İzmir’de iklim krizine çözüm önerileri konuşuldu

► İlk kez düzenlenen Wecycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı kapsamında 17’inci Küresel Isınma Kurultayı gerçekleştirildi
DİLAY SARKİLER
Kurultayda, dünyanın geleceği için tehdit oluşturan küresel ısınma ve iklim krizi konularında sorunlar ele alınarak, çözüm önerileri hakkında görüşler paylaşıldı.
TGRT Haber Ekonomi Müdürü Celal Toprak başkanlığında gerçekleştirilen kurultayın hedefi dünyayı tehdit eden iklim krizine karşı farkındalık oluşturulması oldu. Kurultayın birinci oturumunda medyanın küresel ısınma konusundaki yaklaşımı ele alınırken, ikinci oturumda ise iş dünyasının konuya bakış açısına değinildi.
Kurultay hakkında bilgi veren Toprak, “17 yıldır bu etkinliği yapmak kolay bir şey değil. Biz başladığımızda ‘İklim krizi’ gibi konular dünyanın gündeminde değildi. Bugün dünyanın 1 numaralı sorunu ve gündem maddesi haline geldi. Çok önemsiyoruz. Bu etkinliğin Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarında olmasını da bu yıl önemsedik. İzmir’de bu nedenle toplandık. Önemsediğimiz nokta şu; biz burada olayın bilimsel tartışmasını yapmıyoruz. Farkındalık noktasında Türkiye’ye ve dünyaya katkı sunmaya çalışıyoruz. Bu işe insanlar daha farkında olsunlar, birtakım şeylere kurumlar, firmalar ve kişiler daha fazla dikkat etsinler ve önemsesinler noktasından hareket ediyoruz” diye konuştu.
“MEDYA, İKLİM KRİZİ KONUSUNA DAHA ÇOK YER VERMELİ”
“Geri Dönüşüme Medyanın Bakışı” konulu ilk oturumda, Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Recep Erçin, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ve EKOIQ Genel Yayın Yönetmeni Barış Doğru konuşmacı olarak yer aldı. Medyanın, küresel ısınma konusunda bilim insanlarının açıklamalarına yer vererek, farkındalığı geliştirmeye katkı sağlaması gerektiğine dikkat çekilen oturumda, Gappi, “Küresel ısınma, iklim krizi haberleri medyada yer alıyor ancak sonuçlarının ne olacağına dair detaylı yayınlar artırılmalı. Bilim insanlarının anlattıkları, bu sorunun getireceği felaketler insanlara daha çok anlatılmalı” dedi.
“Geri Dönüşüm Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlıklı ikinci oturumda, EGEPLASDER Yönetim Kurulu Başkanı Şener Gençer ve SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Pazarlama Müdürü Mevlüt Çetinkaya yer aldı.
“2050’DE GERİ DÖNÜŞÜM ORANI YÜZDE 60 OLACAK”
Gençer, Türkiye’nin evsel ve endüstriyel atık yönetiminde başarısız olduğumuz en önemli başlığın, kaynağında ayrıştırma olduğunu belirterek, toplumda bu anlamda bir kültürün oluşması ve hızla yaygınlaştırılması gereğine dikkat çekti. Gençer, “Yeşil Mutabakat süreci ile birlikte AB ülkelerinde, kaynağında ayrıştırılmış plastik atıkları işleyecek geri dönüşüm yatırımlarının artarken, bu durumu Türk plastik ve geri dönüşüm sektörlerinin dikkatle izlemesi gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.
