Davos Zirvesi dünya gündemine iz bırakan, gündemi analiz eden ve onu belirleyen önemli bir toplantı dizisi. 2022 yılında online olarak yapılan toplantıda dünya liderlerinin belirli başlıklar altında irdeledikleri konular ve yorumlarını aşağıda özetliyoruz.
İŞBIRLIĞI Richard Hatchett -COVAX
Anthony Fauci - ABD Alerji ve Enfeksiyon Enstitüsü
Narendra Modi - Hindistan Bşk.
António Guterres - BM GS
Annelies Wilder -Smith, London School of Hygiene
Stéphane Bancel - Moderna CEO tarafından yapılan yorumları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Ülkelerin ortak çalışmasına ihtiyaç sürüyor. Özellikle küresel bağışıklık açıklığını kapatmak konusundaKitle aşılama programlarının oluşturulması ve aşıların hızlı bir şekilde dezavantajlı ülkelere telimatının yapılması konusunda gelişmiş ülkelerin desteği hayati bir rol oynamakta. Artan bir biçimde işbirliğine devam etmek aşıya ulaşımda eşitlik için ve dahası aşıların daha da geliştirilmesi için çok çok önemli. Çok taraflı organizasyonların bugünün sorunlarıyla başa çıkmaya muktedir hale getirilmesi gerekmektedir. Ancak salgın veya diğer konularda bu hedefe ulaşılması için yapılacak daha çok şey var. Gelişmekte olan ülkelerin muhtaç olduğu bir zamanda küresel bir destek yetersizliği ortaya çıkmıştır. Bütün ülkeler için önyargısız ve doğru işleyeceği temin edilmiş yeni bir ekonomik düzene ulaşmak adına bir reforma ihtiyaç var. Omicron son varyant olmayacak. Asıl mesel yeni varyantların nerede ne zaman ve nasıl ortaya çıkacağı ve ne kadar tehlikeli olacağı.
SALGININ GELECEĞI Richard Hatchett - COVAX
Anthony Fauci - ABD Alerji ve Enfeksiyon Enstitüsü
Narendra Modi - Hindistan Bşk.
António Guterres - BM GS
Annelies Wilder- Smith, London School of Hygiene
Stéphane Bancel - Moderna CEO tarafından yapılan yorumları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Covid’in daha fazla nezle gibi davranmasını ve öngörlemez olarak her an tekrar pandemiye dönüşme potansiyeli olduğunu göz önüne almak zorundayız. Varyantlar arasındaki ortak noktaların bulunması konusundaki devam eden çalışmalar çok çok önemli bir bilimsel bir hedeftir. Salgının sonraki aşamalarındaki başarımız onunla nasıl daha eşitlikçi ve adil yüzleşeceğimizle ilgili. Aşı konusundaki eşitsizlik hala çok yüksek, eğer herhangi birini geride bırakırsak herkesi feda etmiş olduğumuzu anlamalıyız. Yeni varyantlara karşı etkili aşı çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki dönemde tek dozda Covid ve grip hastalığına karşı bir aşıyı sunabileceğimizi umut ediyoruz.
TEKNOLOJI Richard Hatchett - COVAX
Anthony Fauci - ABD Alerji ve Enfeksiyon Enstitüsü
Narendra Modi - Hindistan Bşk.
António Guterres - BM GS
Annelies Wilder- Smith, London School of Hygiene
Stéphane Bancel - Moderna CEO tarafından yapılan yorumları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
İnsani gelişim endeksinde 30 yıldır ilk kez yaşanan düşüş küresel kalkınma sürecini derinden etkliyor. Hindistan hükümeti internet bağlantısı konusunda erişimi artırmak için çalışmalarını artırarak yürütüyor. 4. Sanayi Devrimi Dünya’nın yüzyüze olduğu sorunların çözümü için anahtar konumda. Teknoloji konusunda kapsayıcılık bir konu ancak asıl konu satın alınabilirlik. Bağlı olma konusunda olsa iyi olur anlayışı artık ortadan kalktı, internete ulaşım bir insan hakkı olarak konumlanıyor.Ruanda olarak erişim ve satın alınabilirlik konusunda çabamız var.
GÜVEN Nicolas Schmit - European Com.
Nadia Calviño - İspanya Baş. Bak. Yrd.
Jonas Prising - CEO Manpower
Svein Tore Holsether - Yara İnternational Bşk.
Kishida Fumio - Japonya Baş. Bak.
Mike Ryan - WHO
Sharan Burrow - International Trade Unìon Conf.
Sam McCracken - Nike N7
Hahrie Han - John Hopkings Uni. tarafından yapılan yorumları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Muazzam bir değişim dönemini yaşıyoruz. Salgın, iklim değişikliği gibi yüzyüze olduğumuz büyük sorunları gözden kaçırmamıza neden olmamalı.Özellikle daha kırılgan yapılara sahip ülkelerde ekonomik ve toplumsal toparlanmayı doğru şekilde yapmalıyız. Toparlanma mutlaka eşitlikçi olmalıİşgücü piyasasındaki derin eşitsizliklere odaklanmalıyız. Hissedar kapitalizminden paydaş kapitalizmine doğru yönelmeliyiz. Eşitsizlikler GÜVENsizliğin oluşmasında baş faktör.Kapitalizmin geleceğine bakmalıyız. Liberal Demoktarik Kapitalizm yönünde büyük bir dönüşümle ekonomik büyüme ve refahı bölüşme arasında bir denge sağlayıp liberal demokratik bir topluma geçiş yapmalıyız. Bunu elde etmek için kamu ve özel sektör birlikte çalışmalı. Yeni bir toplumsal mutabakat için çalışılmalıdır. Salgın döneminde en naz bulunan varlıklardan biri GÜVEN’di. Güvensizliğin oluşmasında en önemli faktörlerden biri aşı eşitsizliği idi. Salgın bize gösterdi ki biri tehlikedeyse herkes tehlikededir.Yeni bir toplumsal mutabakat için çalışılmalıdır. Bunun için GÜVEN’in tekrar inşası hayatidir. Daha eşitlikçi yeni bir toplumsal mutabakat için özel sektörün üzerine çok görev düşüyor Güvenin tekrardan inşası için insanları kendi geleceklerinin mimarı olabilecekleri bir ortamın hazırlanması gerekmektedir.
TEKNOLOJI
Salgın dijitalizasyonun hızlanması bakımından sorunların çözümü için uygun bir ortam yarattı. Eğer bir iklim felaketini önlemek istiyorsak inovasyon kilit rol oynayacak. Teknoloji ayrıca Salgını da yenmemiz için çok önemli. Bu zafer için bazı riskler almalıyız. Örneğin uzaktan çalışma sistemi siber saldırılara bizi daha açık hale getirdi.
TEMIZ ENERJI
250 yıldır elde ettiğimiz refahın fosil yakıtlardan geldiği düşünülürse Almanya abidevi bir görevi üstlenerek 2045’te net zero olmayı taahhüt etmiştir. İhtiyaç duyduğumuz enerjinin %80’ini fosil yakıtlardan sağladığımız düşünüldüğünde 2050 yılı için konulan net zero hedefi için devasa bir çaba gerekiyor. Enerji atıklarının düşürülmesi hedeflere ulaşılmasında çok önemli rol oynamakta. Bu konuda kazanacağımız verimlilik seragazlarının %40 oranında düşmesini sağlayacaktır.