• Anasayfa  • Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv  • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

Salep değil nişasta içiyoruz!

15 Ocak 2022 Cumartesi 14:00
12
14
16
18

Salep değil nişasta içiyoruz!


Özdemir: Kış aylarında yoğun olarak tüketilen saf salebin bu yılki kilogram fiyatı 2 bin TL’ye ulaşıyor

           KÜBRA TOPAL      
     Kurda yaşanan dalgalanmalar birçok sektörde olduğu gibi baharat sektörünü de olumsuz etkiledi. Kurdaki yükselişe paralel olarak ithal salep fiyatları da artırdı. Kış aylarında yoğun olarak tüketilen saf salebin bu yılki kilogram fiyatı 2 bin TL’ye ulaşıyor. Dondurma ve içecek olarak kullanabilecek saf salep fiyatlarının geçtiğimiz yıl 600-800 TL olduğunu belirten Türkiye Baharatçılar ve Aktarlar Federasyonu (TÜBAF) Genel Başkanı Halit Aksu Özdemir, “2022 salep fiyatları bin 500-2 bin TL aralığında değişiyor. Fakat piyasada farklı fiyat aralıklarıyla salep satışları da gerçekleşiyor. Bazı satıcıların salebi nişasta gibi ürünlerle karıştırarak maliyetini düşürmeye çalışıyor. Fiyatları 200-500 TL’ye satılan salepler nişasta ile karıştırılıyor” dedi.

“SALEBİ NİŞASTAYLA KARIŞTIRARAK MALİYETİNİ DÜŞÜRÜYORLAR”
     Salebin tane halde ve ithal bir ürün olduğunu söyleyen Özdemir, “Yaş salep bizim sektörde pek fazla tüketilmez. Ancak üreticiler yaş salep alıp kurutma yaparak kurutulmuş olarak satıyor olabilir. Ama normal şartlarda ithal ettiğimiz ürün kurutulmuş ve tane haldedir. Kur farkından dolayı fiyatlarda yükselme yaşandı. Dondurma ve içecek olarak kullanabilecek saf salepler geçen sene 600-800 TL’yken bu yıl fiyatları bin 500-2 bin TL aralığında değişiyor. Fakat piyasada farklı fiyat aralıklarıyla salep satışları da gerçekleşiyor.

     Bazı satıcıların salebi nişasta gibi ürünlerle karıştırarak maliyetini düşürmeye çalışıyor. Fiyatları 200-500 TL’ye satılan salepler nişasta ile karıştırılıyor. İnsan sağlına zararlı bir karışım olmuyor ama salep saflıktan çıkıyor. Bunu da şöyle anlayabiliriz, salebi sütle karıştırdıktan sonra boza kıvamında koyulaşıyorsa mutlaka nişasta ile karıştırılmıştır. Normalde saf salep sütle beraber karıştırıldığında boza kıvamına gelecek kadar koyulaşmaz. Piyasada içtiğimiz salepler koyu kıvamlı, bunların hepsi ne yazık ki karıştırılmış ürünler” diye konuştu.
     Kafe ve çay bahçelerinin salebin saf olup olmadığını anlayamadıklarını belirten Özdemir, “Herkesi bilmedikleri yerden alışveriş yapmamaları konusunda uyarıyoruz. TÜBAF olarak aktarlara mesleki yeterlilik eğitimi vermeye başladık. Böylece aktarın artık belgesi olacak. Belgeye sahip olan kişileri denetleyebileceğiz. Tüketiciler belgesi olan aktarlardan rahatlıkla alışveriş yapabilecekler ama şu an her yerden değil de güvendikleri yerlerden alışveriş yapabilirler” ifadelerini kullandı.

“FİYATLARIN DÜŞECEĞİNİ ÖNGÖRÜYORUZ”
     Kur yüksekliğinin sektörü sıkıntıya soktuğunu dile getiren Özdemir, “Fakat son zamanlarda kurların düşme pozisyonlarını gördük, daha da düşer umudunu taşıyoruz. Bunlar mutlaka bizim piyasaya da yansıyacaktır. Fakat şu an ithalatçı firmalar ellerindeki malları eritmek istedikleri için yüksek fiyattan satış yapıyorlar. Biz firmaların inisiyatif göstererek fiyatları düşürmelerini istiyoruz, ama malları eritmek durumunda oldukları için en az 2 ay gibi bir süre daha böyle gideceğini öngörüyorlar. Kendi sektörümüz açısından 2-3 aylık süreci atlattıktan sonra fiyatlarda düşüş yaşanabileceğini düşünüyorum” değerlendirmelerinde bulundu.   

TARÇININ DA TADI KAÇTI
     Salep içeceğinin en önemli vazgeçilmezi olan tarçının fiyatında da artış yaşanıyor. Çubuk ve toz olarak tüketilen tarçının kilogram fiyatlarında büyük farklılıklar var. Söz konusu fiyat farkına değinen Özdemir, “Çubuk tarçının kilogramı 300 TL’ye kadar çıkarken, toz tarçının kilogramı 120 TL’ye kadar çıkıyor. Bunun nedeni ise ithal edilen çubuk tarçının nakliye aşamasında kırılma yaşayabilmesi. Bu durumda kırılan parçalar satışa sunulamadığı için üreticiler bu şekildeki tarçınları toz hale getirerek aktarlara satıyor. Dolayısıyla çubuk ve toz tarçının arasında fiyat farkları yaşanıyor” dedi. Özdemir ayrıca bazı kişilerin tarçını ucuza getirmek amacıyla fındık kabuğu karıştırdıklarını söyledi.


+ Benzer Haberler
» UPK’dan üretim sorununa çözüm önerisi
» Ülke geneli OSB’lerde 72 saatlik elektrik kesintisi
» Dönüşemeyen gemiler tarih olacak
» Pandemi ‘promosyon’ alışkanlıklarını değiştirdi
» Mermerciler müşteriye fiyat veremiyor
» İnşaat sektöründe bitmiş konut sıkıntısı
» Maske üreticisinin kârını ‘kutu’ aldı
» Ekmek fiyatında artış baskılandı
» Akaryakıt zammı taksicileri vurdu!
» 2. el araç pazarı yeni yıla güzel başladı


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 22.01.2022
  Ticaret 21.01.2022
  Ticaret 20.01.2022
  Ticaret 19.01.2022
  Ticaret 18.01.2022
  Ticaret 17.01.2022
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni