• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Kariyer  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  HABERLER  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  İHALELER  |  FİNANS  |  TİCARET BORSALARI  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Seda Gök ►GÜNDEME DAİR...
12
14
16
18
06/05/2017 12:06
Hormon tartışmasını bırakın, rakamlara bakın!...

     Son yıllarda belli aralıklarla beyaz et sektöründeki “hormonlu-hormonsuz, organik, gezen tavuk” başlıklarını sıkça duyuyor ve okuyoruz. Bu tartışmaların gölgesinde büyüyen ve dünya ile yarışan bir sektör ile karşı karşıyayız.

     Geçtiğimiz günlerde 4. Uluslararası Beyaz Et Kongresi kapsamında sektörün kanaat önderleri ile bir araya geldik. Tavuk eti konusunda bilimsel gerçeklere dayanmayan açıklamalarla bilgi kirliliği yaşandığına dikkat çeken sektörün kanaat önderleri, üretim esnasında bir günde 25 noktada kontrol sürecinin yaşandığını anlatıyorlar. Üretimin her aşamasını bildiklerini vurgulayan sektör temsilcileri, bu konuda haksız eleştiriler ile karşılaştıklarını belirterek,  “Asıl Avrupa’nın bizden öğrenecek çok şeyi var!” diyorlar.

     Bütün bu tartışmaları bir kenara bırakalım. Dünyadaki gıda tüketiminde yaşanan değişim ve beyaz etin buradaki rolünü, sektörün dünya pazarındaki yerini rakamlarla paylaşmak istiyorum.

  • Günümüzde 7,5 milyar insan yeterli ve sağlıklı beslenemiyor.
  • 840 milyon kişi yetersiz beslenme nedeniyle fizyolojik açlık çekmekte.
  • Yetersiz beslenme sonucu her yıl 5 yaşından küçük 6 milyon çocuk hayatını kaybediyor.
  • Her yıl 11 milyon kişi yine açlık veya yetersiz beslenme yüzünden hayatını kaybediyor.
  • 1950’li yıllardan sonra hızla artmaya başlayan dünya nüfusu 20.yüzyılda yüzde 284 artış gösterdi.  2050 yılında 9,75 milyara ulaşmış olacak.
  • Bütün bunlar olurken ekilebilir arazi varlığı çok fazla değişmeyecek, daha fazla su kaynağımız olmayacak. Ekilebilir toprak alanımızı 1,8 milyar hektarın üzerine çıkarmak çok da mümkün görünmüyor.
  • Şu an dünya et ihtiyacının karşılanmasında en büyük pay domuz ve tavuk eti üretimine ait. 320 milyon tonluk et üretiminin yüzde 72’si eşit payla tavuk ve domuz etinden sağlanmakta ve yakın gelecekte et üretiminde tavuk etinin payının yüzde 40 olacağı ve birinci sıraya yerleşeceği tahmin ediliyor.
  • 2050 yılında insanların yüzde 70’den fazlası kentlerde yaşayacak. Gıda ihtiyacının karşılanabilmesi için şu an ürettiğimizden 3 kat daha fazlasına gerek olacak. Bu artışın 2,5 katı bilim, teknoloji ve yeni araştırmalardan sağlanacak gelişme ve iyileşmelerle mümkün olacak.
  • 1 kilogram sığır eti üretmek için 6,5 kilogram yem ve 15,5 litre su kullanılırken, 1 kilogram piliç eti üretmek için sadece 1,6 kilogram yem ve 3,9 litre su harcıyoruz.
  • Dünyada toplam et üretimi 2016 yılında 320 bin ton olarak gerçekleşti.  Bu üretimin 116 bin tonu kanatlı eti ve toplam üretimdeki payı yüzde 36,2.
  • FAO’nun tahminlerine göre, 2025 yılında toplam et miktarı 357,5 bin tona ulaşırken kanatlı eti miktarı 131,3 bin ton ve yüzde 36,7 payla en fazla üretilen et konumuna geçecek.
  • Dünyada, 2000 yılında 68,7 milyon ton olan kanatlı eti üretimi yüzde 69 artışla 2016 yılında 115,8 milyon tona ulaştı.
  • 2016 yılında kanatlı eti üretiminin yüzde 42,6’sını Amerika kıtası sağladı. Asya kıtası yüzde 34,2 ile ikinci sırada, Avrupa kıtası ise yüzde 17,5 ile üçüncü sırada yer alıyor.
  • Dünya tavuk eti üretiminde Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Brezilya açık ara önde. Bu üç ülke dünya üretiminin yüzde 41,7’sini gerçekleştirmekte. Türkiye ise 8. sırada yer almakta ve dünya üretiminden yüzde 2 pay alıyor. 1990 yılında 217 bin ton olan üretim 2014 yılında 2,1 milyon tona çıktı. Kanatlı eti üretimi 1990-2016 yılları arasında 10,2 kat, 2000-2016 yılları arasında 2,8 kat arttı.
  • Türkiye dünya piliç eti ticaretinde 5. sırada yer almakta.
  • Sektör 2016 yılında 66 ülkeye ihracat gerçekleştirdi.
  • En fazla Irak’a ihracat yaptık.
  • Türkiye tavukçuluk sektörü dünyanın 8. büyük üreticisi konumunda.
  • Türkiye’de beyaz et pazarı 4,5 milyar dolar büyüklüğe sahip.
  • Sektör, geçen yılı 387 milyon dolar ihracat ile kapattı. Bu yıl ihracatta bir önceki yıla göre miktar olarak yüzde 10, değer olarak ise yüzde 15 oranında artış öngörülmekte.

     İşte bu kadar önemli olan bir sektör, hormon tartışmasının gölgesinde kendini anlatma mücadelesi veriyor. Rakamların da gösterdiği gibi tavuk eti üretimi, önümüzdeki yıllarda protein ihtiyacının karşılanması bakımından en büyük potansiyele sahip olacak.

Önceki Yazılar :
Haberler
  Doğru bilinen büyük yanliş: Pet şişelerde bpa (bisfenol-a) yok

  Alo 181 hattı yılın ilk 6 ayında 197 bin 622 vatandaşa çözüm üretti

  “Evrenin yaratılma hikâyesi araştırılıyor”

  Hedef Ortadoğu’ya yıllık 50 milyon $’lık balık ihraç etmek

  Bornova Belediyesi’nden muhtarlara destek

  İHALENİN TARİHİ ve SAATİ ► 11.08.2017 - 09:30

  24 Temmuz 2017 Tarihli ve 30133 Sayılı Resmî Gazete

  23 Temmuz 2017 Tarihli ve 30132 Sayılı Resmî Gazete

  Karayollarında Durum

  SU ÜRÜNLERİ HAL FİYATLARI

  SEBZE-MEYVE HAL FİYATLARI

  Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki: Yılda 500 bin yeni konut yapılacak

  Fitch, kredi notunu değiştirmedi

  Tayland ile serbest ticaret görüşmeleri

  Türkiye’nin ilk ve tek deri mühendisliği eğitimi dünyanın kapılarını aralıyor

  First Class’tan değer kazandıran yönetim

  İş Bankası, Nazilli’de üreticilerle buluştu

  TİM Türkiye’nin en büyük 500 hizmet ihracatçısını belirliyor

  TESK Başkanı Palandöken: Yüksek kiralar mağaza kapattırıyor

  “GB’nin güncellenmesi ve yeni nesil teknoloji alanına yoğunlaştık”

  E-Ticarette hedef günlük 1 milyon alışveriş

  Renault Trucks, Türkiye’de ilk üçü hedefliyor

  DEÜ projeleri, Türkiye’de ilk 5’te

  WorldFood İstanbul’un açılış hazırlıkları devam ediyor

  İşveren, asgari ücrete ‘ek kart’ çıkardı

  Ankara’da Rezidans Kavramı Öne Çıkıyor

  İklim kampları başladı

  Dönüşüme İzmir damgası

  Edremit’liler Kamil Saka’nın yanında

  Şakir Süter Gazetecilik Yarışması başvuruları devam ediyor

  Karabağlar Belediyesi’nin 5 yıldızlı çok amaçlı salonu hizmete açıldı

  Dünya’nın ilk engelli izci grubu İzmir’in gururu oldu

  Sevgi yolu ışıl ışıl

  Bornova’da vatandaşa da esnafa da kolaylık

  FAO ile işbirliği anlaşmasına onay

  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında devir teslim

  İTB’de İspanyol uzmandan ileri düzey zeytinyağı tadım eğitimi

  Lenovo ’yapay zeka’da da zirveye oynuyor

  Çin’in Hedefi: 2030’da yapay zekada dünya liderliği

  Ge Mahe, Apple’ın Çin’deki yeni yöneticisi oldu

  Radore, Dell Storage SC9000 veri depolama

  T.C. BERGAMA İCRA DAİR ESİ 2016/1700 ESAS TAŞI NIRIN AÇIK ARTIRMA İLA NI

  T.C. İZMİR 21. İCRA DAİR ESİ 2016/9711 ESAS TAŞI NIRIN AÇIK ARTIRMA İLA NI

  Kamunun AR-GE harcamaları %21,6 arttı

  SU ÜRÜNLERİ HAL FİYATLARI

  SEBZE-MEYVE HAL FİYATLARI

  22 Temmuz 2017 Tarihli ve 30131 Sayılı Resmî Gazete

  Hollandalı Marshall Boya üretiminin dışarı taşıyor

  Ege 6.6 ile sarsıldı, tsunami çıktı

  Hasta kotalarındaki işlemlere SGK incelemesi geliyor

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 24.07.2017
  Ticaret 22.07.2017
  Ticaret 21.07.2017
  Ticaret 20.07.2017
  Ticaret 19.07.2017
  Ticaret 18.07.2017
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni