Yöresel ürünlerin raf alanı büyüyecek

SEDA GÖK
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, perakende işletmelerin coğrafi işaretli ürünler ile yöresel ürünlere ayrılan yüzde 1’lik raf alanını 5 katına kadar artırma yetkisi üzerinde çalışmaların tamamlandığını söyledi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Ticaret Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesiyle ilgili milletvekillerinin sorularına cevap veren Bakan Pekcan, marketlerde rafların en az yüzde 1’inin yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerin satışına ayrıldığını hatırlattı. Pekcan, “Coğrafi işaretli ürünler ile yöresel ürünlerin market raflarında daha fazla yer alması ve pazara ulaşmasına yönelik kanuni değişikliğe ilişkin çalışma tamamlandı. Perakende işletmelerin coğrafi işaretli ürünler ile yöresel ürünlere ayrılan yüzde 1’lik raf alanını 5 katına kadar artırma yetkisini planlıyoruz” dedi.
Konuyla ilgili diğer soruları da yanıtlandıran Bakan Pekcan, pandemi ile birlikte küresel ekonomide artan belirsizlik nedeniyle Türkiye’de altın talebinde artışın yaşandığını belirtti. Pekcan, “Ekim sonu itibarıyla 21,5 milyar dolar altın ithalatı gerçekleştirildi. Ocak-ekim döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,3 artış yaşandı. Söz konusu artış, altın ithalat rakamlarında da hem miktar hem de değer bazında arttı. 2020 Ağustos ayından sonra altın ithalatımız, göreceli olarak bir önceki aylara göre düşüş gösterdi. Ekim ayında, eylül ayına göre altın ithalatımız yüzde 40 azaldı” dedi.
Öte yandan Rusya’nın uyguladığı domates kotasına ilişkinde değerlendirmelerde bulunan Pekcan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile ortak çalıştıklarını, kotanın 200 bin tona geldiğini belirterek, şu anda 3 bin 500-4 bin ton civarında bir kota kaldığını, konuyu sürekli gündemde tuttuklarını söyledi.
Pekcan, Orta Asya ülkeleri ve Rusya’nın, Türkiye’den satın aldıkları sera ekipmanları ile sera üretimine başladığını, bu ülkelerin kendi üretimlerine destek vererek yerli üreticilerini korumak amacıyla bunu yaptıklarını vurguladı.