• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR SAĞLIK ve YAŞAM
12
14
16
18
04/11/2021 06:16
Bu Baharatlar Bağışıklık Sistemini Destekliyor

Uz. Dyt. E. Tuğba Kumaş
Memorial Şişli Hastanesi
Beslenme ve Diyet Bölümü

     Havaların soğumaya başladığı bu günlerde özellikle soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar da artış gösteriyor. Mevsim değişikliğinin yol açtığı ısı dengesizlikleri ve okullarda yüz yüze eğitime geçilmesi de hastalıkların yayılmasına zemin hazırlıyor. Bağışıklık sisteminin güçlü tutulması ise Covid-19 dahil tüm hastalıklar için anahtar rol oynuyor. Vücut direncinin artırılmasında sağlıklı beslenme ve doğru gıda seçimi önem taşıyor. Örneğin yemekleri lezzetlendirmek için kullanılan baharatlar aslında besinler kadar bağışıklığı da destekliyor.

Zerdeçal:
     Zerdeçal vitamin ve mineraller bakımından zengin bir baharattır. A vitamini, E vitamini, β-karoten, C vitamini ve B grubu vitaminleri içermektedir. Zerdeçalın antioksidan, antiviral ve antienflamatuar özelliği bulunmaktadır. Bu etkileriyle zerdeçal bağışıklık sistemini korur ve kuvvetlendirir.  İçeriğinde bulunan kurkumin polifenolü sayesinde çeşitli kanserler, antilipidemi, Parkinson hastalığı, mide bağırsak sistemi problemleri, Alzheimer, diyabet, obezite, Multiple skleroz gibi sağlık sorunlarında koruyucu ve tedavici edici etkiye sahiptir.

Zencefil:
     Zencefil, C vitamini, magnezyum, kalsiyum, potasyum, sodyum ve fosfor içerir. Yapılan deneysel araştırmalarda zencefilin sahip olduğu antioksidan etkilerin standart antioksidan maddelerle karşılaştırılabilecek kadar yüksek olduğu tespit edilmiştir. İçerdiği C vitamini ile bağışıklığı desteklemektedir. Zencefil soğuk algınlığını önler ve tedavisinde yardımcıdır. Balgam söktürücüdür ve öksürüğe iyi gelir. Soğuk algınlığı ve grip mevsiminde hastalıklara karşı koruyucu olarak da tüketilebilir. Antioksidan etkileri sayesinde bağışıklık sisteminde bir çeper görevi görebildiği, kansere karşı koruyucu olduğu ve yaşlanmayı azaltıcı etkilerinin olduğunu yapılan çalışmalarda gözlenmiştir. Tip 2 diyabetik hastalarda insülin direncini düzenleyerek hastalarda olumlu sonuçlar sağlamıştır.

Kekik:
     Kekik esas olarak aromatik bir bitki olarak dünya mutfaklarında sıkça kullanılır ancak tıbbi bir bitki olarak da ön plana çıkmaktadır. Kekik zengin bir lif, kalsiyum, demir, manganez ve A, B6 ve C vitaminleri kaynağıdır. Güçlü bir antibakteriyel ve iltihap önleyicidir ve bu özellikleriyle bağışıklık sistemini desteklemektedir. Özellikle grip, bronşit, boğaz ağrısı, öksürük ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolları hastalıklarında fayda sağlamaktadır.

Nane:
     Anti-mikrobiyal etki göstermektedir. Manganez, A ve C vitaminin çok iyi bir kaynağıdır. Aynı zamanda folat, demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum, omega 3 yağları ve B2 vitaminlerinden zengindir. A ve C vitaminlerini bolca içeren nane, kuru veya yaş hali ile bağışıklık dostudur. Enfeksiyon giderici etkiye sahip olan nane çayı ile kış mevsimi sağlıklı ve verimli şekilde geçirilebilir.

Karanfil:
     Karanfil A, K, E, B6 vitaminleri ile kalsiyum, manganez, potasyum ve sodyum mineralleri bakımından zengindir. Karanfilin antioksidan gücü yüksektir ve çok iyi bir ağrı kesici, bakteri ve iltihap önleyicidir. İçeriğinde ki K ve C vitaminleri bağışıklık sisteminin desteklenmesinde rol oynar. Vücut direncini düştüğü soğuk havalarda karanfil tüketmek, birçok mevsimsel rahatsızlığa karşı koruma sağlar.

Kırmızı biber:
     Kırmızı biber, diyetsel antioksidanların (flavonoidler,  fenolik asitler, karotenoidler,  A vitamini, askorbik asit, tokoferoller) en büyük kaynaklarından biridir. Kırmızı biber aynı zamanda doğal bir antibakteriyel ajan olarak kullanılmaktadır. Bu özellikleriyle bağışıklığı destekler ve güçlendirir.

