Cuma, Ekim 18, 2024

Transmisyon kolanları ithalatına soruşturma

Ticaret Bakanlığı tarafından ithalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ  9 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Malezya menşeli ‘kesiti trapez şeklinde olan sonsuz transmisyon kolanları’ ithalatına yönelik olarak başlatılan ve Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen önlemlerin etkisiz kılınmasına karşı soruşturma tamamlandı. 

Yürütülen soruşturma sonucunda, ‘kesiti trapez şeklinde (v-kolanlar) olan sonsuz transmisyon kolanları’ ithalatında, iş birliğinde bulunan Malezya’da yerleşik Toyopower Manufacturing Sdn. Bhd. firması hariç olmak üzere, Malezya’da yerleşik üretici/ihracatçılar tarafından, yürürlükteki dampinge karşı önlemlerden kaçınma dışında yeterli bir haklı nedeni veya ekonomik gerekçesi bulunmayan bir uygulama, işlem veya iş sonucunda, soruşturma konusu eşya ithalatında yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemlerin etkisiz kılındığı tespit edildi. 

Bu çerçevede, soruşturma neticesinde ulaşılan tespitleri değerlendiren Kurulun kararı ile İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ uyarınca ÇHC menşeli ithalatta yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemin, Malezya’da yerleşik Toyopower Manufacturing Sdn. Bhd. firmasınca üretilen eşya hariç olmak üzere, Malezya menşeli olarak yapılan ithalata teşmil edilmesine karar verildi.

Ayrıca söz konusu ürünün ithalatında yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemin dış çevresi 60 santimetreyi (cm) geçen ürünler için damping uygulanmazken, dış çevresi 180 cm’yi geçen ürünlerde kilogram başına 3,15 dolar olarak uygulanmaya devam edilmesine karar verildi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM