• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Kariyer  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  TİCARET SOHBETLERİ  |  FİNANS  |  İHALELER  |  TİCARET BORSALARI  |  RESMİ GAZETE

Okyay’dan, esnafa ‘kredi’ sözü

04 Ocak 2018 Perşembe 16:00
12
14
16
18

Okyay’dan, esnafa ‘kredi’ sözü

   ► Başkan Adayı Alpay Okyay, Pazar günü yapılacak İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanlık seçimleri öncesi projelerini açıkladı.

           FATİH ÖZKILINÇ     
     Pazar günü yapılacak İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanlık seçimleri öncesi projelerini açıklayan Başkan Adayı Alpay Okyay, personel bankası projesiyle sektöre eleman yetiştireceklerini, Kredi Kefalet Kooperatifi ile esnafa kredi desteği sağlayacaklarını kaydetti.
     İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası’nın (İLGEO) 7 Ocak Pazar günü yapılacak olan genel kurulu öncesi başkan adayları çalışmalarına hız verirken, Genel Kurul’da, 16 yıldır Oda Başkanlığı görevini yürüten Aykut Yenice’nin dışında, 8 yıl Aykut Yenice’nin yardımcılığını yapmış Doğan Kılıç ile Adil Müftüoğlu Lokantası’nın sahibi Alpay Okyay’ın listelerinin yarışması bekleniyor.

“Her şeyi dedemden öğrendim”
     2 sene önce oda başkanlığa adaylığını açıklayan Alpay Okyay, mesleğe başlayış serüveni ve başkanlığa seçilmesi halinde yapmayı hedeflediği projeler hakkında açıklamalarda bulundu. Mesleği de odacılığı da dedesinden öğrendiğini dile getiren Okyay şöyle konuştu: “İlk kez aday oluyorum. Günümüzdeki lokantacılık sistemi ile dedemin lokantacılık sistemi ile aynı değil. İkisini harmanlayıp güzel bir oluşum yapacağım. Dedeme internet, databank demiş olsaydık anlayamazdı. Buca Kaynaklar’da satılan odamıza ait olan yeri dedemin yıllar önce aldı. 3 dönümlük alanın 1 dönümüne eğitim merkezi yapmak istiyordu. Dedem bana gelecekte bu meslekte usta yetişmeyeceğini söylemişti. Yapacak olduğu eğitim merkezi ile usta yetiştirecekti ve esnafın hizmetine sunacağını belirtmişti. Şimdi dedemin o projesini aldım, günümüz sistemi ile harmanlayıp proje ürettim. Benim söylediklerimin hepsinin altı dolu.”

“Malı uygun fiyattan alacağız”
     Et başta olmak üzere birçok malzeme giderinin inanılmaz arttığını ifade eden Okyay, “Özellikle son 1 yıl içerisinde et fiyatları çok artış gösterdi. Bununla ilgili odaların da fazla yapacağı bir durum söz konusu değil. Belirli lokasyonlarda kasap, manav, yağ ve tüp bizim ana giderlerimiz olan şeylerde gereken yerlerle anlaşma yapıp üyelerimize uygun fiyatta kaliteli mal almak istiyoruz. Örnek veriyorum Alsancak’ta Ahmet kasapla anlaşıp piyasada ki fiyatını öğrenip 40 lira ise 38 liraya anlaşarak alacağız. 2 TL deyip geçmemek gerekiyor. Toplu alımlara bakıldığında epey fark ediyor. Kar elde etmiş oluyoruz. Bunu tüm toplu alımların ana giderlerin içerisine koyabilirsiniz. Bu yapacağım projelerden bir tanesi” dedi.

“Personel bankası kuracağım”
     Şu an odanın gayrimenkullerinin kalmadığını ve odaya hizmet amaçlı gayrimenkuller kazandırmak istediklerini söyleyen Okyay, “Bu gayrimenkullerin satışını yönetimlerin elinden alacağız genel kurulun yetkisine vereceğiz. Yüzde  51 genel kurul el kaldırırsa bu satışlar olacak. Burada Alpay Okyay bile odalar mülkünden zarar görebilecek. Odamızın varlığını korumam için tedbir alacağız. Personel bankası diye bir projem var. Bu proje benim için çok önemli Bu zamanda komi bile bulamıyorsunuz. Usta yetişmiyor mesleğimizde Çıraklık eğitim merkezi açıp salon ve mutfak personeli yetiştirmek istiyorum. Bu yetiştirdiğim personelleri data sistemi içerisinde yerleştireceğim oda bünyesinde. Bunun dışında boş olan komi garson kebapçı kim varsa bunları da toplamaya çalışacağım. Bunların yeterlilik seviyesine göre dereceler verip kendi bünyemizde oluşturduğumuz eğitim birimlerimizde bunları da odaklı sistemin içerisine koyarak üyemiz örnek veriyorum döner ustası mı arıyor. Bunların bende referansları sabıka kayıtları ikametgahları bende olacak. Alsancak Bölgesi Huriye Hanım’ın döner ustasına ihtiyacı var odaya telefon açacak. Oda ona uygun bu bölgede yaşayan elimizde 5 kişi var. Bu 5 kişiyi yönlendireceğiz. İşveren ve işçiyi buluşturacağız” ifadelerini kullandı.

