Yıllardır Türkiye’nin büyüdüğünü, geliştiğini ve dünya ekonomileri arasında sıralama açısından yükseldiğini duyuyorduk. Türkiye’nin dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğu ve önümüzdeki on yıl içersinde ilk 10’u zorlayacağı konusunda sık sık yazılar çıkmakta, demeçler verilmekteydi.
Fakat maalesef son yıllarda yaşadığımız ekonomik krizlerle birlikte Türkiye, yaklaşık altı sıra gerileyerek dünyanın 23. büyük ekonomisi noktasına geldi. Peki dünyanın 17. büyük ekonomisi hangisi diye sorarsanız? Cevap: Endonezya.
Visual Capiatalist’in araştırmalarına göre dünyadaki en büyük ekonomiler arasında Türkiye’nin ekonomik büyüklüğü 692 milyar $. Bugün 17. sırada bulunan Endonezya’nın ise 1.3 trilyon $. Bu bize yaşadığımız ekonomik krizin ne kadar büyük bir kayıp getirdiğinin yaklaşık bir göstergesi olabilir. Türkiye hâlâ 17. büyük ekonomi olarak kalsaydı; bugün ekonomik büyüklüğümüz yaklaşık 1.3 trilyon dolara ulaşmış olacaktı.
Dünyanın en büyük ekonomileri arasında hala Amerika Birleşik Devletleri 25.3 trilyon dolarla en üst sırada oturuyor. İkinciliği Çin 19.9, üçüncülüğü Japonya 4.9, dördüncülüğü Almanya 4.3, beşinci ise İngiltere 4 trilyon dolarla almakta. Altıncı sırada ise; 3.3 trilyon dolarla Hindistan var.
Hindistan‘ın nüfusu önümüzdeki aylarda Çin’in nüfusu ile hemen hemen eşitlenecek ve ondan sonra Hindistan yukarı doğru çoğalmaya devam edecek. Çin ile Hindistan karşılaştırdığımızda aralarındaki sanayileşme farkını net olarak görebiliyoruz. Fakat tahmin ediyorum ki önümüzdeki birkaç on yıl içinde aradaki fark kapanacak. Yedinci sırada Fransa 2.9 trilyon $, sekizde Kanada 2.2 trilyon $, dokuzda İtalya 2.1 trilyon $ ve onuncu sırada ise Brezilya 1.8 $ ekonomileri var.
İkinci onluk bölümde ise sırasıyla; Rusya, Güney Kore, Avustralya, İran, İspanya, Meksika, Endonezya, Suudi Arabistan, Hollanda ve İsviçre geliyor. Komşumuz İran’ın ekonomisi 1.7 trilyon $ ve küçük ülkeler olarak görülen Hollanda’nın 1 trilyon $ ve İsviçre’nin ise 842 milyar $. Daha sonra Tayvan ve Polonya geliyor. Arkasından ise Türkiye Cumhuriyeti. Bizden sonra ise sırasıyla İsveç, Belçika, Arjantin, Norveç, Taylan, İsrail ve İrlanda ekonomileri yer alıyor.
Böylece dünyanın ilk 30 büyük ekonomisi tamamlanmış oluyoruz. Bir, iki dip not vermek gerekirse; Çin 2030 yılında ABD’yi geçecek. ABD 1871 yılından beri dünyanın en büyük ekonomik gücü olarak kabul ediliyor.
Türkiye’de açıklanan büyüme istatistiklerine rağmen küçüldüğümüz gerçeği net olarak yüzümüze vuruluyor. Kaldı ki Türkiye dünyadaki sayılı büyüme oranlarından birini açıklarken (2021 yılı % 11); bizden daha küçük büyüme oranı açıklayan ülkeler bir bir önümüze geçiyor.
Yetkililer “her türlü ihtiyati tedbirleri alacağız” açıklamaları yaparken gerçekte bir arpa boyu yol gitmediğimiz dünya tarafından çok iyi biliniyor.