• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

Türk kirazı Çin Seddi’ni aştı

17 Temmuz 2019 Çarşamba 11:00
12
14
16
18

Türk kirazı Çin Seddi’ni aştı

           HABER MERKEZİ     
     Tekfen Tarım bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Alanar Meyve’nin ürettiği kirazların soğuk işlem görmeden Çin’e ilk sevkiyatı, Şanghay kentine ulaştı. Dünyanın en büyük kiraz üreticisiyle en büyük kiraz tüketicisini buluşturan bu sevkiyat, Çin’in tüketim potansiyeli de düşünüldüğünde Türkiye’nin ihracat stratejisinde önemli bir kilometre taşı oluşturuyor.

     Tekfen Tarım Genel Müdürü Emrah İnce ise “Çin pazarına önemli bir giriş yaptık. Soğuk işlem görmeden sevkiyat yapabilir hale gelerek, Çin’e ihracatta önemli bir rekabet avantajı yakaladık. Türkiye’den ihracatı zorlayacak 16 günlük soğuk uygulama yerine 3 saatlik fümigasyon uygulaması sayesinde havayolu kargo yoluyla kiraz mevsimi bitmeden Çin’e kiraz ihraç etmeye başladık. Bu gelişme, pazarın güçlü oyuncularından olan ABD’den pay almaya başlayacağımızdan dolayı çok önemli. Hedefimiz, kaliteden ve izlenebilirlikten ödün vermeden, yıllarca kapısını aşındırdığımız Çin pazarında uzun soluklu kalabilmek. Türk kirazının ihracat potansiyelinin karşılık bulması için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
     Türkiye’nin en büyük meyve üreticisi ve ihracatçısı firmalarından olan ve faaliyetlerini Tekfen Tarım bünyesinde sürdüren Alanar Meyve’nin ürettiği kirazlar, İzmir’den yola çıkıp Çin pazarına Şanghay kentinden giriş yaptı. Bir ilk niteliği taşıyan bu sevkiyat için düzenlenen törene T.C. Şanghay Başkonsolosluğu’nun ve ihracatın gerçekleştirildiği firmaların üst düzey temsilcilerinin yanı sıra büyük perakende zincirlilerinin yetkilileri de katıldı.

     Tekfen Tarım’ın Şanghay’a ihraç ettiği kirazların önemi ise, bu sevkiyatın soğuk hava depolarında bekleme yapılmadan gerçekleştirilmiş olması. Çin’in bugüne kadar Türkiye’ye uyguladığı ve kirazların “soğuk işlem görmesi gerekliliği” prosedürü, son bir yıldır yapılan görüşmeler ve yoğun çalışmalar sonucunda kaldırıldı ve Alanar Meyve tesislerinde yapılan incelemeler sonrası Türk kirazına Çin yolu açılmış oldu. Bu gelişmelerden önce, kirazların 16 gün boyunca soğuk hava depolarında bekletilmesi Türkiye’ye diğer ihracatçı ülkelere karşı rekabetçiliğini zayıflatıyordu.
     Kiraz deyince, dünyanın en büyük üreticisi Türkiye’yle en büyük tüketicisi Çin’i buluşturan sevkiyat, dünyanın en büyük pazarının Türk kirazına kapısının açılmasıyla hem Türkiye’nin ihracat stratejisi için hem Türk çiftçisi için de büyük önem taşıyor.

     Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tekfen Tarım Genel Müdürü Emrah İnce, bu gelişmenin Türk tarım sektörü için çok önemli olduğunu vurguladı. Bu sevkiyatla sadece bir ürün ihraç etmediklerini, Çin pazarına önemli bir giriş yaptıklarını söyleyen İnce, “Soğuk işlem görmeden sevkiyat yapabilme imkânıyla birlikte Çin’e ihracatta avantajlı konuma geldik. Türk Hava Yolları’nın da yaygın uçuş ağıyla birlikte henüz bu sezon bitmeden Çin’e kiraz ihraç etmeye başladık. Bu sayede pazarın güçlü oyuncularından ABD’nin pazardaki yerinden pay almaya başlıyoruz. Tekfen Tarım ve Alanar Meyve öncülüğünde gerçekleşen bu ihracat aynı zamanda Türk üreticisi için de çok önemli. Çünkü Çin’den her geçen gün yeni siparişler alıyoruz ve Çin’in tüketim potansiyelini de düşündüğümüzde bu taleplerin önümüzdeki günlerde daha da büyüyeceğine inanıyoruz. Hedefimiz kaliteden ve izlenebilirlikten ödün vermeden, yıllarca kapısını aşındırdığımız Çin’de uzun soluklu kalabilmek” dedi.

     İnce, “Fümigason yöntemiyle elde ettiğimiz bu avantaj, şüphesiz ki önümüzdeki yılın kiraz sezonunda Türkiye’nin kiraz ihracat coğrafyasını ağırlıklı olarak Çin’e kaydıracaktır. Biz de Tekfen Tarım olarak bu işlem için yeterlilik alan 8 ihracatçı/üreticiden biri olarak, Türk kirazının dünyada hak ettiği değeri bulması için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

İhraç edilen Türk kirazları lezzet yıldızı almıştı
     Çin’e ihraç edilen kirazlar, Brüksel merkezli International Taste Institute tarafından yapılan ve yüzlerce ülkeden, binlerce gıda ve içecek ürününün katıldığı 2019 Tat değerlendirmesi ve sertifikasyonu sonuçlarına göre yüzde 87,9’luk bir skor ile 2 altın yıldız lezzet sertifikasını kazanmıştı. Sadece performansı yüzde 70’in üzerinde olan ürünlerin derecelendirildiği ve sertifikasyonunda aralarında Michelin yıldızlı şefler ve dünyaca ünlü sömeliyelerin jüri olarak yer aldığı süreç, tüm dünyadan gelen binlerce gıda ve içecek ürününün değerlendirilmesini kapsıyor.


+ Benzer Haberler
» Türk Eczacıları Birliği hakkında soruşturma açıldı
» “Servis ücretler belirlenmeden anlaşma yapmamalı”
» ASELSAN’dan tarihi sipariş rekoru
» Trafik kazalarında son on yılda 52 bin 95 kişi yaşamını yitirdi
» Ege Perla Bilim Şenliği yoğun ilgiyle devam ediyor
» Haziranda dış borç stoku 122,9 milyar dolar
» Şakir Süter Gazetecilik Yarışması’ndan Ticaret’e ödül
» İhracatı ikiye katlayacak URGE Projesi start alıyor
» İzmir’de konut satışları azaldı
» ‘Endüstriyel pazar yeri’ neeksik.com açıldı


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 22.08.2019
  Ticaret 21.08.2019
  Ticaret 20.08.2019
  Ticaret 19.08.2019
  Ticaret 17.08.2019
  Ticaret 16.08.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni