• Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv      • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

“Salmonella’nın çözümü sürecin takibinden geçiyor”

05 Ağustos 2022 Cuma 12:00
12
14
16
18

“Salmonella’nın çözümü sürecin takibinden geçiyor”


   ► Hayvanlarda oluşan Salmonella’nın çok daha büyük enfeksiyonlara neden olabildiğini belirten Karapıçak, bu enfeksiyonların hayvansal gıdalarla insanlara da geçebildiğini söyledi

           HABER MERKEZİ      
     Güvenli gıda hem dünyanın hem de ülkemizin gündeminde ilk sıralarda bulunuyor. Tüketiciler yedikleri ve çocuklarına yedirdikleri hayvansal gıdaların güvenliğinden emin olmak istiyor. Son dönemde adını sıkça duyduğumuz bir bakteri türü olan Salmonella, direkt insanlarda görülebileceği gibi hayvansal ürünlerden de insanlara geçerek son derece ciddi rahatsızlıklara neden olabiliyor. Bu bakımdan yem hijyeni hayvan ve insan sağlığı için büyük önem taşıyor. Salmonella’nın önlenmesi için çiftlikten sofraya giden süreçte tüm üretim basamaklarının en hassas şekilde takip edilmesi ve bu basamaklarda oluşan ya da oluşabilecek tüm aksaklıkların en hızlı şekilde giderilmesi kritik derecede önemli bir rol oynuyor. Güvenli hayvansal gıdaya ancak hayvanların doğru bir şekilde beslenmesi ile ulaşılabileceği bilinciyle yol alan Trouw Nutrition, kaliteli ürün gruplarının yanı sıra hizmet ve servisleriyle de ülkemizin sürdürülebilir besin zinciri kalitesine katkı sağlıyor. Trouw Nutrition Türkiye Kanatlı Teknik Müdürü Veteriner Hekim Uğur Karapıçak, Salmonella tehdidine karşı çözümün çiftlikten sofraya giden tüm süreci takip etmekten geçtiğini söyledi.

“ENFEKSİYONLAR HAYVANSAL GIDALARLA İNSANLARA GEÇEBİLİYOR”
     Salmonella bulaşının engellenmesi, hayvan ve gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için gereken koşullar hakkında bilgi veren Karapıçak, “Salmonella, hayat standardımızı ve günlük yaşamımızı kökten etkileyecek çok ciddi bir enfeksiyon. Özellikle hayvanlarda oluşan Salmonella, hayvanların sürü halinde yetişmesinden dolayı çok daha büyük enfeksiyonlara neden olabiliyor. Bu enfeksiyonlar da hayvansal gıdalar aracılığıyla insanlara geçebiliyor. Günümüzde süt ve yumurtanın neredeyse tüm gıdalarda kullanıldığını düşündüğümüzde bu ürünleri güvenilir kaynaklardan tüketmenin ne kadar önemli olduğunu görebiliyoruz. Salmonella tehdidine karşı çözüm ise çiftlikten sofraya giden tüm süreci takip etmekten geçiyor” diye konuştu.

“DOĞRU ZAMANDA SALMONELLA AŞILARI YAPTIRILMALI”
     Çiftlikten sofraya kadar sağlıkla ilerleyen bir besin zincirinin ilk basamağını üreticilerin oluşturduğunu söyleyen Karapıçak, “Üreticilerin sürülerini Salmonella enfeksiyonundan koruyabilmeleri için hayvanlarını güvenli yem ve suyla beslemeleri ve doğru zamanda Salmonella aşılarını yaptırmaları büyük önem taşıyor. Yem hijyeninin sağlanması için öncelikle yemi oluşturan ham madde ve yem katkılarının Salmonella gibi bakterilerden arınmış olması gerekiyor. Bunun için belli aralıklarla tüm ham maddeleri ve yemi analiz edip bakteri yükünün ayrıntılı bir şekilde gözlemlenmesini öneriyoruz. Yem yapımında kullanılacak ham maddelerin kabulünden sonra doğru şartlar altında depolanması da bir diğer kritik konu olarak karşımıza çıkıyor. Doğru şekilde depolanmayan ham maddelerde bakteri, küf gibi organizmaların üremesi kaçınılmaz oluyor. Bu anlamda etkinliği kanıtlanmış uygun ürünlerin kullanılması yem güvenliği için etkin sonuçlar doğuruyor. Trouw Nutrition olarak hem ham maddelerde hem de yemde organizma üremesini engellemek için tasarladığımız, profesyonel olarak formüle edilmiş organik asitler olan Fysal ürün grubumuzla üreticilere büyük kolaylık sağlıyoruz” değerlendirmelerinde bulundu.

“ÜRETİCİLERİMİZLE RİSKLİ OLAN BÖLGELERİ BELİRLİYORUZ”
     Trouw Nutrition’ın Salmonella riskine karşı geliştirdiği diğer çözümleri paylaşan Karapıçak, “Trouw Nutrition olarak, her işletmenin kendisine özel ihtiyaçları olduğunu biliyoruz. Bu kapsamda uygun dozajlama ekipmanlarımız, uygulama protokollerimiz, laboratuvarımız Masterlab hizmeti ile desteklenen Salmonella Audit (Salmonella Taraması) ve Feed Mill GAP (Fabrika Taraması) gibi tarama servislerimizle tüm sektörün çözüm ortağı olarak çalışıyoruz. Feed Mill Gap ve onun önemli bir basamağı olan Salmonella Audit ile üreticilerimizin çiftliğine yaptığımız ziyaretlerde ham madde kabulünden son ürünün oluşumuna kadar tüm basamakları kontrol ediyoruz. Ardından gerekli numunelerin analizlerini Avrupa’daki laboratuvarımızda gerçekleştiriyoruz. Üretim tesisinin tüm haritasını çıkartıyor ve üreticilerimizle beraber riskli olan bölgeleri belirliyoruz. Riskli olan ve ileride risk oluşturabilecek tüm etkenlerin elimine edilmesi için üreticilerimizle birlikte gerekli aksiyonları hayata geçiriyoruz. Dijital bazlı modüler hassas besleme sistemi NutriOpt ile farklı hayvan türlerine yönelik yem ve ham maddelerin uzun ve maliyetli laboratuvar proseslerine gerek kalmadan besin içeriklerinin yerinde, dakikalar içinde, düşük maliyetle ve güvenilir şekilde analiz edilmesini sağlıyoruz” diye konuştu.


+ Benzer Haberler
» Tarım zehirlerinde rekor artış
» Elleçlenen yük miktarı 7 ayda 319.6 milyon tonu aştı
» Arsa değerleri bir yılda %78 arttı
» Su ve Kanalizasyon Hizmetlerinde Uyulacak Esaslarda değişiklik yapıldı
» Varlık Barışı işleyişine dair tebliğ yürürlükte
» Bakan Nebati: IMF’den borç alınmadı
» Aktif elektrik enerjisi toptan satış tarifesinde yeni rakamlar yayımlandı
» İhracat İklimi Endeksi’nde iyileşme sona erdi
» Aylık en yüksek reel getiri DİBS’de oldu
» RK’dan Nuh’un Ankara’ya soruşturma


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 10.08.2022
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni