• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Kariyer  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  TİCARET SOHBETLERİ  |  FİNANS  |  İHALELER  |  TİCARET BORSALARI  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Olcay Barış ►SAĞLIK ve YAŞAM
12
14
16
18
14/10/2017 12:38
Hangi ay, hangi balığı yemeli?

Olcay Barış
Uzman Diyetisyen
Medical Park Florya Hastanesi

     Sağlıklı beslenme menülerinin vazgeçilmezi olan balık; folik asit, fosfor, kalsiyum, iyot ve selenyum gibi mineraller içeriğiyle de çok zengin bir besin. Balık mevsiminde tüketildiğinde daha sağlıklı ve doğru tercih. Hangi ay hangi balığın lezzetli olduğundan, tazeliğinden ve pişirme yöntemlerinden bahsetmek istiyorumİçinde bulunduğumuz Ekim ayı, balık sezonunun en canlı aylarından biri olarak kabul ediliyor. Palamutun en lezzetli ayı olarak bilinen Ekim’de ayrıca barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça da en lezzetli halleriyle sofralara geliyor.

     Kırmızı et ve tavuk etine göre daha az düzeyde yağ ve doymuş yağ içeren balık, Omega 3’ün yanısıra kaliteli proteinler, vitaminler ve mineraller yönünden çok zengin bir besin. Balık folik asit, fosfor, kalsiyum, iyot ve selenyum gibi mineraller içeriğiyle de çok zengin bir besin ve iyi bir protein kaynağı, B grubu vitaminlerden tiamin (B1), niasin (B3), pridoksin (B6), B12 ve yağda eriyen vitaminlerden A ve D’nin iyi kaynakları olarak kabul edilen balığın 100 gramı, özellikle A vitamini gereksiniminin yüzde 10-15’ini karşılıyor.

Her balık mevsiminde sağlıklı
     Balık, vitamin, mineral bakımından oldukça zengin bir gıda olmakla birlikte beynin kullandığı omega yağ asitlerince de çok zengindir ve en önemlisi mevsiminde balık tüketmektir. Örnek vermek gerekirse, kış mevsiminin dışında tüketilen hamsi ve palamut, yaz aylarında tüketilen lüfer ve kefalden çok da bir şifa beklemek doğru değildir. Bunun yerine, kış bitimine doğru yiyebileceğimiz bir kalkan, ilkbahar mevsiminde yenecek levrek ve mezgit, yaz mevsimi sonuna doğru yiyebileceğimiz çipura bizim için çok daha sağlıklı ve doğru bir tercih olacaktır.

     Ocak: Bu ayın en lezzetli balıkları uskumru, lüfer, palamut ve istavrittir. Çinekop, tekir, kefal, kırlangıç ocak ayında en bol dönemini yaşayan balıklardır.
     Şubat: Kalkan mevsiminin başlangıcıdır. Tekir, gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, levrek şubat ayında lezzetlidir.
     Mart: Gümüş, izmarit, mezgit, kalkan, kaya balığı, mezgit, kefal, levrek, yayın balıkları mart ayının lezzetli ve bol bulunan balıklarındandır.
     Nisan: Gümüş, izmarit, kalkan, mersin, barbun, levrek, kefal, kaya balığı lezzetlidir. Nisan ayında en fazla avlanan balıklar kalkan, levrek, mercandır.
     Mayıs: Gümüş, izmarit, mercan, mersin, mezgit, levrek, kaya balığı en lezzetli balıklardır. Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar açısından çok zengin çeşitlilik gösteren bir aydır. Barbun, istakoz, levrek, tekir, dil balığı, pavurya, kılıç, kırlangıç, karides, iskorpit mayıs ayında lezzetle tüketilebilir.
     Haziran: Mercan, akya, kaya balığı, mersin, orkinos, orfoz, sardalya, bu ayda tüketilebilen gereken balıklardandır.
     Temmuz: Sardalya, çinekop, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit bu ayın en lezzetli balıklarıdır. İstavrit çok lezzetlidir.
     Ağustos: Çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetlidir. İstavrit yine en lezzetli balıktır.
     Eylül: Kılıç ve sardalya balıkları hala lezzetlıdır. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır.
     Ekim: Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır.
     Kasım: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir. Kasım ve Aralık, lüferin en lezzetli zamanıdır. Kasım ayı torik akışının en yoğun olduğu zamandır.
     Aralık: Uskumru, lüfer, palamut, torik lezzetlidir. Tekir, bolca avlanır ve hamsinin de tam lezzetli olduğu zamandır.

Gözüne bak tazesini seç
     Balık avlandıktan kısa bir süre sonra tazeliğini kaybeder, bu yüzden balık alınırken tazeliğine çok dikkat edilmelidir. Taze balığın göz bebekleri dışa doğru bombelidir, bayat balığın göz bebekleri ise çökmüş donuk ve mattır. Balığın tazeliğini koruyan soğuk hava depoları olsa da bu özelliklere dikkat etmek gerekir. Ayrıca taze balığın üzerine elinizi bastırıp çektiğinizde bir iz oluşmaz fakat bayat balığın üzerine elinizi bastırıp çektiğinizde iz kalır, balık eski şekline dönemez.
İçeriğindeki sağlıklı yağların bozulmaması ve fazla yağ tüketiminden kaçınmak için balığı yağda kızartmak yerine, haftada en az iki kez fırında, ızgara veya buğulama olarak tüketmeyi ihmal etmeyin. Çok üzücü ama yılda kişi başında sadece 8 kg balık tükettiğimizi biliyor muydunuz? Haftada en az 2 gün mevsiminde balık tüketmeye dikkat edelim.

Önceki Yazılar :
Haberler
  “İş yeri kiralarında stopaj vergisi kalkmalı”

  Geleceğin mesleklerini internet şekillendirecek

  Bilişimin devleri İZTO’da buluşuyor

  Anızın ateşi toprağı öldürüyor

  İZİKAD’dan kadına mobbing eğitimi

  Başkent’te kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmeli

  “Aliağa bu yaz da büyük bir trafik çilesi yaşıyor”

  Turkcell kurumsal dünyasını yeniledi

  Türkler, dijital bankacılık işlemlerinin yüzde 70’ini mobilden yapıyor

  “Dünya bor rezervinin %73’ü Türkiye’de”

  Ege Üniversitesi, balık yetiştiriciliğine yönelik AB projesinde yer aldı

  Kaliteli hizmet için eğitim

  Hitachi Vantara, veri yönetişiminde boşluğu kapatıyor

  Siber suçluların kaçması zorlaşıyor

  Tatilde maksimum hareket özgürlüğü, kesintisiz erişim keyfi

  Global bankacılık trendi pozitife döndü

  Tüketici güven endeksi 73,1 oldu

  İstanbul’un konut fiyatı en ucuz ilçesi Esenyurt

  BETA Kimya A.Ş.’nin yeni Ar-Ge Merkezi tescillendi

  Gayrimenkulun yeni yıldızı Yavru Vatan

  Türkiye’nin mutluluk deposu Alpet tatil yolunda da yanınızda

  Zeytinyağı kullanırken dikkat edilecekler

  Sistem 9, Bilişim 500’de kategori birincisi

  Hedef koydu: 597

  4 bin ekmek yüzlerce kilo peynir tüketildi

  Buca Tenis yenilendi

  Büyükşehir’den Çukurköy seferberliği

  Yazar Kayadibi, kitabını anlattı

  Minik yeteneklere sürpriz ziyaret

  Bayraklı Belediyesi İŞKUR gibi çalışıyor

  Karşıyaka’da kültürler buluştu

  Bu kursun meraklısı çok

  Yaz tatili Bornova Belediyesi Çocuk Kulübü ile daha güzel

  Bornova’da bir park daha yenilendi

  Çankırı’da İzmir fırtına; 6 madalya ve 3 kupayla döndüler

  Çeşmealtı Gece Pazarı’nda coşkulu konser

  Karabağlar’da sevgi, barış ve dostluk gecesi

  Başarının adresi! Aziz Nesin Bilgi ve Eğitim Merkezi

  Hem tatil hem eğitime destek için Foça Spor Lisesi pansiyonunu seçin

  Karşıyaka’da Latin rüzgarları esti

  Buca’nın can dostlarına yepyeni mama kapları

  T.C. İZMİR 7. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNDEN İLAN

  İZMİR 2. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNDEN İLAN

  T.C KARŞIYAKA 1. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNDEN İLAN

  İZMİR 6. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNDEN İLAN

  T.C. KİRAZ (SULH HUKUK MAH.) SATIŞ MEMURLUĞU 2018/9 SATIŞ TAŞINMAZIN AÇIK ARTIRMA İLANI

  Kıyı balıkçısının gündemi; 1380 sayılı kanun, kota, fişbon ve bilimsel yol haritası

  İhale Özetleri

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 23.07.2018
  Ticaret 21.07.2018
  Ticaret 20.07.2018
  Ticaret 19.07.2018
  Ticaret 18.07.2018
  Ticaret 17.07.2018
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni