• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  TİCARET SOHBETLERİ  |  FİNANS  |  İHALELER  |  TİCARET BORSALARI  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Özge Öçal ►SAĞLIK ve YAŞAM
12
14
16
18
03/03/2018 09:56
Bağırsak Kanserine ‘Kalkan’ Olan Besinler

Özge Öçal
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Acıbadem Maslak Hastanesi

     Sağlıksız beslenme, sigara, alkol ve stres derken bağırsaklarımızdaki iyi bakterilerin sayısı zamanla azalabiliyor. Bunun sonucunda sağlıklı bağırsak floramız bozularak hastalıklara davetiye çıkarıyor. Besinlerin sindiriminin son bulduğu nokta bağırsaklarımız. Sindirim sonucunda bağırsaklardan toksik öğelerin atılımı gerçekleştirilir. Ancak bağırsak florasının bozulmasıyla beraber bağırsakta bulunan bariyerimiz bozulur ve bağırsaklardaki toksik maddeler geri emilmeye başlar. Bu geri emilim sonucu başta bağışıklık sistemimizin bozulması gibi yan etkilerle karşılaşırken, buna diyabet, depresyon, kanser ve kalp damar hastalıkları gibi sistemik hastalıklar eşlik edebilmektedir.

Bağırsak kanserinden korunmada 10 besini etkili oluyor;
Kefir ve Yoğurt

     Bağırsaklarımıza dost bakteriler içeren probiyotik besinler; bağırsak florasını düzenleyerek bağırsağın düzgün çalışmasını sağlıyor ve toksik maddelerin geri emilimini engelliyor. Kefir; içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığının korunmasında önemli etkiye sahip.
     Dost bakteriler açısından oldukça zengin bir besin olan yoğurt, içerdiği canlı mikroorganizmalar (probiyotikler) sayesinde sindirim sistemini düzenliyor, kabızlık, ishal ve  bağışıklık sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösteriyor.

Tahıllar ve Kuru Baklagiller
     Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini arttırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor. Toksik öğelerin kalın bağırsakta uzun süre kalmaması sayesinde burada zararlı bakteri oluşumunun önüne geçiliyor ve sağlıklı bağırsak florasının devamlılığı sağlanıyor.

Turşu
     Turşu içerdiği yararlı bakteriler sayesinde bağırsak florasını korurken, yüksek lif içeriği sayesinde dışkının bağırsaktan geçişinin hızlanmasını sağlıyor ve böylece sağlıklı bir sindirim sistemine destek oluyor. Ancak her ne kadar probiyotik zengini olsa da yüksek sodyum içeriği sebebiyle turşu; tansiyon, diyabet, kalp damar hastalıkları, mide hastalıkları olan kişiler tarafından ya kontrollü bir şekilde tüketilmeli ya da hastalığın seyrine göre hiç tüketilmemeli

Badem ve Ispanak
     2016’da yayınlanan bir çalışmada badem tüketen çocuk ve ergenlerde, tüketmeyenlere oranla bağırsak bakterilerinde yararlı yönde bir değişim olduğu bulunmuştur. Ayrıca içerdiği lifler sayesinde bağırsak mikrobiyotası üzerinde olumlu etkileri olduğu ve yararlı bağırsak bakterileri için besin oluşturarak (prebiyotik) sayıca arttırılmasını sağladığı ortaya konulmuştur.
     Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin içinde bulunan şeker çeşidi bağırsaklarımızda bulunan yararlı bakterilerin sayısının arttırılmasına yardımcı oluyor. Yararlı bakteriler tarafından salınan bir enzim, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin içerisindeki şekeri, bakterilerin enerji kaynağı olarak kullanmasını sağlıyor. Yani aslında vücudumuza dost olan bakterileri besleyerek sayıca artmasında ve bağırsak floramızın düzenlenmesinde rol oynuyor.

Elma ve Muz
     Besleyici özelliği yüksek olan elma, içerdiği çözünür lifler sayesinde mide ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde büyük katkı sağlıyor. Posa içeriği yüksek besinlerle beslenmek bağırsak florasının sağlıklı olarak devamlılığını sağlamak adına elzem. Bir elma  yaklaşık yüzde 20 oranında posa içeriğine sahip.
     Kabızlık ve ishal, bağırsak florasını bozuyor ve bağırsaklarımızdaki yararlı bakteri sayısının azalarak, emilim bozukluklarının oluşmasına neden oluyor. Muz içerdiği lifler sayesinde sindirim sistemini düzenleyerek ishal veya kabızlık gibi durumların önüne geçiyor. Sindirim sorununuz veya hazımsızlık probleminiz varsa muzun olgun olmasına dikkat edin. Olgunlaşmamış (dışı yeşil) olan muzların sindirimi zor olduğu için hazımsızlık ve gaz şikayetini artırabilir.

Somon ve Hindistan Cevizi Yağı
     Omega 3 vücuda dost bağırsak bakterilerinin sayısının arttırılmasına destek oluyor ve böylece sağlıklı bir bağırsak florası oluşturuyor. Haftada iki üç kez omega 3’ün en zengin kaynaklarından biri olan somonu tüketmeyi ihmal etmeyin.
     Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda hindistan cevizi yağının, içerdiği orta zincirli yağ asitleri sayesinde, uzun zincirli yağ asitlerine göre sindirim sırasında vücudu daha az yorduğu ve bunun da sindirimi kolaylaştırıcı bir etken olduğu üzerinde durulmaktadır. Buna ek olarak anti-viral, anti- bakteriyel özelliği de bulunmaktadır. Böylece zararlı organizmaların yok olmasını destekleyerek inflamatuar bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu olduğu son yıllarda yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.

Önceki Yazılar :
Haberler
  ABD’ye 533 milyon dolarlık karşı cevap

  Kaan Terzioğlu: “Sorumluluk almaya hazırız”

  “Dövizden gelen kazancın % 75’i konuta dönecek”

  Kayıt dışı emlakçılar sektörden temizlenmeli

  QNB Finansbank’tan bayram kredisini şimdi alın 3 ay sonra ödemeye başlayın

  DYO’nun ipek mat dış cephe boyası Akromax

  Havaalanında trafik cezasına son

  ABD ürünlerinin ithalatına ek vergi getirildi

  Kemeraltı Kuyumcular Çarşısı’nda nakit sıkıntısı

  Çiğli esnafından ‘Milli Duruş’

  “Mevcut durumdan istifade etmek isteyen fırsatçıları kınıyoruz”

  Palandöken, “Alınan tedbirler olumlu sonuç verdi”

  İHALENİN TARİHİ ve SAATİ ► 10.09.2018 - 11:00

  ATO’dan ekonomik taarruza karşı eylem planı

  İzmir’de Temmuz ayında konut satışları azaldı

  Başkan Bahar, “Tüm gücümüzle devletimizin yanındayız”

  Yaşanan kur artışı, oynanan kirli oyunun göstergesidir

  “Konutlarımızı dayanıksız olmaktan çıkarmalıyız”

  Yıldız Teknopark, Prototip Atölyesi ile fikirleri gerçeğe dönüştürüyor

  Türkiye’deki evlerde ortalama 179 kitap bulunuyor

  SGK 143 ilacı pasife aldı; Prostat ve diyabet ilacı kullananlar mağduriyet yaşıyor

  Karabağlar’da çocukların deniz keyfi

  “Kurbanını seç aşevimize bağışla”

  Markalı konut projelerinde yabancı alıcıların artış trendi temmuzda da devam etti

  İşsizlik oranı %9,7 seviyesinde gerçekleşti

  İzmir, Mobilya Organize Sanayi Bölgesine kavuşuyor

  Türkiye’de 2018 Temmuz ayında 123 bin 878 konut satıldı

  Yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü %41,8 azaldı

  Gaziemir’de temizlik atağı

  Burgan Bank’tan 132 milyon TL vergi öncesi kâr

  Aldemir, “Kerevitaş yakaladığı büyümeyi sürdürecek”

  Büyükşehir’den bayram hediyesi

  Bornova Çocuk Kulübü’nde doğum günü heyecanı

  Koç Holding ekonomiye katkı sağlamaya devam ediyor

  ThinkPad P1 Mobil’de stil ve güç bir araya geliyor

  Donau Chemie Group siber güvenlik ortağı olarak Kaspersky Lab’ı seçti

  Akıllı üretimin temeli yüksek hızlı haberleşme

  Gökkuşağı Parkı tamamen yeniledi

  BDKK düzenlemeleri yürürlükte

  İhale Özetleri

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  Borsalarda Alım-Satım

  Döviz / Altın

  15 Ağustos 2018 Tarihli ve 30510 Sayılı Resmî Gazete

  Karayollarında Durum

  Dolar 6.50’nin altına düştü

  İnşaatlarda ABD menşeili malzemeler kullanılmayacak

  Bakan Albayrak, “Türk liramızı koruyacağız”

  İHALENİN TARİHİ ve SAATİ ► 07.09.2018 - 13:30

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 15.08.2018
  Ticaret 14.08.2018
  Ticaret 13.08.2018
  Ticaret 11.08.2018
  Ticaret 10.08.2018
  Ticaret 09.08.2018
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni