Tıbbi atıklar enerjiye dönüşüyor

► TC Genel Müdürü Akdağ: Ankara’da tıbbı atığın tamamı, İstanbul’da yalnızca 3’te biri yakılıyor
SEDA GÖK
Türkiye, sıfır atık seferberliği ve katı atık bertarafı noktasında tüm dünyaya örnek projelere imza atarken, örnek tesislerden biri de Ankara Sincan’da hizmet veriyor. ITC Genel Müdürü Tolga Akdağ, Ankara, Adana ve Antalya’da tıbbi atık bertarafı yaptıklarını söyledi. Bir grup gazeteciye değerlendirmelerde bulunan Akdağ, Atık bertarafının belediyelerin sorumluluğunda olduğunu, Avrupa’daki gibi hastalık ve enfeksiyonların önüne geçmek için belirli standartlarda imhanın gerçekleşmesi için belediyelerin bunu belirli sürelerle özel şirketlere ihale ettiğini kaydetti. Akdağ, “Tıbbi atıkların toplama, taşıma, depolama ve bertaraf işini tamamen biz yapıyoruz” dedi.
7 BİN NOKTADAN TIBBİ ATIK TOPLANIYOR
2013 yılında yayımlanan yönetmelikle günde 10 tondan fazla tıbbi atık üreten şehirlerin bunları yakmaları gerektiğinin hükme bağlanması ile 2014’te Sincan’da yakma tesisi inşa ettiklerini ve 2015’te bunu devreye aldıklarını anlatan Akdağ, “Bu Türkiye’deki en büyük tesis. Tüm tıbbi atığını yakan tek şehir Ankara. İstanbul’da da tıbbi atığın üçte birini yakan bir tesis var, onun haricinde Türkiye’nin herhangi bir yerinde tıbbi atık yakılmıyor. 2015’ten itibaren biz tüm atıkları yakıyoruz. Yakma işleminin maliyetleri çok yüksek ve kazancı olan bir iş değil. Ankara’da 7 bin noktadan bunları günlük toplayarak bertaraf tesisimizde 7/24 yakma işlemi gerçekleştiriyoruz” dedi. Bin 100 derecede yakılan atıklardan ortaya çıkan atık ısıdan ise elektrik enerjisi ürettiklerini kaydeden Akdağ, “Tesiste tıbbi atıklardan elektrik üretiyoruz. Yakma tesisimizde üretilen enerji yaklaşık 3 bin 600 hanenin yani 15 bin kişinin bir yıllık elektriğinin karşılanması anlamına geliyor” dedi.
20 MİLYON PCR TESTİNİ YAKTIK
Tesise günlük gelen atığı 3-4 saatte yaktıklarını anlatan Akdağ, “Pandemi döneminde tıbbi atıklar azaldı. Herkes çok arttığını düşünebilir ama tam tersi kimse hastaneye gitmediği için atık miktarları düştü. Ankara’da Hacca gidip gelenleri KYK yurtlarında izolasyona alınca, onların tüm atıkları tıbbi atık statüsüne girdi. Karantinaya alınan köylerin atıkları tıbbi atık statüsünde değerlendirildi. PCR testleri incelenmelerinin ardından, yaklaşık 20 milyon PCR testini hastane arşivlerinden toplayıp yaktık” dedi.
TESİS HAFTALIK OLARAK DENETLENİYOR
Ankara Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Seyfettin Aslan ise Ankara’daki tesisin Türkiye’de başka bir örneğinin olmadığını söyledi. Aslan, “Belediye olarak düzenli olarak tıbbi atığı olan işletmeleri denetliyoruz. Ayrıca haftalık olarak tıbbi atıkların bertaraf edildiği tesisi kontrol ekiplerimiz denetliyor. Ankara’da şu anda tıbbi atıkların toplanması ile ilgili hiçbir şikayet yok” dedi.
Tıbbi atıkların doğaya zarar vermeyecek ve Avrupa standartlarında uygulanan teknolojiyle yakıldığına vurgu yapan Aslan, “Tesiste yanan fırın zaman zaman bakıma alınıyor. Bakıma alındığı sürelerde bunların depo edilmesi gerekiyor ve tesisin 900 ton minimum kapalı depolama, 2 bin 434 ton da bunker kapasitesi imkanı bulunuyor. Çevre Bakanlığı, tesisin çalışmaya devam edebilmesi için 36 gün boyunca bakım ve onarıma alınabileceğini yazılı olarak bildirdi. Bu nedenle tesis bakımdayken, bir süre depolanan tıbbi atıklar, bakımdan sonra anında imha ediliyor” diye konuştu.
