• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

Üretim dursa bile, Türk balığı 3 yıl doyuracak

13 Nisan 2019 Cumartesi 15:00
12
14
16
18

   ► Sinan Kızıltan: Türkiye’de dünyaya oranla az olan balık tüketimi, son dönemde artmaya başladı.

     Su ürünleri sektörünün 2023 yılına gelmeden 2023 hedefine ulaştığını belirten Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, “2023 ihracat hedefimizi Türkiye genelinde 3 buçuk milyar dolar olarak revize ettik. Balık üretimimiz oldukça yüksek, Türkiye nüfusunu 3 defa doyurabilecek, savaşa girsek 3 yıl yetecek balığımız var. Ancak tüketimi artırmak uzun zaman alacak” diye konuştu.

Hava yolu ihracatta yeni kapılar açtı
     Hava yolu taşımacılığının artması ile yeni pazarlara ulaştıklarını belirten Kızıltan, sektör olarak 2018 hedefini tutturmanın yanı sıra 2023 hedefine şimdiden ulaştıklarını belirtti. Son dönemlerde hava yolu şirketlerinin kara yolu taşımacılığına olan eğiliminin ihracata katkısına değinen Kızıltan, “Hava yolu taşımacılığını ihracatçılarımız yeni yeni kullanmaya başladılar. Bugüne kadar ihracat karadan yapılıyordu” dedi.

“Güney Amerika’dan talepler geliyor”
     Son üç yıldır Türk Hava Yolları, Pegasus, Atlasjet gibi hava yolu şirketlerinin kargo taşımacılığına eğildiğini ifade eden Kızıltan, “Önceden yolcu taşımacılığına odaklanana firmalar artık gidemediğimiz noktalara mal götürüyorlar. Hava yolu taşımacılığı maliyet olarak daha yüksek de olsa gidemediğimiz noktalar vardı. Amerika, Dubai, Uzak Doğu, Japonya gibi bölgelere ulaşmakta zorluk çekiyorduk. Hava yolu kargo taşımacılığı bize daha fazla pazar sağladı ve ihracat yaptığımız ülke sayısı arttı. Afrika ülkelerine de mal göndermeye başladık. Bir de Güney Amerika’dan yeni yeni talepler gelmeye başladı” ifadelerini kullandı. 

Balık tüketimi üreticileri doyurmuyor
     İç piyasada risklerin fazla vadelerin uzun olduğunun altını çizen Kızıltan, “Türkiye’nin kendi nüfusunu 3 defa doyuracak balık üretimi var. Bir savaşa girsek 3 sene balıksız kalmayız. Öte yandan balık tüketimi kişi başı 6 buçuk kilogram olmak üzere çok az. İspanya’da kişi başı tüketim 28 kilogram, Avrupa’da 24 kilogram. Dolayısıyla tüketim çok az olduğu için üreticileri doyurmuyor. Bizim halkımız daha çok et odaklı. Türkiye’de hiç balık yememiş 15 milyonluk bir nüfus var. Balıkla askerde tanışan insanlar var. Şu anda iç piyasada da talep artmaya başladı. Diyarbakır, Van, Batman’dan balık talebi alıyoruz. Bunlar yoktu ve yeni yeni yayılmaya başladı ancak yayılması hızı düşük. Balık tüketiminin yaygınlaşmasını hızlandırmamız gerekiyor” diye konuştu.

“Haftada iki gün balık, yaşam boyu sağlık”
     Sinan Kızıltan sözlerini şöyle tamamladı; “Balık tüketimini artırmak için çalışmalar yapıyoruz. ‘Haftada iki gün balık, yaşam boyu sağlık’ sloganımızı her fırsatta söylüyoruz. İnsanlara haftada iki gün balık yedirebilsek hastaneye daha az yatırım yapacağız daha az ilaç üreteceğiz, daha sağlıklı ve akıllı bireyler yetiştireceğiz. Şu anda sivri biberin kilogram fiyatı da 20 TL, çipuranın kilogram fiyatı da 20 TL civarında. Sivri biberin pahalılığının yanında çipuranın ucuzluğunu da ön plana çıkarmak lazım” ifadelerini kullandı.

“2035 yılında deniz balığında açık oluşacak”
     Balık av yasağının başlamasıyla birlikte insanların kültür balığından yararlanacaklarını söyleyen Kızıltan, denizlerdeki balık popülasyonunun korunması gerektiğinin de altını çizdi. Kızıltan, “Bu dönemde kültür balığı tüketimi devam edecek ancak denizlerdeki popülasyonu da korumamız gerekiyor. Bu sene geçen seneye oranla avcılıkta azalma vardı. Her sene azalıyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun raporuna göre zaten 2035 yılında deniz balığı konusunda açık oluşacak. İnsanlar deniz balığı pek fazla bulamayacaklar” ifadelerini kullandı.


+ Benzer Haberler
» Çin halısı, Türk halısını bitiriyor
» Kivi üreticilerinde Nisan soğuğu endişesi
» Cari açığa Türk tütünü hamlesi
» Turizmin kalbi gastronomi ile atacak
» TİCARET’in ilk yıllarında sosyal yaşam
» Türkiye savaşa girmese de savaş ekonomisini yaşadı
» II. Dünya Savaşı 1942’de geniş alana yayıldı
» Ege’de akuakültüre ön yargı kırıldı
» Hamileliğin 6. ayında bebek odasını alın, havalandırın
» “Ameliyatlar robotik cerrahi ile değişecek’’


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 24.04.2019
  Ticaret 23.04.2019
  Ticaret 22.04.2019
  Ticaret 20.04.2019
  Ticaret 19.04.2019
  Ticaret 18.04.2019
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni