• Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv      • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Oğuzhan Daver ►KEYİF KÖŞESİ
12
14
16
18
14/06/2022 06:18
Adaçayını Çok Sulamayın

daveroğuz@gmail.com


     Sıcaklar artıyor derken birden yağışlı havanın etkisi altında kaldık. Sıcak ve nem olunca da mikroskopik mantarlarda da artış görülüyor. Bahçede bu sene yiyeceklerde kullanmak üzere bir kaç tane adaçayı (Salvia officinalis) ektim, en az 10 tane de çelik aldım. Çelikler, kumun içinde iki ayda hemen kök vermişler. İki hafta kadar önce ise saksılara aldım.

     Geçen Ağustos ayında adaçayı çeliklerini bayağı yüksek tutma oranıyla yetiştirdiğimi söylemiştim. Buna rağmen, anaç bitki açısından adaçayı çeliklerini Nisan ya da Mayıs ayında almak daha sağlıklı oluyor. Adaçayına çok su verdiğinizde külleme ve pas hastalığına yakalanmasını, az su verdiğinizde de özsu emici  asalakların esiri olmasını engelleyemiyorsunuz. Aslına bakarsanız pH’sı 5,6 ile 7,8 arasında olan toprakları seven bu dayanıklı bitki, nektardan zengin çiçekler verdiği için çevreci bahçelerin ve bostanların vazgeçilmez bitkilerindendir.         

     Geçen haftalarda, bitkilerdeki nefret ve aşk ilişkisinden bahsetmiştik ya; adaçayı da, havuç, brokoli, karnabahar, çilek, domates ve biberiye ile gayet iyi geçiniyor. Soğan, sarımsak, salatalık (bazı dostlar kızmasın diye hıyar demedim) ve rezene ile ise hiç geçinemiyor. Daha önce de yazmıştım, rezenenin rezeneden başka dostu yok zaten. Rezene denince, doğal olarak aklıma yemek geldi.

     Salvia officinalis’in kaynatılarak içildiğini hepimiz biliyoruz ama Türkiye’deki mutfaklarda yemek hazırlarken çok kullanıldığından emin değilim. Oysaki, yine aynı aileden egzotik diyebileceğimiz S. apiana; S. columbaria ve S. elegans da yemeklere konulabilir. Salvia elegans, ananas kokulu harika bir çeşit ama salyangoz ve sümüklü böceklerin de sevdiğini unutmayın. Bu arada aklınızda olsun, S. officinalisin, 3 renkli S. officinalis ‘Tricolor’, sarı- yeşil renkli ‘Icterina’ ve ‘Aurea’; mavi-gri renkli ‘Purpurascens’ ve bol yapraklı ‘Berggarten’ kültivarları var.     

     Yukarıda da bahsettiğim gibi, havaların nemli olması durumunda adaçaylarını yağmurdan korumak mantıklı bir yaklaşım. Her bir erişkin bitkinin 40 ile 60 cm arasında yayıldığını unutmayın. Ayrıca adaçaylarının mantar hastalıklarına yakalanmasını bir türlü engelleyemiyorsunuz. Kabaklarda (Cucurbitaceae), Latin çiçeğinde (Tropaeolum majus) olduğu gibi mantarın, adaçayında yaşlanmaya bağlı ve önlenemez bir hastalık olduğunu düşünüyorum.

     Mantarların en çevreci ilacı olan sodyum bikarbonatı bile püskürtmeden önce, koruyucu önlem olarak bitki yapraklarını ıslatmayı durdurmamız gerekiyor. En dirençli vakalarda ise, 3-4 yılda bir bordo bulamacı hayat kurtarabilir. Özellikle üzüm asmasında bordo bulamacının 3-4 yılda bir kullanılması önerilmektedir; yoksa toprakta dehlizler açarak havalanmayı sağlayan, dışkılarıyla toprağı zenginleştiren solucan sayısını çok azaltıyor.     

     İlk paragrafta çelik ile çoğaltmaktan söz etmiştim. Adaçayını tohumdan da çoğaltabilirsiniz. Bunun için tohumları en fazla 3 ya da 4 mm. toprak altına ekin. Toprağı devamlı ıslak tutun ama kesinlikle balçık hale getirmeyin. Bana sorarsanız, tohum ile çoğaltma elinizdeki tek seçenek değilse çelikle çok da rahat çoğaltılabiliyor. Çeliklerin boyu en fazla 10-15 cm. kadar olmalı. En üstte 4 yaprak kalacak şekilde diğerlerini kesip atın. İlk başta su kaybını en aza indirgemek için yarı gölgede saklamanızı önermemize rağmen, bu bitkileri güneşe ekmeniz yerinde olacaktır. Yarı gölgede çok fazla çiçek açmıyorlar. Büyük saksılarda da, adaçayı yetişmeniz mümkün olmasına rağmen, saksıdaki bitkilerin kuraklığa ve soğuğa daha duyarlı oldukları da bir gerçektir.

     Bu hafta sizle ilk paylaştığım fotoğraf sağlıklı bir S. officinalis yaprağı ve külleme hastalığı olan başka yaprakları. Hastalığı fark edince size önerdiğim tek şey, bu yaprakları kopartmak hatta, bitkiyi budamak doğru olacaktır. Burada pek yeri olmasa da nane için de aynı öğüdü akılda tutmak iyi olur. Ayrıca kopardığınız bu yaprakları, insan sağlığına zararlı olmadığı için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Adaçayları yaprakları, kümes hayvanlarını pişirirken dil papillaları çok gelişmiş olan kişilerin sevmediği yem kokusunu yok ettiği için portakal, biberiye gibi çok kullanılan baharlı bitkilerdendir.

     İkinci paylaştığım fotoğraf ise, ananas kokulu bir S. elegans. İleriki yıllarda kırmızı çiçekleri açtığında da fotoğraflarını paylaşmayı umuyorum. Gastronomik özelliğine ve kokusuna kanarak bahçenize ekerseniz salyangoz ve sümüklü böceklerin çok sevdiğini lütfen unutmayın.

     Keyifli Bahçeler...

Önceki Yazılar :
Haberler
  “Türkiye’de üretip 5 kıtaya ürün ihraç ediyoruz”

  KPMG ve TIRPORT’tan lojistik sektörünün geleceği için iş birliği

  20 yıllık rüya gerçek oluyor

  Türkiye tatil için denizi tercih ediyor

  Su Ürünler Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  Banaz Belediyesi motorin satın alacak

  Karşıyaka’da kentsel gıda ve kent tarımı konuşulacak

  Kaynarpınar’a arıtma müjdesi

  Menderes’in altyapısı güçleniyor

  Foça’da ‘‘İçimizden Biri Atatürk’’ söyleşisi

  “İzmir’in kültürel mirasını dünyaya sunuyoruz”

  Körfezde bir ilk; Görme engelli kanocular yarıştı

  Bayraklı Belediyesi kırtasiye malzemesi satın alacak

  Başkan Kılıç’tan bayram öncesi esnaf ziyareti

  TORBALI TÜRK TELEKOM VE ALİAĞA HAYDAR ALİYEV MTAL ONARIMI

  İhale Özetleri

  05 Temmuz 2022 Tarihli ve 31887 Sayılı Resmî Gazete

  04 Temmuz 2022 Tarihli ve 31886 Sayılı Resmî Gazete 1. Mükerrer

  Karayollarında Durum

  Enflasyon yıllık yüzde 79 arttı

  “90,6 milyar TL vergiden feragat edildi”

  Memur ve emekli maaşı zam oranları belli oldu

  Cep telefonunda 76 milyar dakika konuştuk

  Türk müteahhitlerden 4.6 milyar $’lık imza

  BEKO 220TR MODEL YAZARKASA POS CİHAZIMIN RUHSATNAMESİ KAYIPTIR

  Çinli üç havayolu şirketinden Airbus’a rekor uçak siparişi

  Kalkınma Ajansı’ndan 5 milyon TL faizsiz kredi

  Dünya arıcıları Türkiye’de buluşacak

  Döviz / Altın

  Borsalarda Alım-Satım

  Çikolata ve şekerleme pazarında bayram bereketi

  Dolar arttıkça Bitcoin düşüyor

  “Kur ve enflasyonda geçici önlemler çözüm değil”

  EİB’den 1,7 milyar dolar ihracat

  Efes Selçuk şeftali ile şenlendi

  Turkcell Global Bilgi, Techno Camp ile teknoloji mühendisleri yetiştiriyor

  Aliağa Belediyesi Temmuz ayı Olağan Meclisi toplanıyor

  Taşınmaz satışı artık noterliklerce yapılabilecek

  Türkçimento, Global Çimento ve Beton Derneği’ne üye oldu

  “İzmir’in kaderi Kemeraltı’na bağlı”

  Mersin Silifke Orman İşletme Müdürlüğü yangın havuzu inşaatı yaptıracak

  Endüstriyel tesislerdeki hava kirliliği nedeniyle her yıl 450 bin kişi ölüyor

  Tüketiciler biyometrik ödemeler konusunda endişeli

  Teknopark İstanbul’dan yeşil dönüşüm odaklı fikirlere 450.000 TL’ye kadar hibe desteği

  Ensemble Sjaella İzmir Agora’da

  Siber suçluların gözü KOBİ’lerde

  Su Ürünler Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  Başarılı dijital dönüşümün yolu hızlı haberleşmeden geçiyor

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 05.07.2022
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni