Gıda Teknolojileri Girişimi Taze Yöre 7 Saat İçinde Fonlandı
hberik@yahoo.com
Geçtiğimiz hafta size gıda teknolojileri girişimlerinden biri olan Taze Yöre den bahsetmiştim.
Taze Yöre Sadece bir gıda teknolojileri şirketi olması yanında daha önce de bahsettiğim gibi bir “ETKİ YATIRIMI” projesi. Etki Yatırımlarının amacı sadece para kazanmak değil yatırımın sosyal etki düzeyinin de yüksek olmasıdır. Yani sadece para kazanmak için yapılan bir iş modeli değil.
Şimdi para kazanmak tek amaç değilse bu durumda şirket değil bir sivil toplum örgütüdür diye düşünenleriniz olabilir. Yeni dünya girişimcilik ekosisteminde Start-Up’lar sadece para kazanmayı önceliklendirmiyorlar. Para kazanırken de bunun bir sosyal etki yaratmasının motivasyonundalar.
İşte Taze Yöre tam da bu noktada bir Start-Up. Yüzyıllardır geleneksel yöntemlerle üretim yapan üreticilerin ürünlerini aracısız ve sadece kendisinin satış yapabildiği bir Pazar yeri. Bu üreticiler ürünlerini yine kendi internet sayfalarından, Facebook, İnstagram gibi sosyal medya hesaplarından satmaya devam edebiliyorlar. Ayrıca bir Pazar yerinin sahip olduğu büyük müşteri potansiyeli ve trafiğinden de yararlanmak üzere Taze Yöre ye ücretsiz kayıt olabilirler.
Bu iş fikriyle yola çıkan Taze Yöre bizi şaşırtmayan ama aslına bakacak olursanız şaşırtıcı bir hızla ve talep ile Fonbulucu kitle fonlaması platformunda 7 saat içerisinde 793 yatırımcıdan 1.784.590 TL fon topladı. Aranan yatırım miktarının 1.133.000 TL olduğunu göz önüne alırsak istenen rakama göre %157,5 bir gerçekleşme oranı oluştu.
Benim de deneyim olarak ilk kez yakından ve tüm ayrıntılarıyla takip ettiğim bu fonlama sürecinde 793 kişinin göstermiş olduğu ilgi gerçekten müthiş. Bu da bir kez daha gösterdi ki doğru bir proje iyi bir takımla sunulduğunda yatırımcının buna kayıtsız kalmadığıdır. Fonlama süreci 60 gün olmasına rağmen 7 saat sonunda talep rakamı taahhüt edilen %125 fazlasını geçtiği için Fonbulucu Platformu tarafından mevzuat gereği kapatıldı.
Talep oluşturanlar, bir anlamda yer rezerve etme hakkı satın aldıklarından fonlamanın başarılı gittiğini anlayınca bu haklarını kullanma yarışına girdiler ve oran az önce de yazdığım gibi bir rekorun kırılmasına neden oldu. Şimdi Taze Yöre’nin bu fonlama sonucunda 793 tane gönüllü marka elçisi olduğuna göre (Türkiye de kaç şirketin bu denli büyük ve motive bir kitleye sahip olduğunu bir düşünün lütfen) ne kadar önemli bir iş başardığını ve bu gönüllü marka elçileriyle nasıl bir büyüklüğe ulaşabileceğini düşünün.
Bu fonlama turunda KİTLE FONLAMASI yönteminin tercih edilmesinin temel stratejisi bunun üzerine kurulmuştu.