• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

Palandöken, “Gıda israfıyla mücadele seferberliği başlamalı”

14 Kasım 2019 Perşembe 14:00
12
14
16
18

Palandöken, “Gıda israfıyla mücadele seferberliği başlamalı”

           ANKARA TİCARET     
     Gıda israfıyla topyekun mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Dünyada 820 milyon insan açlıkla mücadele ederken üretilen gıdaların üçte biri israf ediliyor. Yapılan tüm çalışmalara rağmen bir türlü gıda israfının önüne geçilemedi. Ulusal ve küresel çaptaki israfı önlemek hepimizin sorumluluğundadır. Bunun için de toplumun en küçük birimi olan aileden başlamak üzere okullarda, yurtlarda, yemekhanelerde, otellerde, iş yerlerinde ve tüm kamu kuruluşlarında israfı önlemek için topyekun bir seferberlik başlatılmalı” dedi.

“500 BİN TON EKMEK VE 18 BİN TON SEBZE MEYVEYİ ÇÖPE ATIYORUZ”
     Ülkemizde ve dünyada çözülmesi gereken en önemli sorunlardan birinin gıda israfı olduğunu dile getiren Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Gün geçtikçe artan ve bir türlü önlenemeyen gıda israfı hem ülkemizin hem de dünyanın kanayan yarası. Ancak maalesef gıda israfına ulusal ve küresel çaptaki diğer meseleler kadar önem verilmiyor. Dünya genelinde her yıl ortalama 750 milyar dolar değerinde gıda israf oluyor.

     Ülkemizde de durum çok farklı değil. Yılda 214 milyar liralık gıdayı israf ederek 500 bin ton ekmek ve 18 bin ton sebze meyveyi çöpe atıyoruz. İsraf edilen gıdaların maliyeti, üreticinin, satıcının, tüketicinin yani herkesin cebinden çıkıyor. Milli servetimiz adeta heba oluyor. Oysa israf edilen gıdaların maliyetiyle ülkemize onlarca okul, kütüphane ve hastane yapılabilir. Kıt kanaat geçinen ve yardıma muhtaç olan binlerce kişinin yüzü gülebilir” diye konuştu.

“ÜRETİM, DAĞITIM VE TÜKETİM AŞAMASINDAKİ İSRAF SON BULMALI”
     Üretim, tüketim ve dağıtım aşamasındaki israfın son bulması gerektiğinin altını çizen Palandöken, “Sebze ve meyvelerin dörtte biri daha soframıza gelmeden israf oluyor. Oysa israf ettiğimiz her bir gıda için başta su olmak üzere enerji kaynaklarımız ve emeğimiz de israf ediliyor. Çöpe attığımız her bir gıdada aç insanların hakkı var. Bu yüzden gıda israfıyla mücadelede herkese sorumluluk düşüyor.

     Öncelikle üretim aşamasında hasat yöntemi ve saklama koşulları revize edilmeli. Dağıtım aşamasında soğuk hava depoları ve hızlı dağıtım sağlanmalı. Satış aşamasında ise ürünler makul miktarlarda paketlenip satışa sunulmalı. Vatandaşlarımız da alışveriş yaparken tüketebileceği kadarını satın almalı. Okul sıralarından başlayarak çocuklarımıza israfla mücadele en iyi şekilde öğretilmeli. Gıda israfının önüne geçmek için yılda bir kez düzenlenen kampanyalar maalesef yeterli bilinç oluşturmuyor. Bunun için kamu spotları hazırlanmalı ve istikrarlı olarak mücadelemiz sürmeli” şeklinde konuştu.


+ Benzer Haberler
» İş dünyası faiz indirimini değerlendirdi; “İndirim piyasaları canlandıracak”
» Gürer: Doğalgaz faturaları donduruyor...
» En İyi Kültürel Mirası Koruma ödülü TARKEM’in
» Berlin’den Orman İzmir Kampanyası’na destek
» Agroexpo’nun onur konuğu Özbekistan
» Picasso: Gösteri sanatı sergisi100 bin ziyaretçi ile İzmir rekorunu kırdı
» ‘Şişman Güzeldir’ Karabağlar’da sahnelendi
» Yorgancılar’dan asgari ücrete vergi muafiyeti çağrısı; “Asgari ücrete vergi muafiyeti gelmeli”
» ALTO’da, e- dönüşüm anlatıldı
» Narlıdereliler sanata doyacak


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 13.12.2019
  Ticaret 12.12.2019
  Ticaret 11.12.2019
  Ticaret 10.12.2019
  Ticaret 09.12.2019
  Ticaret 07.12.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni