İstihdamı koru, 100 TL desteği al
.png)
SEDA GÖK
Geçtiğimiz hafta açıklanan yeni asgari ücret sonrasında, işverene verilen 100 TL’lik asgari ücret desteğine ‘istihdamı koruma’ şartı getirildi. Buna göre çalışan sayısı azalırsa destek kesilecek.
Temmuz ayından itibaren geçerli olacak ve 1 Ocak 2022’de açıklanan asgari ücrete göre yüzde 30 oranında yapılan artış sonrasında destek mekanizmasına ilişkin ayrıntılar netleşti. Buna göre 100 TL destek için torba yasaya ek bir madde konuldu.
Madde uyarınca; 2022 yılı Temmuz-Aralık döneminde günlük 3,33 TL tutar, SGK’ya ödenecek primden mahsup edilecek ve bedel İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.
Bu göre işyerlerinde bu yılın Temmuz-Aralık ayları arasında çalışan sayısı geçen yılın aynı dönemine göre azalırsa azalan aylar için 100 TL işveren desteğinden yararlanılamayacak.
Ayrıca torba yasa kapsamında eklenen ek maddeye göre; katkıdan yararlanmak amacıyla muvazaalı işlem tesis ettiği anlaşılan veya sigortalıların prime esas kazançlarını 2022 yılı Temmuz-Aralık ayları/dönemi için kuruma bildirmediği veya eksik bildirdiği tespit edilen işyerlerine sağlanan destek, gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte geri alınacak.