iodabasoglu@yahoo.com
Masaların üzerinde projeler, panolarda resimler, formüller, maketler, modeller… Örneğin topraksız tarım için plastik borular içinde dolaştırılan su ve sıvı vitaminlerle yetiştirilen marul tarlası modeli, olası meme kanserinin riskinin hesaplanma formüllerinin yer aldığı bir proje, üç boyutlu yazıcıda basılan parçalarla oluşturulan robot kolunun yaptığı işlevin örnekle gösterilmesi ve daha niceleri…
Bunları yapanlar ortaokul ve lise öğrencileri… Her masanın önünde durduğunuz zaman “size projemizi anlatayım” diyen gözleri pırıl pırıl öğrenciler, bu arada bizim masamıza da gelecekler diye kenardan size bakan heyecanlı, kimi sabırsız kimi güvenli bekleyiş içindeki öğrenciler…
26 Mayıs günü Urla Eski Tamirhane binasında başlayan Urla Okulları Bilim Festivalinden, UrlaFest’ten söz ediyorum.
Geçen yılın Ekim ayında Urla Kaymakamı Murtaza Tayanç’ın, geniş bir grupla yaptığı toplantı sırasında, öğrencilerin teknoloji konusunda özendirilmesini amaçlayan bir etkinlik düzenlenmesi önerisini desteklemesi ile çalışma başladı. Urla Milli Eğitim İlçe Müdürlüğü ve Kent Konseyinin ortaklaşa yaptığı UrlaFest etkinliği 26 ve 27 Mayıs tarihlerinde yapıldı.
Urla Okulları Bilim Festivali, öğrencilerin her konuda yeni buluşların peşinde koştuğu ve bazı konularda araştırma ile dünya ölçeğinde düşündüklerini ortaya koydu.
Projelerin insan yaşamına dokunur olması gelecek için umutlarımızı yeşertti. Örneğin Yenilebilir Yabani Otlar, Asitli İçeceklerin Dişlerimize Etkisi, İşitme Engelliler İçin Kapı Zili, Akıllı trafik Şerit Düzenleyici çalışmaları, modelleri somut ve etkileyiciydi. Zeka oyunları, matematik modelleri, arı yaşamı ile ilgili araştırmalar küçük yaşlardan itibaren gençlerimizin olaylara büyük ölçekli fakat ayrıntıya dikkat ederek bakması izleyenleri gururlandırdı.
Urla Kent Konseyi adına yürütücülük görevini yapmaktan onur duyduğumu belirtmeliyim. Urla Milli Eğitim İlçe Müdürü İzzet Gündüz’ün etkinliğin ayrıntılarını şekillendirmede katkısı ise yadsınamaz. Araştırma öğretmenlerinin çabaları, Urla Belediyesinin çok yönlü desteği de bir teşekkürü hak ediyor. Sözün özü, el birliği ile yapılan projeler şunu gösteriyor ki, gençlere destek verirseniz, ülkeyi kalındırırsınız.
Bir not daha vereyim; proje başındaki öğretmenlerle konuştuğum zaman “bu projeleri çocuklar kendileri önerdiler, hazırladılar, biz sadece yardımcı olduk” dediler. Yani öğretmenlerin dediği “projeniz şu, bunu yapın” demedik, onlar araştırdı, yaptı.
Sanırım pandemi sırasında birbirinden uzaklaşan, yani yalnızlaşan yurdum insanı gibi, öğrencilerimiz de biraraya gelmeyi özlemişler. Devlet okullarından gelenler, özel okullardan gelen öğrenciler diğerlerinin projelerini gezdiler, yemek arasında balonlarla oynadılar, kısacası birbirleriyle kaynaştılar. Bir anlamda, yaratılan sinerji ile daha güçlü, daha özgüvenli olarak hepsi katılım belgelerini ve madalyalarını aldı.
Enginar festivali ile sadece Türkiye’de değil, dünyada da kendisinden söz ettiren Urla, dileriz ki gelecek yıllarda UrlaFest ile de kendini dünya tanıtır. Kaldı ki Anaksagoras’tan, Necati Cumalı’ya, Tanju Okan’a dek Urla ortamında yetişen çok önemli değerlerimiz var. Urla, bugünün ortaokul öğrencilerine gelecekte hem Türkçe, hem teknik, hem de diğer alanlarda önder olabilecekleri bir ortamı hazırlamanın çabası içinde.
Geleceğimizden hiç kuşku duymamalıyız.