istediğim bir kaç yemiş daha kaldıysa da, bu hafta da, yazımı burada sonlandırıyorum. Sizden ayrılmadan Okşan Kurç kardeşimin kabak tatlısı fotoğrafı beraberinde; böğürtlen ve Frenk üzümü yapraklarının fotoğraflarını sizinle paylaşıyorum.

     Keyifli Bahçeler...

Önceki Yazılar :
Haberler
  Vak’a/test oranı iki gündür geriliyor

  TEHLİKELİ ATIKLARIN TOPLANMASI, TAŞINMASI, ARA DEPOLANMASI ve BERTARAFI HİZMET ALIMI

  Dış ticaret açığı 5,3 milyar dolar

  “Mevcut para politikası etkileri 2022’nin ilk yarısında görülecek”

  Travel Turkey İzmir turizme yön veriyor

  Nebati: Önceliğimiz yatırım ve istihdam olacak

  Güler: Tek tarafı koruyan sözleşme olmaz

  Duayen iş insanı Erdoğan Özgörkey hayatını kaybetti

  Süt üreticisi fahiş zamlara tepkili

  “Antalya Havalimanı ihalesi ekonomiye olan güvenin göstergesi”

  Döviz / Altın

  Google Türkiye 15. yılını kutluyor

  Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati

  Petrol piyasası lisans yönetmeliğinde değişiklik

  Kırsal kalkınma desteklerinde düzenleme

  Sanayinin yeni buluşma noktasına ilgi artıyor

  “Kadınlar oldukça tartışma zenginleşiyor”

  Telseren: Önce suya yatırım yapmalıyız

  PTT AŞ hizmetlerinde dijital dönem

  İzmir sevdalıları Konak’ta anıldı

  Karşıyakalı minikler ‘Şubadap Çocuk’ ile buluştu

  İzmir’de kadınlar “temsilde eşitlik” için yürüyecek

  Güveli Barajı tamamlandı

  Elektrik üretiminde en büyük pay rüzgar enerjisinin

  Çiftçinin kuraklık kaybı 20 bin TL

  İzmir’in bisikletli ulaşım projeleri ödül kazandı

  BBŞT’de ikinci gala

  Borsalarda Alım-Satım

  Pamukkale Belediyesi A0 tarayıcı satın alacak

  Buca’ya giysi toplama kumbaraları geldi

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  Türk Telekom ile engelsiz yaşam

  Pamukkale Belediyesi çiçek satın alacak

  112 bin satıcı 63 milyon ürünü Türkiye ile buluşturdu

  Efes Selçuk Belediyesi ile AKUT arasında protokol

  Yaşamak için engel yok!

  Kur artışı dijital pazarlama yatırımlarını durdurmadı

  DSİ Samsun 71. Şube Müdürlüğü onarım işi yaptıracak

  Soyer: Ekonomik krize rağmen yatırımlarımız sürecek

  Konak Belediyesi’nin yeni bina projesi görücüye çıktı

  İhale Özetleri

  02 Aralık 2021 Tarihli ve 31677 Sayılı Resmî Gazete

  Karayollarında Durum

  Aralık ayının ilk gününde 196 kişi vefat etti, 22.556 yeni vak’a tespit edildi

  Poşet bedeli ile çevre fonu kurulsun!

  Döviz / Altın

  “Enflasyona karşı emeği koruyacak asgari ücret belirleyeceğiz”

  Kredi Garanti Fonu’ndan iki yeni destek

  İSO Türkiye İmalat PMI 52,0’ye yükseldi

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 03.12.2021
  Ticaret 02.12.2021
  Ticaret 01.12.2021
  Ticaret 30.11.2021
  Ticaret 29.11.2021
  Ticaret 27.11.2021
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni