SBB’den bilişim yatırımı için rehber
.png)
SEDA GÖK
Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Strateji ve Bütçe Başkanlığı(SBB), kamu kurum ve kuruluşlarına bilişim yatırımı rehberi hazırladı.
Bu rehbere uygun yatırım teklifleri hazırlanması gerekliliğinin belirtildiği yatırım rehberinde, yerlilik payı yüksek, açık kaynaklı yazılım ve donanımlara yönelinmesi ayrıca yazılım ve platform bağımlılığı yaratacak yatırımların tercih edilmemesi talep edildi.
Başkanlık, rehberin güncel tutulması ve geliştirilmesi odaklı bir strateji belirlediği ve bu nedenle de gelecek rehberler için katkıya açık olduğunu belirtti.
Rehberde her bir kurumun, açık kaynak kodlu yazılım kullanımı için yol haritası hazırlaması istendi. Bu plan doğrultusunda da açık kaynak yazılımlara geçilmesi talep edildi. Ayrıca yatırımlarda yerlilik payı yüksek, yabancı ürün bağımlılığını azaltıcı bir yaklaşım belirlenmesi, şartnamelerin bu ürünleri dışarıda bırakmayacak şekilde hazırlanması gerektiğinin altı çizildi.
Uzun dönemli olarak ürün bağımlılığı yaratmayacak şekilde projeler geliştirilmesi ve yatırım yapılması gerektiği kaydedilen rehberde, “Bu kapsamda, farklı ürünlerin entegrasyonuna izin veren uluslararası kabul görmüş standartları destekleyen ürün içeriklerine sahip projeler tercih edilmelidir. Yazılım projelerinde belirli bir işletim sistemine ve internet tarayıcısına bağımlılık oluşmadığından emin olunmalıdır” ifadelerine yer verildi.
Öte yandan kamu kurum ve kuruluşlarının veri merkezi ve sistem odaları yatırımlarının mükerrer olabildiği belirtilen rehberde, bu tür altyapıların bütünleştirilmesi önerildi. Kamu kurum ve kuruluşlarının benzer nitelikli projelerini ortak olarak gerçekleştirilmesinin verimli sonuçlar doğuracağı, projelerin planlanma aşamasında birlikte çalışabilirliğinin gözetilerek başka kurumların da kullanabileceği şekilde proje oluşturulması gerektiği vurgulandı. Yatırımlarda donanım ve yazılım temininin proje takvimine uygun yapılması, projedeki ilerlemeye bağlı olarak tedarik edilmesi tavsiyesi de rehberde yer alan diğer başlıklar olarak dikkat çekti.
Ayrıca rehberde coğrafi sistem kullanan yatırımların Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemi Kurulu’nun kararlarına uyması istendi. İnsan kaynağı kullanımı, toplam sahip olma maliyeti, yeni teknolojilerin katkısının çok boyutlu değerlendirmesi, bakım sözleşmelerinin uygun şartlarda olmasının değerlendirilmesi gerektiği rehberde yer alan diğer başlıklar olarak dikkat çekiyor.
Rehberde, siber güvenlikle ilgili olarak yapılacaklar ve tehdit-etki değerlendirme tablosuna da yer verildi.
Ağ sistemi yatırımlarında ise genişletilebilir, ağ kapasitesi ile uyumlu donanım seçimi, omurga ve uç hizmetlerdeki donanımın ihtiyaca uygun olması ve mevcut ve alınacak sistemlerde gerekli güvenlik önlemlerinin alınmış olması gerektiği ifade edildi.