Bağışıklığı destekleyen ve koruyan baharatlı içecek tarifleri
Zencefilli Limonlu Yeşil Çay

     • 1 tatlı kaşığı silme yeşil çay
     • 3 küp taze zencefil
     • 2 dilim limon
     • 1 adet çubuk tarçın

Yapılışı:
     Malzemeleri birlikte kaynatarak tüketebilirsiniz.

Zerdeçallı Ballı Elma Çayı
     • 1 adet elma
     • 2-3 adet karanfil
     • 1 adet zerdeçal
     • 1 çay kaşığı bal

Yapılışı:
     Elma, karanfil ve zerdeçalı kaynattıktan sonra bal ekleyerek tüketebilirsiniz.

Altın Süt
     • 1 bardak süt (hayvansal veya bitkisel)
     • 1 çay kaşığı zerdeçal,
     • 1 çay kaşığı bal ve
     • 1 tutam karabiber

Yapılışı:
     Bütün malzemeleri sıcak ya da soğuk sütle karıştırıp tüketebilirsiniz.

Önceki Yazılar :
Haberler
  Vak’a/test oranı iki gündür geriliyor

  TEHLİKELİ ATIKLARIN TOPLANMASI, TAŞINMASI, ARA DEPOLANMASI ve BERTARAFI HİZMET ALIMI

  Dış ticaret açığı 5,3 milyar dolar

  “Mevcut para politikası etkileri 2022’nin ilk yarısında görülecek”

  Travel Turkey İzmir turizme yön veriyor

  Nebati: Önceliğimiz yatırım ve istihdam olacak

  Güler: Tek tarafı koruyan sözleşme olmaz

  Duayen iş insanı Erdoğan Özgörkey hayatını kaybetti

  Süt üreticisi fahiş zamlara tepkili

  “Antalya Havalimanı ihalesi ekonomiye olan güvenin göstergesi”

  Döviz / Altın

  Google Türkiye 15. yılını kutluyor

  Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati

  Petrol piyasası lisans yönetmeliğinde değişiklik

  Kırsal kalkınma desteklerinde düzenleme

  Sanayinin yeni buluşma noktasına ilgi artıyor

  “Kadınlar oldukça tartışma zenginleşiyor”

  Telseren: Önce suya yatırım yapmalıyız

  PTT AŞ hizmetlerinde dijital dönem

  İzmir sevdalıları Konak’ta anıldı

  Karşıyakalı minikler ‘Şubadap Çocuk’ ile buluştu

  İzmir’de kadınlar “temsilde eşitlik” için yürüyecek

  Güveli Barajı tamamlandı

  Elektrik üretiminde en büyük pay rüzgar enerjisinin

  Çiftçinin kuraklık kaybı 20 bin TL

  İzmir’in bisikletli ulaşım projeleri ödül kazandı

  BBŞT’de ikinci gala

  Borsalarda Alım-Satım

  Pamukkale Belediyesi A0 tarayıcı satın alacak

  Buca’ya giysi toplama kumbaraları geldi

  Su Ürünleri Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  Türk Telekom ile engelsiz yaşam

  Pamukkale Belediyesi çiçek satın alacak

  112 bin satıcı 63 milyon ürünü Türkiye ile buluşturdu

  Efes Selçuk Belediyesi ile AKUT arasında protokol

  Yaşamak için engel yok!

  Kur artışı dijital pazarlama yatırımlarını durdurmadı

  DSİ Samsun 71. Şube Müdürlüğü onarım işi yaptıracak

  Soyer: Ekonomik krize rağmen yatırımlarımız sürecek

  Konak Belediyesi’nin yeni bina projesi görücüye çıktı

  İhale Özetleri

  02 Aralık 2021 Tarihli ve 31677 Sayılı Resmî Gazete

  Karayollarında Durum

  Aralık ayının ilk gününde 196 kişi vefat etti, 22.556 yeni vak’a tespit edildi

  Poşet bedeli ile çevre fonu kurulsun!

  Döviz / Altın

  “Enflasyona karşı emeği koruyacak asgari ücret belirleyeceğiz”

  Kredi Garanti Fonu’ndan iki yeni destek

  İSO Türkiye İmalat PMI 52,0’ye yükseldi

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 03.12.2021
  Ticaret 02.12.2021
  Ticaret 01.12.2021
  Ticaret 30.11.2021
  Ticaret 29.11.2021
  Ticaret 27.11.2021
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni