Gıda ve ekolojiden fuar ortaklığı
.png)
► 10’uncu Olivtech Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri Şarap ve Teknolojileri Fuarı ve 11’inci Ekoloji İzmir Fuarı gerçekleştirildi
GÜLCİHAN ALTINKAYA
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından düzenlenen 10’uncu Olivtech Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri Şarap ve Teknolojileri Fuarı ve 11’inci Ekoloji İzmir Fuarı Fuarizmir’de gerçekleştirildi. Fuarda çok sayıda üretici, ithalatçı, şef ve sektör temsilcileri bir araya geldi. Bu yıl Olivtech Fuarı, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin (UZZK) desteğiyle; Ekoloji İzmir Fuarı ise Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) desteğiyle eş zamanlı olarak gerçekleşiyor. Fuarlar kapsamında birçok ünlü ismin katılacağı söyleşiler, tadım ve yemek şovları gerçekleşecek. Dört gün sürecek fuarların son iki günü halka açık olurken, girişler ücretsiz olacak.
“GIDA GÜVENLIĞI, SAĞLIK VE TARIM IÇ IÇE GEÇIYOR”
Yaptığı açılış konuşmasında ekolojinin tarımla olan bağlantısını özellikle ortaya çıkarmak istediklerine değinen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, öncelikle tarım politikalarını hayata geçirmek istediklerini söyledi. Soyer, “Daha önce sanal ortamda gerçekleştirdiğimiz fuarı, bu sene yüz yüze yapmanın heyecanı içerisindeyiz. İki fuarı bir arada yapmamızın temel sebeplerden fuarların birbirine bağlı olduğunu anlamamız oldu.
.png)
Gıda güvenliği, sağlık ve tarım iç içe geçiyor. Her birinin birbiriyle iç içe olduğunu görüyoruz. Ekolojinin tarımla olan bağlantısını da ortaya çıkartmak istiyoruz. ‘Başka bir tarım mümkün’ altında yatan gerçek ise tarım politikalarını hayata geçirmek. Küçük üretici üretimden vazgeçtiğinde ülke yoksullaşıyor ve kendi kendine yeten bir ülke olmaktan uzaklaşıyor. Yaptığımız bu uluslararası çalışmaların en temel gerekçesi küçük üreticinin ihracatçı hale gelmesi. İhracatçı birliğimizin desteğine ihtiyacımız var. Terra Madra’yı da aynı amaçla yapıyoruz. Yapmamızın nedeni küçük üreticiyi uluslarası pazarla buluşturmak” ifadelerini kullandı.
TARIMDA BEŞ BAŞLIK
Tarımda beş başlık sıralayan ve bu başlıkların üzerinde durmaya çalıştıklarını ifade eden Soyer,” Bu başlıklar zeytin, meyve ağaçları, tahıl, mera hayvancılığı ve balıkçılık. Bu beş başlık bize su kaynaklarının daha tasarruflu kullanılmasını hem de dünyada daha lezzetli ürünler üretilmesi gerektiğini söylüyor. Özetle böyle düşüncelerle bu fuarları yapıyoruz. Topraklarımızın dünyada eşi benzeri yok. Ama hak ettiği değeri şuan itibariyle karşılayamıyoruz. Daha fazla çalışmaya kararlıyız. Almanya, Cezayir, Fas, Hollanda, İspanya, Fas ve Tunus’tan katılımcılar var. Ticari hacmin çok daha fazla büyüdüğü ve küçük üreticilerin uluslarası pazarlarla çalıştığı bir fuar olmasını umuyoruz” diye konuştu.
