• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE
YAZARLAR Oğuzhan Daver ►KEYİF KÖŞESİ
12
14
16
18
28/12/2021 06:11
Yeni Yıla Girerken Zerrin Tekindor’u Seyrettim, Kuşburnu Çayı İçtim

daveroğuz@gmail.com

     Yeni yıla giriyoruz. Hepinize sağlıklı ve mutlu bir yıl diliyorum. Salı günü bir ağabeyim; kendisiyle tiyatroya gelip gelemeyeceğimi sorunca kıramadım. Doğruca, ünlü alışveriş merkezlerinin birinde olan tiyatroya gittim. Zerrin Tekindor, “Toz” adında, Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun yazdığı, Hira Tekindor’un yönettiği tek kişilik bir oyun oynadı. Bunlardan bahsetmemin sebebi, burasının adı keyif Köşesi ya; keyif aldığım bir şeyi sizinle paylaşmak isterim. Zerrin Tekindor sahneye çok hakim. Seyirciyle harika bir iletişimi var. Kendi çocukluğumun, gençliğimin İstanbul’unu oyunda beraber yaşadık.

     Kendi yaptığı efektler, diksiyonu, vücut dili çok güzel. Her ne kadar, değişik kişilerin aksanları bazen birbirine karışsa da ziyanı yok. Bertolt Brecht, tiyatronun eğlendirmesinin önemine değinmemiş miydi? Ben de çok eğlendim. Bu oyun olur da, İzmir’e gelirse kaçırmayın derim. Boş zamanınızda ne yaparsınız ? diye soranlara; kitap okur, tiyatroya giderim diyorsanız; zaten kısıtlı bütçelerle bir şeyler yapmaya çalışan sanatçılara da, eserlerine değer vererek, alarak, kullanarak, faydalanarak, izleyerek  destek olalım. Bu arada bir not düşeyim; benim gittiğim oyun, ağzına kadar doluydu. Diyeceksiniz ki, yönetmenin, ışıkçının, kostümü yapanın, dekoru yapanın hiç mi bu olan bitenin başarısında payı yok. Tabii ki, herkesin, hepsinin eline, aklına sağlık.

     Gelelim bahçeye, bitkilere. Kış geldi. Bitkiler uykuda, hepsi mi? Hepsi diyeceğim ama yok; arada değişik şeyler oluyor. Bahçemde kış tatlısı (Chimonanthus praecox) yapraklarını dökerek, aynı anda hoş kokulu, ufak, sarı çiçeklerini açmaya başladı. Parfüm kutusu çiçekleri (Sarcococca hookeriana) de hoş kokulu çiçeklerini yakında açarlar. Amerikalılar’ın kağıt bitkisi dediği, Edgeworthia’lar da çiçeklerini ha açtılar, ha açacaklar. Kış hanımelinin de (Lonicera fragrantissima) kışın bahçemizi “olfaktif” olarak şenlendiren bitkilerden olduğunu unutmamak lazım.

     Yukarıda bahsettiğim bitkiler, sarı kış tatlısı çiçeği haricinde, beyaz renklidir. Biraz daha renk ve koku olsun isterseniz, size bir ağaççık öneririm. Adı Bodnant kartopu (Viburnum x bodnantense). Pembe çiçekler açan bir kartopu hibritinden bahsediyorum. Bu bitki, Viburnum farreri ile Viburnum grandiflorum’un çaprazlanmasıyla elde edilmiştir. Kokusunun insanı fethettiğinden midir bilmiyorum, fiyatı can sıkıcak kadar pahalı olabiliyor.  Bu arada kokulu başka kartopu cinsleri yok mu? Var; merak etmeyin. V. carlesii ve V. lantana, biraz daha ilkbahara doğru açarlar, kokuları da daha hafiftir.

     Daha kırmızı, gözalıcı bir şey yok mu? diye sorarsanız. Kuşburnu diyeceğim. Tamam çiçek değil ama, bazen inanılmaz turuncu, kırmızı renklere bürünüyorlar. Biliyorsunuz, sonbahar ve kış meyveleri inanılmaz besleyicidirler. Ceviz, fındık, kestane, meşe palamudu aklıma hemen gelenlerden. Güllerin atası olan Rosa canina ya da köpek gülleri de, bu günlerde yemişlerini veriyorlar. Bu yemişler, C vitamininden çok cömerttirler. Ayrıca, A vitamininden ve tanenden de çok zengindirler. Ekşimtrak tadı olan bu yemiş ancak, donlardan sonra toplanabilir. Soğuk hava bu yemişin yumuşayarak kullanılır hale gelmesine yardımcı olur.

     İçilebilir hale getirmek için bu yemişlerin bir kilosu, 10 cl (1 litrenin 10’da 1’i) su içinde kabukları patlayana kadar kaynatılır. Arkasından tohumlarından ve tüylerinden arındırmak için bir tülbent içinde, ya da süzgeç içinde sıkmak gerekir. Böylece, yoğun bir sıvı elde edilir. Bu sıvının ağırlığının yarısı kadar şeker ile kaynatılır. Daha sonra, söz konusu sıvı soğudukça donuk pıhtılaşmış bir hal alır. İşte bu sıvı soğuk havalarda çay olarak içilebilir. Bu arada Okşan Kurç kardeşime, kuşburnu reçelini sordum; karışık bir reçetesi var.

     “Meyvelerin sap kısmını ve uç kısmını keskin bir bıçakla kesmek gerekiyor. Güzelce yıkadıktan sonra, 2 kilogram kadar meyveyi, düdüklü tencerede 45 dakika kadar iyice yumuşayana kadar kaynatıyoruz. Daha sıcakken tel süzgeçten geçiriyoruz. Minik tüy ve dikenlerden arındırmak için, bu sıvıyı bir tencere üzerine yerleştirdiğiniz tülbent üzerine koyarak tencereye sıkıyoruz. Tülbentin gözenekleri tıkanırsa ya yeni tülbent bulun ya da bunu iyice yıkayarak kullanın. Kaynamaya hazır kuşburnunu damak zevkine göre 1,5 kilo şeker (5-6 su bardağı şeker) ilave edin. Yaklaşık 25-30 dakika, orta ya da kısık ateşte devamlı karıştırın ve üzerinde oluşan köpükleri devamlı temizleyin.

     Kuşburnu marmelatı sıcakken, bir kepçe yardımıyla kavanozlara dökün ve kapağını kapattıktan sonra ters çevirin ve soğumaya bırakın. Şeker kuşburnu içine yavaş yavaş ilave edilmelidir. Daha az şeker konması mümkün ama, bayağı ekşi olmasına ve daha çabuk küflenmeye neden olabiliyor.”  Okşan Kurç kardeşim harika bir tarif göndermiş ama, ben şu son kısmına katılmıyorum. Gerçekten reçelleri, marmelatları kavanozlarına hava girmemesi için sıcak sıcak ters çevirmek çok akıllıca. Ama unutmayın, biz ne yazık ki Fransa’da yasak olmasına rağmen; yemek endüstrisinde kullanılan kapaklara plastik türünden bir malzeme ile kaplatıyoruz. Hormon salgılayan organların işlevlerini bozan bu madde, yiyeceklere Bisfenol A karışmasına neden oluyor. Benden söylemesi.

     Bu hafta, her zamanki gibi sizinle paylaştığım 2 fotoğraf var. İlk fotoğraf benim çektiğim İngilizlerin kağıt bitkisi olarak adlandırdığı Edgeworthia chrysantha;  ikincisi Fadime kardeşimin çektiği kuşburnu fotoğrafı. Kendisine teşekkür ediyorum.

     Keyifli Bahçeler...

Önceki Yazılar :
Haberler
  Yeni vak’a sayısı inmiyor ama iyileşen ssyısı artıyor

  UPK’dan üretim sorununa çözüm önerisi

  Ülke geneli OSB’lerde 72 saatlik elektrik kesintisi

  Kurulan şirket sayısı 2021’de yüzde 8,3 arttı

  Petrol Ofisi’nin tesislerinde depolama tarifesi tadil edildi

  E-arşiv fatura düzenleme matrahı indirildi

  Konak Belediyesi Gültepe Planı için kararlı

  Borsalarda Alım-Satım

  Su Ürünler Hal Fiyatları

  Sebze-Meyve Hal Fiyatları

  Türkiye’nin en beğenilen 50 CHRO’sundan biri oldu

  Bornova Belediyesi Karşıyaka moral depoladı

  Bornova’da yatırım yılı

  Türk yatırımcısının gözü Mısır’da yeni yatırımlarda

  Ölçü aletlerinin muayene ücretlerinde indirim oranları belirlendi

  Başkan Arda’ya ilkokulunda duygulandıran sürpriz

  İAOSB’de 72 saatlik elektrik kesintisi

  Foça’ya yıllık 11 milyon metreküp içmesuyu sağlayacak

  Osmaniye Belediyesi saha işleri yaptıracak

  İhracatta 225 milyar doların ötesi için sosyal medya pazarlama stratejisi şart

  Başkan Soyer Devrimci 78’lilerle buluştu

  Metaverse dünyasına hazır mıyız?

  EMEA bölgesi’nde sektörünün ilk sürdürülebilirlik endeksli tahvili Coca-Cola içecek’ten

  Veriye dayalı analiz artık çok kolay

  2022 İhracat için dönüm noktası olacak

  Nizip Belediye Başkanlığı elektrik malzemesi satın alacak

  Bornova 2021’de kültür etkinlikleri ile renklendi

  Araç sahiplerinin kasko tercihleri belli oldu

  DoubleTree by Hilton’a Yılın En İtibarlı Zincir Otel Markası ödülü

  Türk Telekom ile 4.5G çekim noktası ikiye katlandı

  İzmir’de moda rüzgarı esiyor

  Eksikleri gidermek için tatil iyi bir fırsat

  Antakya Orman İşletme Müdürlüğü akaryakıt satın alacak

  AKÜLÜ, MANUEL ve PEDİATRİK MANUEL TEKERLEKLİ SANDALYE SATIN ALINACAK

  İhale Özetleri

  22 Ocak 2022 Tarihli ve 31727 Sayılı Resmî Gazete

  Karayollarında Durum

  Bir günde rekor sayıda iyileşme: 87.192

  “Üretimi azaltmak dışında çare kalmadı”

  Kipaş’ın Söke kağıt fabrikası açıldı

  BTM yeni yıla hızlı başladı

  EMD İzmir Şubesi “Bir Ömür Ekonomi Yazanlar”ı andı

  Seyahat sayısında yüzde 6,4 artış

  Tarımsal girdi fiyat endeksi arttı

  DÖŞEME ATÖLYESİ (MÜDÜR-MEMUR ÇALIŞMA KOLTUĞU, FORM SANDALYE PARÇALARI) MALZEMESİ SATIN ALINACAK

  2021’in SES getiren kadınları

  Döviz / Altın

  Borsalarda Alım-Satım

  Dönüşemeyen gemiler tarih olacak

  Kimya sektöründe Ar-Ge’yi güçlendirecek iş birliği protokolü imzalandı

ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 22.01.2022
  Ticaret 21.01.2022
  Ticaret 20.01.2022
  Ticaret 19.01.2022
  Ticaret 18.01.2022
  Ticaret 17.01.2022
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni