Türk-İş’in açıkladığı açlık sınırı: 2 bin 517 TL
.jpg)
► Türk-İş Kasım 2020 raporuna göre, dört kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 517 TL, yoksulluk sınırı ise 8 bin 198 TL olarak hesaplandı
HABER MERKEZİ
Türk-İş’in Kasım 2020 raporuna göre, dört kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 517 TL olurken, yoksulluk sınırı ise 8 bin 198 TL oldu.
Araştırmaya göre, bu ay dört kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden ‘açlık sınırı’ 2 bin 517 TL olarak hesaplandı. Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen ‘yoksulluk sınırı’ ise 8 bin 198 TL oldu. Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ aylık 3 bin 73 TL olarak hesaplandı.
Türk-İş’in verileri temel alındığında mutfak enflasyonundaki değişim 2020 Kasım ayı itibariyle şu şekilde: “Ankara’da yaşayan dört kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1.39 artış gösterdi. Yılın 11 aylık bölümü itibarıyla fiyatlardaki artış yüzde 16.37’yi bulurken, gıda enflasyonunda 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 19.68 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 15.47 olarak hesaplandı”
Dana ciğeri kuşbaşı et fiyatına yaklaştı
Türk-İş hesaplamasında temel alınan gıda ürünlerinin fiyatlarında 2020 Kasım ayı itibariyle gözlenen değişimlere bakıldığında süt, yoğurt, peynir grubunda; bu ay önemli bir fiyat değişikliği tespit edilmedi. Hesaplamada ağırlıklı olarak beyaz peynir fiyatı temel alındı. Market tezgâhında açık olarak satılan beyaz peynirin kutuda satılan peynirden daha pahalı olması dikkat çekti.
Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; kıyma ve kuşbaşı et fiyatı yine değişmedi. Ancak tavuk fiyatı geçtiğimiz aya göre yüzde 13,90 oranında arttı. Dana ciğerinin fiyatının yine arttığı ve neredeyse kilogram fiyatının kuşbaşı ete ulaştığı belirtildi. Balık fiyatları, geçtiğimiz aya göre fazla değişmedi
Geçtiğimiz aylarda fiyatı sürekli artan yumurta fiyatı bu ay tanede “1 kuruş” azaldı. Bakliyat ürünlerinde yeşil mercimek, nohut ve barbunyada fiyat artışı tespit edildi.
Tedarikte yaşanan sıkıntı gerekçesiyle geçtiğimiz ay bazı marketlerde kısa bir süre raflarda yer almaya kuru fasulyenin ise yapılan zamla yeniden satışa sunulduğu belirtildi.
En fazla değişiklik sebze-meyve fiyatlarında
Sebze-meyve fiyatları en fazla değişiklik gösteren harcama grubu olarak yer aldı. Mevsim şartlarına göre kapsamdaki ürünler farklılık gösterdi. Yaş sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay 6,71 TL olarak hesaplandı. Ekim ayında 7,45 TL olarak hesaplanan ortalama meyve fiyatı bu ay 6,77 TL oldu. Ancak geçen ay 6,48 TL olarak hesaplanan sebzede ortalama kilogram fiyatı bu ay 6,68 TL oldu.
Ekmek, bulgur, pirinç fiyatı arttı
Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta ise; bu ay pirinç, bulgur ve irmik fiyatında artış tespit edildi. Tereyağı, margarin ile zeytinyağı, ayçiçeği yağı fiyatı ise aynı kaldı. Hesaplamada siyah ve yeşil zeytin ortalama fiyatı da bu ay değişmedi. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünlerinde önemli bir fiyat değişikliği olmadı. Baharat ürünleri (kimyon, nane, karabiber vb.) fiyatı aynı kaldı. Çay ve ıhlamurun yanı sıra bal, reçel, pekmez, şeker ve tuz ile salça da bu ay fiyatı aynı kalan ürünler arasında yer aldı.