• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  TİCARET SOHBETLERİ  |  FİNANS  |  İHALELER  |  TİCARET BORSALARI  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Prof. Dr. Sevgi Şahin ►SAĞLIK ve YAŞAM
12
14
16
18
09/03/2018 18:04
Tuzu azaltmak çok önemli!...

Prof. Dr. Sevgi Şahin
Nefroloji Uzmanı
Acıbadem Altunizade Hastanesi

     Hiç kuşkusuz, tuz içerdiği minerallerle vücudumuzun yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirebilmesinde son derece önemli bir role sahip. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; günde ortalama 5 gram tuz (bir silme çay kaşığı) almamız vücudumuz için yeterli geliyor. Ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki Türkiye’de tuz tüketimi maalesef 16-18 gramı buluyor. Son yıllarda yapılan kısıtlamalarla bu miktarın 14,8 grama düşürüldüğü belirtiliyor.

     Düşük miktarda alındığında hayatımızda önemli fonksiyonu olan tuzun, bunun tam aksine ideal miktarın üzerinde tüketildiğinde ise zehirden farksız olduğu ortada. Tuzun başta böbreklerde hasar oluşturmaktan kan basıncını yükseltmeye kadar pek zor zararı oluyor. Bu nedenle günlük tuz tüketimini kısıtlamak yaşamsal öneme sahip.

     Yaygın inanışın aksine tüketilen tuzun büyük bir kısmı mutfak masasında yemeklere eklenen tuzdan değil, işlem görmüş besinlerden geliyor. Öyle ki işlenmiş besinler sodyum alımının genelde yüzde 75 gibi yüksek bir oranını oluşturuyor. Bu nedenle tuz alımını azaltmak için sofradan tuzu kaldırmanın yanı sıra işlenmiş besinlerden kaçınmak da çok önemli. Peki, pek çoğumuzun yemeklere hiç düşünmeden bolca serptiği tuz sağlığımızı nasıl etkiliyor?

Kan basıncını yükseltiyor
     Diyetteki tuz artışı kan basıncını yükseltiyor. Tuz tüketimi arttığında aynı zamanda kan basıncını düşürmek için alınması gereken tansiyon düşürücü ilacın dozu ve sıklığı da artıyor. Bunun nedeni ise tuzun tansiyon ilaçlarının etkisini azaltması. Özellikle de ACE inhibitörü ve ARB grubu tansiyon ilaçlarının etkisine direnç gelişmesine yol açıyor. Tuzla hipertansiyon arasında doza bağlı ve doğrudan bir ilişki mevcut. Tuz alımının azaltılması uzun dönemde kalp damar hastalıkları ve inme riskini azaltıyor. Örneğin, diyetle alınan tuzun 10 gramdan 5 grama düşürülmesiyle inme riski yüzde 23 ve kalp damar hastalıklarının riski de yüzde 17 oranında azalabiliyor.

Böbreklerde kalıcı hasar oluşturabiliyor
     Tuzlu beslenme, sadece sistemik kan basıncını yükseltmekle kalmıyor, böbrek hücreleri içindeki basıncı da arttırıyor. Glomeruller adı verilen hücrelerin içindeki basınç artışı, böbreğin süzme membranını proteinlere daha geçirgen hale getiriyor. İdrarla protein atılımının artmasının da uzun dönemde böbrekte kalıcı hasar oluşturabiliyor.

İnsülin direncini arttırabiliyor
     Yüksek sodyum içeren diyet, kanda leptin düzeyini yükseltiyor. Bu hormonun artışı karın bölgesindeki yağ hücrelerini çoğaltıyor. Karın bölgesinde yağlanma da bel çevresinin genişlemesiyle sonuçlanıyor. Bunun sonucunda insülin direnci artıyor. Düşük sodyumlu beslenme tarzı ise glukozu dokulara taşıyan transporterlerin miktarını ve yağ hücrelerinin içindeki insülin reseptörlerini düzenliyor ve insülin direnci azalıyor. Özellikle tuza duyarlı kişilerde diyette tuz kısıtlandığında, insülin direnci düşüyor.

Mide kanseri riskini yükseltiyor
     Yüksek sodyum içeren beslenme tarzının mide mukozasında hasar oluşturuyor.  Hasarlanan mukoza kanserojen maddelere daha hassas hale geliyor, helicobacter pylori adlı bakterinin midede daha uzun süreli olarak yerleşmesine ve hasar yapmasına yatkınlık yaratıyor. Hasarlanan mide mukozasında da kanser gelişebiliyor. Bu nedenle tuzlu gıdalar, tütsülenmiş ve salamura gıdalardan uzak durmak gerekiyor.

Kemik erimesini tetikleyebiliyor
     50 yaş üstündeki her 2 kadından ve her 5 erkekten 1’i osteoporoz olarak adlandırılan kemik yoğunluğu azalması nedeniyle kemik kırıkları problemleri yaşıyor. Yüksek tuz içeren beslenme tarzı, kemiklerden kalsiyumun serbestleşmesine ve idrarla vücuttan atılmasına yol açıyor. Sonuçta kemikler zayıflıyor ve kolay kırılabilir hale geliyor. Menopoz dönemindeki kadın hastalar ve yaşlılar özellikle yüksek risk altında oluyor.

Böbrek taşına yol açabiliyor
     Tuzlu beslenme idrarla kalsiyum atılımını arttırıyor. İdrarda bulunması gerekenden fazla kalsiyum atılması da böbrek taşı oluşumuna yol açabiliyor. Böbrek taşları enfeksiyon odağı oluşturarak veya idrar yolunda tıkanmaya yol açarak böbreklerde hasar gelişmesine neden olabiliyor.

Bağışıklık sistemini de etkiliyor
     Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda fazla tuz alımının bakteriler ve yabancı maddelere karşı savaşan koruyucular olan ‘makrofajların’ fonksiyonunu azalttığını ortaya koyuyor. Bunun sonucunda da bağışıklık sistemimiz bakteri ve virüslere karşı zayıflıyor.

Damar hastalığına bağlı demansı hızlandırabiliyor
     Damar hastalığına bağlı demans, bunamanın en sık görülen türü. Zihinsel fonksiyonların tümünü etkileyen bu tablo, beyin kan dolaşımının damar sertliği nedeniyle bozulması sonucunda gelişiyor. Tuz tüketiminin fazla olması, damar yapısını bozarak ve kan basıncını yükselterek damar hastalığına bağlı demansı hızlandırıyor.

Meniere hastalığına neden olabiliyor
     Denge bozukluğu, şiddetli baş dönmesi, bulantı ve kusma ile karakterize meniere hastalığı, iç kulağın hasarlanmasıyla ilgili bir sorun. Yüksek miktarda tuz alımı vücutta su tutulmasına neden olduğu için iç kulak basıncını arttırıyor, hastalığın belirti ve bulgularını şiddetlendiriyor. Meniere hastalığının tedavisinde tuzsuz diyet son derece etkili oluyor.

Önceki Yazılar :
Haberler
  Star Rafineri üretime başladı

  Pekcan: Önceliğimiz yerel para ile ticaret

  Eylül’de 127 bin 327 konut satıldı

  İHALENİN TARİHİ ve SAATİ ► 06.11.2018 - 10:00

  Kuru meyve sektörü 6 ülkeyi hedef pazar seçti

  Selim Yaşar: Son 5 yılda 930 milyon TL yatırım yaptık

  Önüne gelenin müteahhit olması sektörün sonunu getirdi

  Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila; "Halkımızdan aldığımız güçle hizmete devam" dedi

  İzmir Limanı’nı hep beraber yöneteceğiz

  ÜNLÜ & Co Kadın Girişimciler Akademisi 3. yılında

  EGSD, üniversiteli tasarımcıları buluşturdu

  İş hayatına yeni girişimciler kazandırdılar

  Öğrencilere asansör ve yürüyen merdiven kullanımı eğitimi

  Gayrimenkul reklamlarında fiyatlar TL ile gösterilecek

  ATO ile KOSGEB iş birliği yapacak

  Kooperatifçiliğin nabzı Bademler’de atacak

  ‘Büyük Dahi Mustafa Kemal’ sergisine yoğun ilgi

  Tailwind Havayolları Türkiye’ye 320 bin yabancı turist taşıyacak

  Türkiye’nin yarısından fazlası sosyal medyada

  TAİDER ile Dünya Gelecek Nesil Girişimcilik Ödülü Türkiye’de

  RTB House, Orta Avrupa’nın en hızlı büyüyen 2. Teknoloji şirketi

  Diyet Kafe’de özel hizmet

  İzmir için el ele

  Gaziemir Belediyesi bütçesi tartışma yarattı

  İzmir buluşması

  1. Foça Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Mirası Film Günleri başladı

  Başkan Karabağ, Alevi vakıf ve dernek yöneticileri ile buluştu

  Mutfağın ustalarına emek ödülü

  İyi ki varsın GAZİSEM

  HSBC: Kuşak ve Yol Girişimi’nin sunduğu fırsatları iyi değerlendirmeliyiz

  Alaittin Eraslan Tiyatro Günleri başlıyor

  Piriştina ilk desteği muhtarlardan aldı

  Sorunlar sosyal medyada çözülüyor

  Bu mail başlıkları oltaya düşürüyor

  Kaspersky Lab araştırmacıları Asya’nın merkezindeki diplomatik kaynakları hedef alan yeni bir siber casusluk dalgasını tespit etti

  Türk oyun geliştiricileri önemli bir başarıya imza attı

  Panasonic eksiksiz bir 4k ekran serisini piyasaya sürüyor

  Biznet Bilişim’in PCI alanındaki ilkleri devam ediyor

  İhale Özetleri

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  Borsalarda Alım-Satım

  Döviz / Altın

  19 Ekim 2018 Tarihli ve 30570 Sayılı Resmî Gazete

  Karayollarında Durum

  Tıbbi malzeme alımında e-ihale dönemi başladı

  6,3 milyar $’lık ‘Star Rafineri’si açılıyor

  “Toparlanmada dünyada ilk üçteyiz”

  Egeli turizmciler: Dijitalleşme kaçınılmaz

  Future Fish 9. kez açıldı

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 20.10.2018
  Ticaret 19.10.2018
  Ticaret 18.10.2018
  Ticaret 17.10.2018
  Ticaret 16.10.2018
  Ticaret 15.10.2018
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni