Bu hafta sizlere özellike pandemi sürecinde sağlıklı gıda ve bu gıdaya erişim konusunda artan hassasiyet sonucu kurulan gıda girişimlerinden biri olan “TAZE YÖRE”den bahsedeceğim.
Yerel üreticilerin ve kooperatiflerin hepsinin bulunduğu bir Pazar yeri uygulamasının olmayışı bu üreticilerin ve kooperatiflerin münferit çabalar veya genel Pazar yerleri sitelerinde satış yapmalarına neden oluyor. Bu da tüketicinin üreticiye hızlı ve kolayca ulaşmasında maalesef bir engel oluşturuyor. Yaklaşık 12 yıldır “Slow- Food” üyesi ve bu felsefeyi benimsemiş bir kişi olarak yerel üretici ve yerel ürünlere ulaşmanın ne kadar önemli bir konu olduğunu çok iyi biliyorum.
Taze Yöre paylaşım ekonomisini destekleyen bir Gıda Teknolojileri Girişimi. Pazar yeri Platformunu kullanarak yüz yıllardır değişmemiş geleneksel yöntemlerle üretilen yöresel ve coğrafi işaretli gıda ürünlerini doğrudan üreticisinden satın alabildiğiniz bir platform.
Taze Yöre de yöresel gıda üreticileri ücretsiz olarak mağazalarını açıp ürünlerini doğrudan tüketicilere ulaştırabiliyorlar. Üreticiler sadece platform üzerinden bir satış yaptıkları zaman bir komisyon ödemesi yapıyorlar. Müşterilerin ürün siparişi aşamasında yaptıkları ödeme anlaşmalı ödeme kuruluşu tarafında tahsil edilip bir havuz hesabında bekletiliyor. Garantili ödeme modeli kapsamında ürünler taze ve eksiksiz olarak müşterilere ulaştıktan sonra ödeme kuruluşu üreticilere ürün bedelini Taze Yöre ye ise komisyon bedelini ödüyor.
Müşteriler verdikleri siparişi üreticiler ürünü kargoya vermeden iptal edebiliyor veya kargoya verilen bir ürünü teslim aldıktan sonra ki üç gün içinde koşulsuz şartsız iade yapabiliyorlar.
Taze Yöre bir gıda teknolojileri girişimi olması yanında Kitlesel Fonlama platformu Fonbulucu platformunda fon arayışının temel nedenini yatırımcılarının erken benimseyen grupta olması nedeniyle hem müşteri hem de sitenin işleyişi hakkında birer gönüllü satış temsilcileri olmalarını bekliyor.
Yerel üretici ve Yerel ürüne odaklanan Taze Yöre bunu fon arama konusunda ki stratejisine de taşıyarak Anadolu kültüründe yer alan “İMECE” modeliyle süslemeyi düşünmüş. Böylelikle kazancını da kitlelerle paylaşmak arzusunda. Pazartesi günü başlayacak fonlamaya dilediğiniz bir rakam ile alt yatırım limiti olmaksızın yatırım yapabilir ve siz de bir Gıda Teknoloji şirketine hem yatırım yapmış hem de yerel üretici ve yerel ürün zincirine destek olmuş olursunuz.