• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Özge Öçal ►SAĞLIK ve YAŞAM
12
14
16
18
03/03/2018 09:56
Bağırsak Kanserine ‘Kalkan’ Olan Besinler

Özge Öçal
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Acıbadem Maslak Hastanesi

     Sağlıksız beslenme, sigara, alkol ve stres derken bağırsaklarımızdaki iyi bakterilerin sayısı zamanla azalabiliyor. Bunun sonucunda sağlıklı bağırsak floramız bozularak hastalıklara davetiye çıkarıyor. Besinlerin sindiriminin son bulduğu nokta bağırsaklarımız. Sindirim sonucunda bağırsaklardan toksik öğelerin atılımı gerçekleştirilir. Ancak bağırsak florasının bozulmasıyla beraber bağırsakta bulunan bariyerimiz bozulur ve bağırsaklardaki toksik maddeler geri emilmeye başlar. Bu geri emilim sonucu başta bağışıklık sistemimizin bozulması gibi yan etkilerle karşılaşırken, buna diyabet, depresyon, kanser ve kalp damar hastalıkları gibi sistemik hastalıklar eşlik edebilmektedir.

Bağırsak kanserinden korunmada 10 besini etkili oluyor;
Kefir ve Yoğurt

     Bağırsaklarımıza dost bakteriler içeren probiyotik besinler; bağırsak florasını düzenleyerek bağırsağın düzgün çalışmasını sağlıyor ve toksik maddelerin geri emilimini engelliyor. Kefir; içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığının korunmasında önemli etkiye sahip.
     Dost bakteriler açısından oldukça zengin bir besin olan yoğurt, içerdiği canlı mikroorganizmalar (probiyotikler) sayesinde sindirim sistemini düzenliyor, kabızlık, ishal ve  bağışıklık sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösteriyor.

Tahıllar ve Kuru Baklagiller
     Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini arttırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor. Toksik öğelerin kalın bağırsakta uzun süre kalmaması sayesinde burada zararlı bakteri oluşumunun önüne geçiliyor ve sağlıklı bağırsak florasının devamlılığı sağlanıyor.

Turşu
     Turşu içerdiği yararlı bakteriler sayesinde bağırsak florasını korurken, yüksek lif içeriği sayesinde dışkının bağırsaktan geçişinin hızlanmasını sağlıyor ve böylece sağlıklı bir sindirim sistemine destek oluyor. Ancak her ne kadar probiyotik zengini olsa da yüksek sodyum içeriği sebebiyle turşu; tansiyon, diyabet, kalp damar hastalıkları, mide hastalıkları olan kişiler tarafından ya kontrollü bir şekilde tüketilmeli ya da hastalığın seyrine göre hiç tüketilmemeli

Badem ve Ispanak
     2016’da yayınlanan bir çalışmada badem tüketen çocuk ve ergenlerde, tüketmeyenlere oranla bağırsak bakterilerinde yararlı yönde bir değişim olduğu bulunmuştur. Ayrıca içerdiği lifler sayesinde bağırsak mikrobiyotası üzerinde olumlu etkileri olduğu ve yararlı bağırsak bakterileri için besin oluşturarak (prebiyotik) sayıca arttırılmasını sağladığı ortaya konulmuştur.
     Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin içinde bulunan şeker çeşidi bağırsaklarımızda bulunan yararlı bakterilerin sayısının arttırılmasına yardımcı oluyor. Yararlı bakteriler tarafından salınan bir enzim, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin içerisindeki şekeri, bakterilerin enerji kaynağı olarak kullanmasını sağlıyor. Yani aslında vücudumuza dost olan bakterileri besleyerek sayıca artmasında ve bağırsak floramızın düzenlenmesinde rol oynuyor.

Elma ve Muz
     Besleyici özelliği yüksek olan elma, içerdiği çözünür lifler sayesinde mide ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde büyük katkı sağlıyor. Posa içeriği yüksek besinlerle beslenmek bağırsak florasının sağlıklı olarak devamlılığını sağlamak adına elzem. Bir elma  yaklaşık yüzde 20 oranında posa içeriğine sahip.
     Kabızlık ve ishal, bağırsak florasını bozuyor ve bağırsaklarımızdaki yararlı bakteri sayısının azalarak, emilim bozukluklarının oluşmasına neden oluyor. Muz içerdiği lifler sayesinde sindirim sistemini düzenleyerek ishal veya kabızlık gibi durumların önüne geçiyor. Sindirim sorununuz veya hazımsızlık probleminiz varsa muzun olgun olmasına dikkat edin. Olgunlaşmamış (dışı yeşil) olan muzların sindirimi zor olduğu için hazımsızlık ve gaz şikayetini artırabilir.

Somon ve Hindistan Cevizi Yağı
     Omega 3 vücuda dost bağırsak bakterilerinin sayısının arttırılmasına destek oluyor ve böylece sağlıklı bir bağırsak florası oluşturuyor. Haftada iki üç kez omega 3’ün en zengin kaynaklarından biri olan somonu tüketmeyi ihmal etmeyin.
     Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda hindistan cevizi yağının, içerdiği orta zincirli yağ asitleri sayesinde, uzun zincirli yağ asitlerine göre sindirim sırasında vücudu daha az yorduğu ve bunun da sindirimi kolaylaştırıcı bir etken olduğu üzerinde durulmaktadır. Buna ek olarak anti-viral, anti- bakteriyel özelliği de bulunmaktadır. Böylece zararlı organizmaların yok olmasını destekleyerek inflamatuar bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu olduğu son yıllarda yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.

Önceki Yazılar :
Haberler
  YOL YATAY TRAFİK İŞARETLERİNİN TEMİZLENMESİ HİZMETİ ALINACAKTIR

  REDÜKTÖRLÜ GİYOTİN MAKASI ALIMI

  T.C. MENDERES İCRA DAİRESİ 2017/508 TLMT. TAŞINIRIN AÇIK ARTIRMA İLANI

  HOLMATRO MARKA KURTARICILARA YEDEK PARÇA ALIMI

  İhale Özetleri

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  22 Mayıs 2019 Tarihli ve 30781 Sayılı Resmî Gazete

  Karayollarında Durum

  Fidan ihracatı son 8 yılda 40 kat arttı

  Yapı ruhsatlarında yüzölçümü yüzde 37,7 azaldı

  Dünya Süt Günü dışa bağımlılığın gölgesinde kutlanıyor

  EGİAD’dan Portekiz çıkarması

  SOCAR Türkiye, Aliağa’daki yatırımlarını sürdürecek

  Alaçatı’da İtalya rüzgarı esecek

  Ölçü aletlerindeki muafiyetin son günü 28 Mayıs

  Fethiye bayrama hazır...

  Ege Koop’tan Çeşme Ildır’da 200 bin liraya ev

  ‘Koop-tuk Geliyoruz’ Buca Kırıklar Köyü’nde

  Otokoç Otomotiv “Türkiye’nin En İyi İşyeri” seçildi

  Palandöken, “Bayram sonrası piyasada hareketlenme başlayacak”

  Paylaşım ekonomisi 2025’te 400 milyar dolara ulaşacak

  Morpass üyelerine 2.5 milyon TL indirim

  Tüketici güven endeksi mayıs ayında 55,3 oldu

  İnşaat maliyet endeksi aylık %1,47 arttı

  Merkez Bankası swap faizini yüzde 24’e indirdi

  “İklim değişikliği tarımı tehdit ediyor”

  Ege’den “Anadolu’da Tohum Bilimi ve Arkeobotaniksel Araştırma Sempozyumu”

  Türkiye’nin yüzde 32’si serbest meslek sahibi

  Online alışverişlere Ramazan ve Anneler Günü dopingi

  Teknolojide geleceği gördü, hedefleri aştı

  TEB’den %1,99’dan başlayan faiz oranıyla bayram kredisi

  Dokuzlar’a Büyükşehir’in eli değdi

  Kursiyerlerden muhteşem sergi

  Batur; ‘Konak, İzmir’in bir numaralı ilçesi olacak’

  “Kemâl” İzmirlileri büyüledi

  Başkan Selvitopu’ndan iftar sonrası ev ziyareti

  Utopia World Hotel’in satışı için Orman Bakanlığı’na başvuruda bulunuldu

  Gentaş Genel Metal Sanayi, sermayesini yüzde 22 artıracak

  Aselsan, Savunma Sanayii Başkanlığı ile sözleşme imzaladı

  Banvit yılın ilk çeyreğinde 13.6 milyon lira zarar açıkladı

  Hayvanlar kısırlaştırma ile koruma altında

  Bornova Belediyesi’nden dolandırıcılara karşı uyarı

  Başkan Kılıç’ın ‘ortak akıl’ projesi yola çıktı

  Menderes’te festival zamanı

  Bornovalı çocuklar bilimle aydınlanacak

  Palandöken,“Hurda araç teşvik artışı ekonomiye olumlu yansır”

  Arçelik AutoDose Teknolojisi’nde indirim fırsatı

  Sofralar, online gıda alışverişleriyle donatıldı: İnternetten gıda satışları %112 arttı

  Aslan, “ABD’nin çelikte ek vergiyi kaldırması eski seviyelere çıkmamıza yetmez”

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 22.05.2019
  Ticaret 21.05.2019
  Ticaret 20.05.2019
  Ticaret 18.05.2019
  Ticaret 17.05.2019
  Ticaret 16.05.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni