• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Özge Öçal ►SAĞLIK ve YAŞAM
12
14
16
18
03/03/2018 09:56
Bağırsak Kanserine ‘Kalkan’ Olan Besinler

Özge Öçal
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Acıbadem Maslak Hastanesi

     Sağlıksız beslenme, sigara, alkol ve stres derken bağırsaklarımızdaki iyi bakterilerin sayısı zamanla azalabiliyor. Bunun sonucunda sağlıklı bağırsak floramız bozularak hastalıklara davetiye çıkarıyor. Besinlerin sindiriminin son bulduğu nokta bağırsaklarımız. Sindirim sonucunda bağırsaklardan toksik öğelerin atılımı gerçekleştirilir. Ancak bağırsak florasının bozulmasıyla beraber bağırsakta bulunan bariyerimiz bozulur ve bağırsaklardaki toksik maddeler geri emilmeye başlar. Bu geri emilim sonucu başta bağışıklık sistemimizin bozulması gibi yan etkilerle karşılaşırken, buna diyabet, depresyon, kanser ve kalp damar hastalıkları gibi sistemik hastalıklar eşlik edebilmektedir.

Bağırsak kanserinden korunmada 10 besini etkili oluyor;
Kefir ve Yoğurt

     Bağırsaklarımıza dost bakteriler içeren probiyotik besinler; bağırsak florasını düzenleyerek bağırsağın düzgün çalışmasını sağlıyor ve toksik maddelerin geri emilimini engelliyor. Kefir; içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığının korunmasında önemli etkiye sahip.
     Dost bakteriler açısından oldukça zengin bir besin olan yoğurt, içerdiği canlı mikroorganizmalar (probiyotikler) sayesinde sindirim sistemini düzenliyor, kabızlık, ishal ve  bağışıklık sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösteriyor.

Tahıllar ve Kuru Baklagiller
     Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini arttırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor. Toksik öğelerin kalın bağırsakta uzun süre kalmaması sayesinde burada zararlı bakteri oluşumunun önüne geçiliyor ve sağlıklı bağırsak florasının devamlılığı sağlanıyor.

Turşu
     Turşu içerdiği yararlı bakteriler sayesinde bağırsak florasını korurken, yüksek lif içeriği sayesinde dışkının bağırsaktan geçişinin hızlanmasını sağlıyor ve böylece sağlıklı bir sindirim sistemine destek oluyor. Ancak her ne kadar probiyotik zengini olsa da yüksek sodyum içeriği sebebiyle turşu; tansiyon, diyabet, kalp damar hastalıkları, mide hastalıkları olan kişiler tarafından ya kontrollü bir şekilde tüketilmeli ya da hastalığın seyrine göre hiç tüketilmemeli

Badem ve Ispanak
     2016’da yayınlanan bir çalışmada badem tüketen çocuk ve ergenlerde, tüketmeyenlere oranla bağırsak bakterilerinde yararlı yönde bir değişim olduğu bulunmuştur. Ayrıca içerdiği lifler sayesinde bağırsak mikrobiyotası üzerinde olumlu etkileri olduğu ve yararlı bağırsak bakterileri için besin oluşturarak (prebiyotik) sayıca arttırılmasını sağladığı ortaya konulmuştur.
     Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin içinde bulunan şeker çeşidi bağırsaklarımızda bulunan yararlı bakterilerin sayısının arttırılmasına yardımcı oluyor. Yararlı bakteriler tarafından salınan bir enzim, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin içerisindeki şekeri, bakterilerin enerji kaynağı olarak kullanmasını sağlıyor. Yani aslında vücudumuza dost olan bakterileri besleyerek sayıca artmasında ve bağırsak floramızın düzenlenmesinde rol oynuyor.

Elma ve Muz
     Besleyici özelliği yüksek olan elma, içerdiği çözünür lifler sayesinde mide ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde büyük katkı sağlıyor. Posa içeriği yüksek besinlerle beslenmek bağırsak florasının sağlıklı olarak devamlılığını sağlamak adına elzem. Bir elma  yaklaşık yüzde 20 oranında posa içeriğine sahip.
     Kabızlık ve ishal, bağırsak florasını bozuyor ve bağırsaklarımızdaki yararlı bakteri sayısının azalarak, emilim bozukluklarının oluşmasına neden oluyor. Muz içerdiği lifler sayesinde sindirim sistemini düzenleyerek ishal veya kabızlık gibi durumların önüne geçiyor. Sindirim sorununuz veya hazımsızlık probleminiz varsa muzun olgun olmasına dikkat edin. Olgunlaşmamış (dışı yeşil) olan muzların sindirimi zor olduğu için hazımsızlık ve gaz şikayetini artırabilir.

Somon ve Hindistan Cevizi Yağı
     Omega 3 vücuda dost bağırsak bakterilerinin sayısının arttırılmasına destek oluyor ve böylece sağlıklı bir bağırsak florası oluşturuyor. Haftada iki üç kez omega 3’ün en zengin kaynaklarından biri olan somonu tüketmeyi ihmal etmeyin.
     Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda hindistan cevizi yağının, içerdiği orta zincirli yağ asitleri sayesinde, uzun zincirli yağ asitlerine göre sindirim sırasında vücudu daha az yorduğu ve bunun da sindirimi kolaylaştırıcı bir etken olduğu üzerinde durulmaktadır. Buna ek olarak anti-viral, anti- bakteriyel özelliği de bulunmaktadır. Böylece zararlı organizmaların yok olmasını destekleyerek inflamatuar bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu olduğu son yıllarda yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.

Önceki Yazılar :
Haberler
  EŞYA KABUL BİRİMİ İNŞAATI YAPILMASI ve GİRİŞ YOLU DÜZENLENMESİ İŞİ

  OKUL BİNASI BAKIM ONARIM İŞİ

  T.C. İZMİR 3. İCRA DAİRESİ 2019/3459 TLMT. TAŞINIRIN AÇIK ARTIRMA İLANI

  Kuru üzüme 80 milyon dolarlık dokunuş

  Kurulan şirket sayısı yüzde 57 arttı

  “Basmane ve Alsancak’ta ulaşım yer altına alınacak”

  Yabancılar durmadan alıyor

  İzmir’in ilk masal evi eğitim ve istihdam sağlayacak

  Gürer: Ülke hayvancılığının içinde bulunduğu durum, meraların durumu ile ilgilidir

  Fazıl Say’a bu yıl festivalin ‘Onur Ödülü’ verildi

  Seferihisar’da Halk Market açıldı

  Uzay meraklısı ailelerden uzay turlarına büyük ilgi

  Sign Of The City Awards yeniliklerle başladı

  Aydınlatma sektörü atağa kalktı

  Sonbaharı Urla’da Jazz Festivali ile karşılıyoruz

  Bayraklı’da ‘Deprem’ paneli

  Urla’dan ‘kokulu’ davet; ‘Sarı’ festival başlıyor

  Halkbank’tan Türk Lirası’nı destekleyen yeni ürün

  Dünya rekortmeni Derya Can’dan yeni rekor denemesi

  İMİB doğal taşta 2 milyar dolarlık ticaret hacmini arttırmak istiyor

  Burslu okuyacak Tekstil Mühendisleri Ar-Ge Merkezlerinde istihdam edilecek

  “Geçirimli beton sayesinde sel felaketindeki hasarın önüne geçmek mümkün”

  Geberit cirosunun % 2,5’i ile Ar-Ge odaklı çalışıyor

  Albaraka Türk ICD ile Murabaha sözleşmesi imzaladı

  Büyük zafer iki etkinlikle kutlamacak

  Torbalı Belediyesi’nden ‘Börülce Festivali’; haydi İzmir bu festival kaçmaz

  Ulusal Yapay Zeka Enstitüsü kuruluyor

  Buca Belediyesi’nden Atatürk Maskı’nda özel bakım çalışması

  Bornova Belediyespor’da hedef play-off

  İnşaat maliyet endeksi aylık %0,79 düştü

  Tüketici güven endeksi 58,3 oldu

  Trump’ın dış politikası hanehalkı gelirini 580 $ azaltacak

  11 Sight, sağlık turisti geri dönüşünü 3 kata kadar artırıyor

  Aksa Enerji, fon yöneticileri ve analistler ile bir araya geldi

  Yeni Bi’ Fest bu yıl ilk kez İzmir Arena’da

  Çocuklara çevreci bilgi oyunu; ‘Dünyanın Geleceği’

  İhale Özetleri

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  Borsalarda Alım-Satım

  Döviz / Altın

  23 Ağustos 2019 Tarihli ve 30867 Sayılı Resmi Gazete

  Karayollarında Durum

  T.C. İZMİR 3. İCRA DAİRESİ 2018/4614 TLMT. TAŞINIRIN AÇIK ARTIRMA İLANI

  TIBBİ MALZEME SATIN ALINACAKTIR

  Kuru üzüm rekolte beklentisi 300 bin ton

  “Sağlık Meslek Örgütleri çok uluslu şirketlerin oyuncağı değildir”

  Yurtdışı varlıklar 239,4 milyar $, yükümlülükler 578,2 milyar $

  İzmir’in en değerlisi Göztepe

  Kulaçlar kadına şiddete karşı

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 24.08.2019
  Ticaret 23.08.2019
  Ticaret 22.08.2019
  Ticaret 21.08.2019
  Ticaret 20.08.2019
  Ticaret 19.08.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni