• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

Salnur: “İzmir’de şarbon hastalığı vakası yok”

14 Eylül 2018 Cuma 16:00
12
14
16
18

Salnur: “İzmir’de şarbon hastalığı vakası yok”

           SELDA AK     
     İzmir Sağlık Müdürlüğü tarafından, İzmir Tabip Odası ve İzmir Aile Hekimleri Derneği’nin de katkılarıyla Kamu Hastaneleri Birliği Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde şarbon hastalığı paneli düzenlendi. İzmir Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur moderatörlüğündeki panel, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hakan Bayrakcı ve il genelindeki aile hekimlerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Panelde, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Salih Atakan Nemli ‘Şarbon Hastalığının Tanı ve Tedavisi’, Aile Hekimi Uz. Dr. Kürşad Akkaya ‘Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde Şarbon’ ve Prof. Dr. Ali Osman Karababa ‘Halk Sağlığı ve Şarbon’ konulu sunum yaptı.

     İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Bediha Salnur yaptığı konuşmada, toplumu sıkıntıya sokan bulaşıcı hastalıklar konusunda doğru bilginin önem taşıdığını ve son günlerde şarbon hastalığıyla ilgili kendi ailesi de dahil olmak üzere toplum arasında bir korku yayıldığını söyledi. Uzm. Dr. Salnur, “Sanki her tarafta şarbon hastalığı var ve insandan insana bulaşıyormuş gibi bir algı oluştu. Sosyal medya yanılsamalarıyla bir panik ortamının oluştuğunu gördük. Sağlık camiası olarak konunun derinliğine inmek istedik. Biz kamu otoriteleri olarak sağlık yöneticileri olarak biz doğruyu bilelim ve bilgilendirmeyi yapalım, tedbirleri alalım. Son dönemde sosyal medyada ve basında çıkan haberler üzerinde toplumun biraz daha farkındalığı oldu, daha fazla konuşur olduk” diye konuştu.

“İlimizde şarbon vakası yok”
     Kurban Bayramı sonrası İzmir’de bulaşıcı hastalıkların takip edildiği ‘Bulaşıcı Hastalıklar Bildirim Sistemi’ kurulduğunu anlatan Dr. Salnur, şarbon hastalığı bildirimlerinin anlık olarak takibe alındığını söyledi. 13.09.2018 tarihi itibariyle İzmir’de şarbon hastalığı tanısı konan hiçbir vaka bulunmadığını vurgulayan Salnur, “Bakanlığa her gün  konuyla ilgili bilgi veriyoruz. İlimizde ne karantinaya alınmış bir hayvan topluluğu var ne de şarbon tanısı almış bir kişi var. Panikle hastaneye başvuran tüm vakalar uzmanlar tarafından değerlendiriliyor. Ama İzmir’de bugün itibariyle şarbon tanısı almış bir kişi yok. Biz doğru bilgileri etrafımıza verelim istiyoruz” dedi.

     İl Tarım Orman Müdürlüğü ile konuyla ilgili görüşülerek herhangi bir hayvan şarbonu tespitinde müdürlüğe bildirim yapılmasının talep edildiğini söyleyen Uzm. Dr. Salnur, “Bu süreçte, şarbon hastalığı şüphesiyle İlimizdeki sağlık kurum ve kuruluşlarına başvuran kişilerin hastanelerimiz mikrobiyoloji laboratuvarlarında mikroskobik incelemesi yapılmış, gerekli durumlarda Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarlarına kültür için örnekler gönderilmiştir. Mikroskobik incelemesi yapılan hiçbir vakada üreme tespit edilmemiştir. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarlarına gönderilen örneklerde de negatif olarak sonuçlanmıştır.”

“Kaynağı belli olmayan etler tüketilmemeli”
     İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Dr. Salih Atakan Nemli, şarbon hastalığına özellikle hayvancılığın yapıldığı Doğu ve İç Anadolu bölgelerinde rastlandığını, tarım ve hayvancılıkla uğraşanların en önemli risk gruplarını oluşturduğunu dile getirdi. Son dönemde deri lezyonlarıyla ilgili yoğun başvuru aldıklarını ifade eden Dr. Nemli, Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre en son 2016 yılında şarbon nedeniyle bir ölüm vakası yaşandığını söyleyerek şöyle konuştu: “Şarbon şüphesi duyan vatandaşların dikkat etmesi gereken bazı noktalar var. Öncelikle mutlaka bir temas öyküsünün bulunması lazım. İyi pişmemiş etler de risklidir. Çiğ etlere çıplak elle temas edilmemesi önemli. Kaynağı belli olmayan etlerin tüketilmemesini öneriyoruz. Hayvanların nasıl kesildiğini bilmek önemli. 15- 20 gün kuluçka dönemi var. Böyle bir temastan sonra 20 gün bir bulgu gelişmezse şarbon riski yok demektir.”

“Et alırken mavi damgaya dikkat”
     ‘Halk Sağlığı ve Şarbon’ konulu sunumunu yapan Prof. Dr. Ali Osman Karababa ise şarbon hastalığının insandan insana buluşma riskinin çok zayıf olduğunu, ağırlıklı olarak hayvandan insana bulaştığını dile getirdi. Prof. Dr. Karababa, vatandaşın et alırken dikkat edilmesi gereken noktalarla ilgili bilgi vererek, “Hayvanların üzerinde mavi renkli mezbaha kesim damgası yer alıyor. Bu damgalar hayvanların mezbahada veteriner kontrolünde kesildiğinin kanıtı niteliğindedir. Bu etlerin tüketilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.

 


+ Benzer Haberler
» Türkiye Uzay Ajansı kuruldu
» Bakan Selçuk: Sözleri tutmanın mutluluğunu yaşıyoruz
» Markalaşmanın yolu ‘dijitalleşme’
» Arçelik tasarım öyküleri ile ilham verdi
» 1 milyon kullanıcı lifebox’la rehberini yedekledi
» Capatect Isı Yalıtım Sistemi % 50’ye varan enerji tasarrufu sağlıyor
» Toprak ve Çocuk Programı’ndan öğrencilere zeytin hasadı etkinliği
» Gündem, dijital dönüşüm olmalı
» EGİAD30’dan dijital dönüşüm
» EGİAD hem üyesine hem İzmir’e kazandıracak


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 13.12.2018
  Ticaret 12.12.2018
  Ticaret 11.12.2018
  Ticaret 10.12.2018
  Ticaret 08.12.2018
  Ticaret 07.12.2018
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni