Klima ile serinlemenin maliyeti artıyor
.jpg)
► Havaların ısınmasıyla kullanım sıklığı artan klimalarda, elektrik zammının üstüne bakım ve onarım ve sıfır cihaz fiyatlarındaki artış eklenince yaz aylarında serinlemenin maliyeti iki katına çıktı
DİLAY SARKİLER
Döviz kurunun yükselmesi, pandemi sonrası yaşanan çip ve konteyner krizi ve elektrik zamları ile birlikte klima fiyatları geçen yıla göre yüzde 40 arttı. Klimaların sağlıklı çalışması ve yüksek performans göstermesi için gerekli olan rutin bakım ve onarım ücretleri de yaşanan yedek parça temini sorunu nedeniyle yükseldi.
Klimaların yılın her döneminde en iyi performans verimliliğini sunabilmesi için düzenli olarak temizlenmesi ve bakımının yapılması gerekiyor. Yaz aylarında daha çok kullanılan klimaların bakım ve onarım rutini çoğunlukla bahar aylarında gerçekleştiriliyor. Düzenli klima bakımı yapılmasının insan sağlığı üzerinde doğrudan bir etkisi olduğu gibi cihazın ömrü ve performansı açısından da cihaz bakımı büyük önem arz ediyor. Ancak elektrik zamlarının ardından daha az tercih edilen cihazların bakım ve onarım ücretlerinde de artış yaşandı.
Marka ve ürün özelliklerine göre en uygun klima 3 bin TL’den başlarken, endüstriyel kullanım için olan klimalarda fiyatlar 100 bin TL’yi buluyor. Ev tipi klimalarda fiyat artışı yüzde 40’ı olurken, bakım ve onarım ücretlerinde de bu artış iki katına yaklaştı. Yetkili servislerde bakım ve onarım paket ücreti 400-700 TL arasında değişirken, uzmanların tercih edilmemesini önerdiği ‘merdivenaltı’ hizmetlerde bu fiyat 200 TL’yi buldu.
Sektör temsilcileri, insanları klima bakım ve onarımını ihmal etmemeleri yönünde uyarırken, yedek parça temininde yaşanan sıkıntının fiyatlara yansıdığını söyledi. Sıcakların kendini iyiden iyiye hissettireceği yaz aylarında serinlemenin maliyeti de artmış oldu.
ARTAN FİYATLAR ÜRETİMİ DÜŞÜRÜYOR
Klima fiyatlarındaki artış, birçok sektörü de etkiledi. Elektrik zamlarının ardından fahiş faturaları ödeyemeyen üretici, ek maliyetlerde tasarrufa giderken, kullanılan cihazların bakım ve onarımı ertelenen ilk kalemler olarak yer alıyor. Özellikle seralarda kullanımı zorunlu olan klimaların bakımlarının ertelenmesinin ürün rekoltesini etkileyeceği öngörülüyor.
HAMMADDE SIKINTISI KLİMA FİYATLARINA YANSIDI
Ünites Isıtma Klima Soğutma Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) gerçekleştirdiği yuvarlak masa toplantısında yaptığı değerlendirmede, global hammadde tedarik sıkıntısının iklimlendirme sektöründe de hissedildiğini ve kısa vadede bir çözümü görülmediğini söyledi. Şanal, bu durumun klima fiyatlarında nihai fiyat artışlarına neden olduğunu belirterek, “Ukrayna-Rusya savaşı ise bu olayların üzerine tuz biber ekti. Çelik ürünlerinde termin sıkıntısı var, ürün tedarik sürecinde problemler bu yıl içerisinde devam edecek gibi görünüyor. Aynı sıkıntıları Avrupa da yaşıyor, biz de yaşıyoruz.
Stok konusunda altyapılar hazır değilse ürün terminlerinde problemler yaşanıyor. İhracat odaklı çalışan firmalardan stok kapasitesini 2-2,5 katına artıranlar oldu. Çip krizi hâlen ürün tedarikinde her şeyi etkiliyor. Bu sorun daha çok elektronik aksamlarda yaşanıyor. Fakat emtiada özellikle Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında Şubat ve Mart aylarında ekstra fiyat artışları yaşandı” dedi.