Yemek çekleri sorunu
     Yemek çekleri sorununun en önem verdikleri sorunlardan biri olduğunu dile getiren Okyay, “Bizim sırtımızda kambur oldu yüksek komisyonlar. yüzde 7 ile yüzde 10 arası komisyon alınıyor. Bunun Avrupa’daki örnekleri yüzde 3, yüzde 5, yüzde 6 olarak değişiyor. Yemek çekleri sorunu eylemle çözülemez, çünkü siz imzaladığınız bir firma bir lokanta imzaladığı Ticket, multinet, setcart imzaladığı sözleşmelere şartları onaylıyorum diye imza atıyor. Protesto etseniz de çıkıp saat kulesine intiharda ediyorum deseniz yapacak hiçbir şeyimiz yok. Bununla ilgili sadece şöyle bir açık var: Maliye Bakanlığı’na bağlı olduğu için bu sözleşmeler ile ilgili dosyalar hazırlatıldı. Avrupa’da ki örnekleriyle çözüm burada arandı. Bu işin içerisinde ben de varım, başkan olduktan sonra  daha da çok içinde yer alacağım. Bunu ben esnafıma kesin sözünü veriyorum. Bununla ilgili kesin güzel sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Ben yüzde 5 komisyon alınmasını hedefliyorum ama yüzde 6 olur yüzde 7 olur. Maliye Bakanlığına Biz komple tavrımızı koyarak tüm sözleşmeleri fes edeceğiz. Örneğin 10 bin üyesi var hepsi silinecek tekrar sil baştan sözleşmeler yenilenecek yani bu işin başka çözümü yok” dedi.

İzmir’e özgü sipariş sitesi
     Ayrıca yemek sepetiyle ilgili bir projesi olduğunu belirten Okyay, “Kendi oda bünyesine ait böyle bir yazılım yapmak istiyorum. Yemek sepeti yüzde 10 yüzde 12 kesiyor. O gün alışveriş yapsanız da yapmasanız da 4 ya da 5,5 TL arası 5 lira ortalamalı her gün sabit kestiği bir aidat var esnaftan. Bununla yemek sepetiyle ilgili bir şey yapmak istiyorum. Sadece İzmir içerisinde olan bir program yapmak istiyorum. Bu güzel olabilecek bir şey. Yemeksepeti yüzde 10 yüzde 12 kesiyor. Ayrıyeten günlük 5 lira civarı bir aidat oluyor. O gün hiç sipariş vermeseniz 5 lira veriyorsunuz. Aylık 150 TL oluyor” şeklinde konuştu.

“Marka mekan yaratmalıyız”
     Turistleri çekebilmek için kentte marka mekan oluşturmak gerektiğini söyleyen Okyay, “Türk mutfağını iyi tanıtmak lazım. Bunu yapmanın iki sebebi var: Bir kültürümüze sahip çıkmak, iki Türk mutfağını yönlendirmek. Özellikle genç kitleyi hedef alıyorum. 40-50 yaşındaki adam yine sulu yemeğe alışkın, çocukların hepsi ya dürüm döner ya da hamburger yiyor. Çocuk dershaneden çıktığında şurada A lokantası şurada B lokantası var oraya gidelim. Kuru fasulye pilav yiyelim desin, bu hem kültürümüze hem esnafımıza sahip çıkma ve sağlık açısından çok önemli. Bunu yaparken kar amacı gütmemek gerekiyor. Yani standart fiyatların olması çok önemli. Vedat Milor aramın iyi olduğu biri. Lokantama da gelir. Kaliteli bir fuarda ses getiren isimlerin olması basında duyurmak çok önemli basında yaptığınız organizasyonun duyurulması çok önemli.  Mesela benim sokak arası mekanlarım olacak. İzmir’in lezzetleri popüler köklü mekanları olacak bunu basında duyuracağız. Kebabıyla döneriyle sulu yemeğiyle çorbasıyla, Ege tarafıyla, Doğu tarafıyla çok çeşitli bir mutfağımız var. Bu konu zor değil ama iyi organize olmak lazım. Bunu bir şekilde yapacağız ama bunların hepsini basına duyurmamız lazım” diye konuştu.

“Kredi Kooperatifi kuracağız”
     Odanın aylık aidatlarının 200 lira ila 300 lira arasında değiştiğini ifade eden Okyay, “Avukatımız mesleki konularda üyelerimize ücretsiz danışmanlık verecek. Yani esnafım benim bir ticari iş mahkemesinde yardım olunacak konularında ama davasına girecek ama danışmanlık verecek ücretsiz bir şekilde. Nasıl maaş alıyorsa bu avukat, bunu da yapacak. Bir diğer projemde Kredi Kefalet Kooperatifi, şu an 50 ye yakın Selahattin Ünlü’nün de başında olduğu Kredi Kefalet Kooperatifimiz var. Biz de lokantacılara ait bir kooperatif kurmak istiyoruz. Bununla üyelerimize kredi temin etmek istiyoruz. Fakat bunu of therecord söyleminde gerçekleştireceğiz. Bu kolay değil yani bu para benim çekmecemde durmuyor. Yarın bir gün adamın işleri bozulup parasını ödeyemediği zaman üyeme icra yapmak istemiyorum. Adamın 3 bin 3 bin taksiti var. Atıyorum 10. Taksitinde işleri bozuldu. Sonrasında Alpay da bizi idare etmedi icraya verdi. Bu lafı duymak istemiyorum. Ama böyle bir kooperatif kuracağız” şeklinde konuştu.

“İşyeri açmak zorlaşacak”
     İşyeri açmayı zorlaştıracaklarını dile getiren Okyay şöyle konuştu: “10 senelik ustalık belge isteme, ruhsatta bacanın tam emisyon gücünden en ince ayrıntısına kadar inceleyeceğiz. Yeni yer açacak olanlara başkanlığa geldiğimizde iş yeri açması zorlaşacak. Bence pazar doydu. Toplam 4500 kayıtlı esnaf var. 500 de kayıt dışı olsa 5 bine yakın lokanta yapıyor. Bence pazar için yeter. Hiç lokanta açılmayacak diye bir durumu söz konusu değil. Ama lokantayı hakkı olan açsın, bu işi iyi bilen açsın.”

Fiyat tarifesi sıkıntısı
     Resmi olarak 10 yıldır fiyat tarifesi çıkmadığını, resmi fiyat tarifesi üzerine yeni bir fiyat tarifesi koymanın evrakta sahteciliğe girdiğini söyleyen Okyay, “Bizim birlik ve TESK bu işin üstüne gitmiyor. Resmi belgelerin üzerine fotokopi yapıştırarak koyamazsınız. Bu bir suçtur. 10 yıldır fiyat tarifesi çıkmıyor. Fiyat tarifesi çok önemli. Fiyat tarifesi hem tüketiciyi korur, hem de esnafı korur. Tüketici haklarında o yemek fiyat listesini koymak bir zorunluluktur. Koyması gerekiyor. Tüketici haklarına göre tüketici fiyatları öğrenmek zorundadır. Menüsünün içinde fiyatlar yazılmış olmalı. Bu yönde de bizde bir çalışma yapacağız. Sonuçta tüketici haklarına giriyor ve zorunlu bir durum.” İfadelerini kullandı.

3 dönem şartı
     Oda başkanının en fazla 3 dönem seçilmesi gerektiğini ifade eden Okyay, “Çıraklık, kalfalık, ustalık dönemi olarak görülmeli. Daha da hizmet etmek isteyen varsa çıtayı yükseltmeli. 3 dönem başkanlık olması çok ideal. Bu yasalandırılmalı. Kişi 3 dönemden sonra başkan olamamalı” dedi.

“İlişkilerimi oda için kullanacağım”
     Son olarak Pazar günü yapılacak seçimli genel kurulda, üyelere sandığa gitme çağrısı yapan Okyay, esnafın iradesine sahip çıkacağına inandıklarını belirterek, “Mesleğimize sahip çıkmak, verdiğimiz aidatların karşılığını almak için tüm esnafımızın 4 senede bir yapılan bu kongrelere katılması çok önemli. İnanıyorum ki esnafımız iradesine sahip çıkacaktır” dedi. Oda Başkanı Adayı olmasının en önemli nedenlerinin başında mevcut Oda Başkanı Aykut Yenice’nin projelerini eleştirmesi, ikinci nedenin ise yapacağı projeler olduğunu dile getiren Alpay Okyay, “Mesleğimizin güncel sorunlarına proje üretmek onun dışında meslektaşlarımızın bireysel kurumlarla sorunlarında köprü olmak istiyoruz. Burada kullanacağımız şey ikili ilişkilerimiz. Ben hem lokantamın tanınmışlığı ve eski olmasından dolayı, hem sosyal çevremden dolayı bütün siyasi partilerin her kademesinden milletvekilleri ve bakanlar dahil her siyasiyle aram iyidir. Partilerle, emniyet teşkilatları ve bürokratlarla aram iyi. Ben bu çevreyi lokantacı esnafın sorunlarında kullanacağım” diye konuştu.

 


+ Benzer Haberler
» “İtalyan ayakkabısı ile aşık atsak da pazarlamada geriyiz”
» Tire dağ köyleri kooperatifleşiyor
» Doğal gaz dağıtımına 2018’de 1,7 milyar TL yatırım
» “Tarım Foça’nın önceliğidir”
» Balık tezgahlarını lodos vurdu
» Saçların efendileri mutluluk saçıyor
» Obezitenin neşteri; ‘32 $’lık eğitim’
» Sektör kabuk değiştiriyor, tohum ihracatı artıyor
» “Markalı ihracata destek revize edilmeli”
» Bakanlığın gıda denetimleri


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 27.04.2018
  Ticaret 26.04.2018
  Ticaret 25.04.2018
  Ticaret 24.04.2018
  Ticaret 23.04.2018
  Ticaret 21.04.2018
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni