• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Özge Öçal ►SAĞLIK ve YAŞAM
12
14
16
18
03/03/2018 09:56
Bağırsak Kanserine ‘Kalkan’ Olan Besinler

Özge Öçal
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Acıbadem Maslak Hastanesi

     Sağlıksız beslenme, sigara, alkol ve stres derken bağırsaklarımızdaki iyi bakterilerin sayısı zamanla azalabiliyor. Bunun sonucunda sağlıklı bağırsak floramız bozularak hastalıklara davetiye çıkarıyor. Besinlerin sindiriminin son bulduğu nokta bağırsaklarımız. Sindirim sonucunda bağırsaklardan toksik öğelerin atılımı gerçekleştirilir. Ancak bağırsak florasının bozulmasıyla beraber bağırsakta bulunan bariyerimiz bozulur ve bağırsaklardaki toksik maddeler geri emilmeye başlar. Bu geri emilim sonucu başta bağışıklık sistemimizin bozulması gibi yan etkilerle karşılaşırken, buna diyabet, depresyon, kanser ve kalp damar hastalıkları gibi sistemik hastalıklar eşlik edebilmektedir.

Bağırsak kanserinden korunmada 10 besini etkili oluyor;
Kefir ve Yoğurt

     Bağırsaklarımıza dost bakteriler içeren probiyotik besinler; bağırsak florasını düzenleyerek bağırsağın düzgün çalışmasını sağlıyor ve toksik maddelerin geri emilimini engelliyor. Kefir; içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığının korunmasında önemli etkiye sahip.
     Dost bakteriler açısından oldukça zengin bir besin olan yoğurt, içerdiği canlı mikroorganizmalar (probiyotikler) sayesinde sindirim sistemini düzenliyor, kabızlık, ishal ve  bağışıklık sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösteriyor.

Tahıllar ve Kuru Baklagiller
     Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini arttırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor. Toksik öğelerin kalın bağırsakta uzun süre kalmaması sayesinde burada zararlı bakteri oluşumunun önüne geçiliyor ve sağlıklı bağırsak florasının devamlılığı sağlanıyor.

Turşu
     Turşu içerdiği yararlı bakteriler sayesinde bağırsak florasını korurken, yüksek lif içeriği sayesinde dışkının bağırsaktan geçişinin hızlanmasını sağlıyor ve böylece sağlıklı bir sindirim sistemine destek oluyor. Ancak her ne kadar probiyotik zengini olsa da yüksek sodyum içeriği sebebiyle turşu; tansiyon, diyabet, kalp damar hastalıkları, mide hastalıkları olan kişiler tarafından ya kontrollü bir şekilde tüketilmeli ya da hastalığın seyrine göre hiç tüketilmemeli

Badem ve Ispanak
     2016’da yayınlanan bir çalışmada badem tüketen çocuk ve ergenlerde, tüketmeyenlere oranla bağırsak bakterilerinde yararlı yönde bir değişim olduğu bulunmuştur. Ayrıca içerdiği lifler sayesinde bağırsak mikrobiyotası üzerinde olumlu etkileri olduğu ve yararlı bağırsak bakterileri için besin oluşturarak (prebiyotik) sayıca arttırılmasını sağladığı ortaya konulmuştur.
     Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin içinde bulunan şeker çeşidi bağırsaklarımızda bulunan yararlı bakterilerin sayısının arttırılmasına yardımcı oluyor. Yararlı bakteriler tarafından salınan bir enzim, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin içerisindeki şekeri, bakterilerin enerji kaynağı olarak kullanmasını sağlıyor. Yani aslında vücudumuza dost olan bakterileri besleyerek sayıca artmasında ve bağırsak floramızın düzenlenmesinde rol oynuyor.

Elma ve Muz
     Besleyici özelliği yüksek olan elma, içerdiği çözünür lifler sayesinde mide ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde büyük katkı sağlıyor. Posa içeriği yüksek besinlerle beslenmek bağırsak florasının sağlıklı olarak devamlılığını sağlamak adına elzem. Bir elma  yaklaşık yüzde 20 oranında posa içeriğine sahip.
     Kabızlık ve ishal, bağırsak florasını bozuyor ve bağırsaklarımızdaki yararlı bakteri sayısının azalarak, emilim bozukluklarının oluşmasına neden oluyor. Muz içerdiği lifler sayesinde sindirim sistemini düzenleyerek ishal veya kabızlık gibi durumların önüne geçiyor. Sindirim sorununuz veya hazımsızlık probleminiz varsa muzun olgun olmasına dikkat edin. Olgunlaşmamış (dışı yeşil) olan muzların sindirimi zor olduğu için hazımsızlık ve gaz şikayetini artırabilir.

Somon ve Hindistan Cevizi Yağı
     Omega 3 vücuda dost bağırsak bakterilerinin sayısının arttırılmasına destek oluyor ve böylece sağlıklı bir bağırsak florası oluşturuyor. Haftada iki üç kez omega 3’ün en zengin kaynaklarından biri olan somonu tüketmeyi ihmal etmeyin.
     Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda hindistan cevizi yağının, içerdiği orta zincirli yağ asitleri sayesinde, uzun zincirli yağ asitlerine göre sindirim sırasında vücudu daha az yorduğu ve bunun da sindirimi kolaylaştırıcı bir etken olduğu üzerinde durulmaktadır. Buna ek olarak anti-viral, anti- bakteriyel özelliği de bulunmaktadır. Böylece zararlı organizmaların yok olmasını destekleyerek inflamatuar bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu olduğu son yıllarda yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.

Önceki Yazılar :
Haberler
  Tarımda yeni bir üretim seferberliği başlatmalıyız

  İhale Özetleri

  04 Haziran 2020 Tarihli ve 31145 Sayılı Resmi Gazete

  Karayollarında Durum

  50 binin üzerinde test yapıldı

  MUHTELİF KİT SATIN ALINACAKTIR

  Enflasyonda yıllık %11,39, aylık %1,36 artış

  Ege’den Mayıs’ta 793 milyon dolarlık ihracat

  “Türkiye’nin ham çelik üretimi düştü”

  Borsalarda Alım-Satım

  Döviz / Altın

  Ofiste ve masabaşında çalışanlar için basit egzersizler

  “Biz Varız” hijyen paketleri Halkın Bakkalı’nda

  Masraf arttı gelir azaldı ama yatırımlar durmadı

  Gürer: “Ürünü doludan etkilenen çiftçilerin zararı bir an önce karşılanmalı”

  “Hazır yemek sektöründe 150 bin kişi işsiz kalabilir”

  İzmir Adnan Menderes’te uçuşlar başarıyla başladı

  Bitcoin ile lüks mobilya satışına başladı

  ESİAD’dan İzmir’e kültürel katkı

  Renault ve Dacia’da yaz servis kampanyası

  Beymen Club erkeklere özel ilk mağazasını İstinyePark’ta açtı

  Dünya Bisiklet Günü’nde tandem bisiklet müjdesi

  Evde artan tüketim ve yükselen sipariş trendi, gıda sektörünün dinamosu olacak

  Elektriğin yüzde 66’sı yerli ve yenilenebilir kaynaklardan

  Akaryakıt fiyatlarında indirim kararı

  Yerli otomobil fabrikası için ‘ÇED olumlu’ kararı verildi

  İzmir’de iç hat uçuşları başladı

  TKYB’den işletmelere 316 milyon avroluk destek

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze Meyve Hal Fiyatları

  Serter: “Bütün çalışan hamile kadınlara izin verilmeli”

  İKMİB’den Latin Amerika’ya sanal ticaret turu

  Mücadelenin boyutu rakamlara yansıdı

  İzmir Pandemi EXPO’suna talip

  Genç İZİKAD eğitimleri online olarak sürüyor

  Ev dışı tüketim sektöründe hijyen standartları eğitimle aşılacak

  “70 yıllık birikimimizle ülkemizin kalkınma yolculuğunda gelecek 70 yıla hazırız”

  Türk gıda ihracatçıları Uzakdoğu’da yerini sağlamlaştırıyor

  İzmir’den COVID-19 Dirençlilik Eylem Planı

  Başkan Halil Arda: “Bu başarısız siyasi bir hamledir!”

  Amatör spor kulüplerinin tesisleri dezenfekte edildi

  Gürer: “Kağıt toplayıcıları için ne yapılıyor?

  Gaziemir’de eğitim kurumlarında dezenfeksiyon işlemi

  "İşsizler için yeni bir destek paketi açıklanmalı"

  Karşıyaka, Nazım Hikmet’i Tolga Çandar’la selamlıyor

  Karaburun RES’lere “artık tamam” diyor

  Efes Selçuk’un bereketi kent bostanlarıyla çoğalıyor

  Konak’a bir kardeş daha

  Güzelbahçe Belediyesi’nden esnafa hijyen paketi

  İhale Özetleri

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 04.06.2020
  Ticaret 03.06.2020
  Ticaret 02.06.2020
  Ticaret 01.06.2020
  Ticaret 29.05.2020
  Ticaret 28.05.2020
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni