• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Kariyer  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  TİCARET SOHBETLERİ  |  FİNANS  |  İHALELER  |  TİCARET BORSALARI  |  RESMİ GAZETE

Sağlık Bakanlığı, nişasta bazlı şekere sınırlama istedi

12 Mart 2018 Pazartesi 19:00
12
14
16
18

Sağlık Bakanlığı, nişasta bazlı şekere sınırlama istedi

           SEDA GÖK / ANKARA     
     Sağlık Bakanlığı “Nişasta Bazlı Şekerlerin (NBŞ) Sağlığa Etkileri” Hakkında Bilim Kurulu Raporu’nu bir basın duyurusu ile yayımladı.
     Sağlık Bakanlığı, sofra şekeri ve nişasta bazlı şeker (NBŞ) incelemesi için oluşturduğu bilim kurulunun sonuç raporunda, genel olarak şekerin kullanımının azaltılmasını ama özellikle NBŞ’nin kotasının artırılması, gıdalarda kullanımının da sınırlanmasını öneri olarak ifade etti.

     Sofra şekeri veya çay şekeri olarak bilinen sakkarozun (sükroz) yüzde 50 glikoz ve yüzde 50 fruktozdan oluştuğunun hatırlatıldığı raporda NBŞ’nin ise mısır, patates, buğday, kasava gibi bitkilerden elde edilebilen sıvı halde bulunan ve bileşiğinde fruktozun daha fazla olduğu bir tatlandırıcı olduğu belirtildi.
     Raporda ayrıca obezite başta olmak üzere kronik hastalıklarda früktozun ciddi rol oynadığı konusunda bilimsel bulgulara işaret edilerek, früktozun insülini uyarmaması nedeniyle tokluk hissinin oluşmaması ve yeme davranışının devam etmesine neden olduğu vurgulandı.

Kota artırılmamalı hatta gıdada kullanım sınırlandırılmalı
     Bilim kurulu raporunda, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesinin (EFSA) sağlıklı beslenmenin teşvik edilmesi ve özellikle endüstrinin şekeri azaltma yolunda reformülasyon yapmasını önerdiği belirtildi. Raporda şu öneriler ayrıca sıralandı:
     - Her türlü şeker tüketiminin azaltılması için gerekli tüm tedbirlerin alınması sübvansiyonların gözden geçirilmesi, vergilendirme, bilgilendirme ve farkındalık girişimleri vb.
     - Halen yüzde 10 olan NBŞ kotasının (üretiminin) artırılmaması ve gıdalarda kullanımının sınırlandırılarak sıkı denetiminin sağlanması,
     -Yiyecek ve içecek etiketleri üzerindeki şeker içeriğinin, elde ediliş kaynağı ve früktoz oranı belirtilmek suretiyle Türk Gıda Kodeksi şeker tebliğine uygun şekilde “şeker”, “glikoz şurubu”, “yüksek früktozmısır şurubu”, “invert şeker” vb şeklinde açık olarak yazılmasının sağlanması,
     - Sağlıklı beslenmenin teşvik edilmesi çalışmaları kapsamında; endüstri tarafından reformülasyon yapılarak, yüksek fruktozlu mısır şurubu kullanım miktarının asgari düzeye indirilmesine destek olunması,
     - Toplumumuzda şeker tüketiminin azaltılması için tüketicinin bilgilendirilmesi, tüm topluma bebeklik ve çocukluk çağından itibaren sağlıklı beslenme kültürünün tesis edilmesi konusunda dengeli beslenme politikaların geliştirilmesi,
     - Sağlık Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde ilgili tüm sektörlerle ve kamu kuruluşlarıyla işbirliğinin sağlanması gerekmektedir.

 


+ Benzer Haberler
» Avrupa dijital reklam yatırımları 5 yılda 2 katına çıktı
» İZTAV’dan Avrupa hamlesi
» Kışlalı Parkı’na muhteşem açılış
» Bucalı kursiyerlerden Ramazan sofralarına muhteşem lezzetler
» Bayraklı’da ‘Ustaya Saygı’ konseri
» Citroën, yeni SUV modeli C5 Aircross’u tanıttı
» Manifesto gibi
» İzmir’e yeni bir havuz geliyor
» Engelli Dinlenme Merkezi’ne ilgi büyük
» Ege rüzgarı Gaziemir’de esti


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 28.05.2018
  Ticaret 26.05.2018
  Ticaret 25.05.2018
  Ticaret 24.05.2018
  Ticaret 23.05.2018
  Ticaret 22.05.2018
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni